Темы статей
Выбрать темы

Борг за електроенергію: за яким КЕКВ сплачувати?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Маємо ухвалу суду про стягнення заборгованості за електроенергію за минулий період та сплату судового збору. За яким КЕКВ слід оплачувати борг за електроенергію та судовий збір?

Традиційно у питаннях застосування КЕКВ слід виходити з економічної суті платежу та керуватися нормами Інструкції № 333*. При цьому розглянемо окремо застосування КЕКВ на погашення боргу за електроенергію та сплату судового збору, пені або інших штрафних санкцій.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Погашення боргу

Погашення боргу за електроенергію є нічим іншим, як оплатою послуг з електропостачання, фактично наданих, але своєчасно не оплачених споживачем.

З огляду на це, погашення боргу за електроенергію слід здійснювати за тим же КЕКВ, за яким проводиться оплата за електропостачання, — за КЕКВ 2273 «Оплата електроенергії».

Сплата штрафних санкцій

Штрафними санкціями вважаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов’язаний сплатити у разі неналежного виконання господарського зобов’язання. Це передбачено ч. 1 ст. 230 ГКУ*.

* Господарський кодекс України від 16.01.2003 № 436-IV.

Тож порядок застосування штрафних санкцій за несвоєчасну оплату насамперед слід шукати в умовах договору постачання електроенергії.

УВАГА!

Якщо сторони не передбачили у договорі необхідність сплати пені за порушення строків виконання зобов’язань, то підстав для її стягнення немає

Щодо застосування КЕКВ, то сплату штрафів, пені тощо, у т. ч. за несвоєчасну сплату податків, необхідно здійснювати за КЕКВ 2800 «Інші поточні видатки». Про це зазначено у п.п. 2.6 Інструкції № 333.

Також з цього приводу радимо ознайомитися з матеріалом «Пеня за прострочення платежу: правила стягнення, КЕКВ, бухоблік» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 3.

Сплата судового збору

Судовий збір — це збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених законом. Судовий збір включається до складу судових витрат. Вказівку на це містить ст. 1 Закону № 3674*.

* Закон України «Про судовий збір» від 08.07.2011 № 3674-VI.

Як визначено в п.п. 2.6 Інструкції № 333, видатки на виконання судових рішень та відшкодування судових витрат слід планувати і здійснювати за КЕКВ 2800 «Інші поточні видатки».

Свого часу це підтвердила і Держказначейська служба у листі від 04.03.2021 № 16-07-07/4820.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше