Темы статей
Выбрать темы

Інтернет-послуги для закладів освіти: яку закупівлю обрати?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Відділ освіти уклав договори на підключення до мережі Інтернет закладів освіти. Тепер необхідно укласти договори на надання телекомунікаційних послуг для кожного закладу. Річна вартість цих послуг перевищує 100 тис. грн. Як визначити предмет закупівлі? Чи обов’язково проводити відкриті торги?

У цій ситуації замовник має справу із закупівлею звичайнісіньких послуг.

Так, послуги — будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт. Зокрема, до них належать: транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм (оренда), лізинг, а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт, поточний ремонт з розробленням проєктної документації.

А тому замовник визначає предмет закупівлі послуг за показником четвертої цифри ДК 021:2015*. Водночас ніщо не заважає замовнику визначити окремі частини предмета закупівлі (лоти) за показниками четвертої — восьмої цифр ДК 021:2015, обсягом, номенклатурою надання послуг.

* Національний класифікатор України «Єдиний закупівельний словник ДК 021:2015», затверджений наказом Мінекономіки від 23.12.2015 № 1749.

Таким чином, предмет закупівлі телекомунікаційних послуг аж ніяк не залежить від того, розташовані заклади освіти за однією адресою чи ні. При визначенні предмета закупівлі послуг не має жодного значення, на яких об’єктах такі послуги будуть надані. Також не впливає на предмет закупівлі і те, скільки закладів користуватимуться такими послугами.

Отже, в цій ситуації замовник має укласти один договір. При цьому предмет закупівлі слід визначити за одним із кодів ДК 021:2015:

— 64220000-4 «Телекомунікаційні послуги, крім послуг телефонного зв’язку і передачі даних»

або

— 72410000-7 «Послуги провайдерів».

Тепер щодо вибору процедури закупівлі. Оскільки очікувана вартість послуг перевищує 100 тис. грн, то замовнику варто провести відкриті торги з урахуванням вимог, передбачених Особливостями здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затвердженими постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

Також не забутьте додати інформацію про таку закупівлю до річного плану та оприлюднити відповідні документи в електронній системі закупівель.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше