Темы статей
Выбрать темы

Квартальна фінзвітність бюджетників: відповідаємо на гарячі запитання

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
На черзі підбиття підсумків І кварталу 2023 року. Тож у цьому матеріалі відповімо на декілька гарячих запитань, пов’язаних із заповненням квартальної фінзвітності.

Бюджетні асигнування: яку суму показати у ф. № 2-дс?

У І кварталі бюджетна установа отримала асигнування у сумі 250 тис. грн, але витратила з них тільки 200 тис. грн. Яку суму слід показати в ряд. 2010 ф. № № 2-дс?

При відображенні інформації про доходи у ряд. 2010 «Бюджетні асигнування» ф. № 2-дс необхідно врахувати такі правила.

По-перше, в цьому рядку відображаємо надходження коштів, отриманих за рахунок бюджетних асигнувань на виконання установою своїх повноважень, визначених законодавством (субрахунок 7011 «Бюджетні асигнування»).

З огляду на це, до ряд. 2010 повинна потрапити вся сума бюджетних асигнувань, отриманих установою у І кварталі, тобто 250 тис. грн. При цьому не має значення, скільки установа витратила асигнувань протягом кварталу. Ба більше, суму залишку невикористаних бюджетних асигнувань у ф. № 2-дс взагалі показувати не потрібно.

По-друге, із загальної суми отриманих асигнувань обов’язково виключаємо асигнування капітального характеру, які обліковуємо у складі коштів цільового фінансування (субрахунок 5411). Інформацію про такі кошти наводимо у ряд. 1450 ф. № 1-дс. А от у ф. № 2-дс ці показники не відображаємо. Про це свідчить припис п. 2 розд. II Порядку заповнення форм фінансової звітності в державному секторі, затвердженого наказом Мінфіну від 28.02.2017 № 307.

Тому перш ніж заповнити ряд. 2010 ф. № 2-дс, бухгалтеру слід провести деякі математичні обчислення.

Про особливості відображення доходів у ф. № 2-дс та інші нюанси складання квартальної фінзвітності див. у матеріалі «Фінзвітність: шпаргалка зі складання» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 23-24 (ср. ).

ОЗ від благодійника: де показати у ф. № 2-дс?

Установа у І кварталі отримала благодійну допомогу — основні засоби (далі — ОЗ). Яку суму показати в ряд. 2130 ф. № 2-дс?

Відображаючи інформацію про благодійну допомогу, отриману у формі ОЗ, у ф. № 2-дс, передусім слід пам’ятати про порядок визнання та нарахування доходів від таких операції в бухобліку. Серед ключових моментів такі:

1) надходження благодійної допомоги передбачає збільшення доходів за Кт субрахунку 7511 «Доходи за необмінними операціями»;

2) на суму безоплатно отриманих ОЗ збільшуємо внесений капітал. Для цього робимо такий обліковий запис: Дт 7511 — Кт 5111;

3) безоплатно отримані об’єкти підлягають амортизації у загальному порядку. При нарахуванні амортизації на безоплатно отримані ОЗ робимо запис: Дт 8014, 8114 — Кт 1411. Одночасно показуємо визнання доходів на суму амортизації: Дт 5111 — Кт 7511.

З огляду на зазначені облікові особливості, для заповнення ф. № 2-дс використовуємо інформацію про сальдо за Кт субрахунку 7511. Тож фактично до ряд. 2130 потрапить лише сума амортизації, нарахованої на безоплатно отримані об’єкти ОЗ.

Більше про те, як показати благодійну допомогу, отриману у натуральній формі, у фінансовій звітності, читайте в матеріалі «МНМА від благодійника: як показати в обліку та фінзвітності?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 37).

Орендарі відшкодували комунпослуги: де показати у фінзвітності?

Установа отримала від орендарів відшкодування за комунальні послуги? В яких рядках ф. № 1-дс та ф. № 2-дс показати ці суми?

При надходженні такого відшкодування установа-орендодавець:

не визнає отримані кошти доходами;

— відображає відновлення касових видатків. Так, якщо здійснення орендодавцем витрат на оплату комунпослуг та їх відшкодування орендарем проведено в межах одного бюджетного періоду, сума відшкодування потрапляє на реєстраційний рахунок орендодавця за КЕКВ 0000. Після цього установа проводить відновлення касових видатків на конкретну суму за відповідними КЕКВ (2271, 2272, 2273, 2274, 2275).

Облік розрахунків з орендарями (як щодо орендної плати, так і щодо відшкодування вартості комунпослуг) ведуть на субрахунку 2117.

Якщо на кінець звітного періоду установа-орендодавець має дебіторську заборгованість за невідшкодаваними комунальними послугами, таку суму слід показати у складі іншої поточної дебіторської заборгованості — ряд. 1150 ф. № 1-дс.

При надходженні від орендаря відшкодування за комунальні послуги установа-орендодавець робить запис: Дт 2313 — Кт 2117. Цим самим ми показуємо погашення дебіторської заборгованості. Якщо ж заборгованість було погашено до кінця звітного періоду, ці суми необхідно врахувати при обчисленні залишків за субрахунками 2313 та 2117, а також при відображенні показників за кодами ряд. 1160 і 1150 у ф. № 1-дс. От і все.

У Звіті про фінансові результати (ф. № 2-дс) такі операції не відображаються.

Повернули минулорічну переплату до бюджету: де показати у ф. № 2-дс?

У І кварталі цього року на рахунок установи було повернуто переплату за газ, спожитий у 2022 році. Ці кошти установа повернула до бюджету, оскільки видатки на оплату газу у 2022 році здійснено за рахунок коштів загального фонду. В якому рядку ф. № 2-дс показати такі суми?

Не дивуйтеся, але такі суми не мають жодного стосунку до ф. № 2-дс.

Річ у тім, що при отриманні таких коштів від постачальника та їх перерахуванні до бюджету ані доходи, ані витрати не виникають. Ці суми проходять через рахунки установи «транзитом». А тому й відображати такі надходження у ф. № 2-дс не потрібно.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше