Темы статей
Выбрать темы

Звільнення від плати за харчування в ЗДО: з якого періоду застосовувати пільгу?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Батьки дитини принесли до закладу дошкільної освіти (далі — ЗДО) довідку про те, що їм надано статус малозабезпеченої сім’ї з квітня 2023 року. При цьому довідка про надання такого статусу видана у липні 2023 року. Чи потрібно перераховувати плату за харчування дитини з квітня?

Пільгове харчування дітей у ДНЗ

Передусім звернемось до норм Закону № 2628*.

* Закон України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 № 2628-ІІІ.

Так, органи місцевого самоврядування (далі ОМС) та місцеві органи виконавчої влади забезпечують безкоштовним харчуванням:

— дітей-сиріт;

— дітей, позбавлених батьківського піклування;

— дітей з інвалідністю;

— дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону № 1768*;

— дітей з числа осіб, визначених у ст. 10 Закону № 3551**, які навчаються у державних і комунальних закладах дошкільної освіти.

* Закон України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 01.06.2000 № 1768-III.

** Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 № 3551-XII.

При цьому п. 1 постанови № 1243* визначено, що розмір плати для батьків або осіб, які їх замінюють, за харчування дітей у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах установлюється засновником (власником, уповноваженим органом) закладу один раз на рік відповідно до ст. 35 Закону № 2628.

* Постанова КМУ «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» від 26.08.2002 № 1243.

Окрім того, виходячи з п. 2.5 Порядку № 667* звільнення батьків від плати або зменшення розміру плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах запроваджується в місячний строк після подання відповідних документів.

* Порядок встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затверджений наказом МОН від 21.11.2002 № 667.

З якого періоду діє пільга?

Чітку відповідь на це запитання надало МОН у листі від 01.10.2020 № 1/11-6681 (ср. ).

Як зазначив МОН, підставою для звільнення є довідка органу соціального захисту населення про призначення сім’ї допомоги відповідно до Закону № 1768.

При цьому слід урахувати, що відповідно до п. 2.10 Порядку № 667 з осіб, які не подали необхідних документів щодо звільнення від плати, плата справляється в розмірі, визначеному місцевими органами виконавчої влади, ОМС або підприємствами, організаціями та установами, які перебувають у державній (комунальній) формі власності і мають у своєму підпорядкуванні ЗДО.

ВАЖЛИВО!

ЗДО мають правові підстави для звільнення батьків від плати за харчування дітей з дати подання відповідних документів, які підтверджують таке право

Саме до такого висновку прийшло МОН у вищезгаданому листі.

Отже, звільнення від плати за харчування «заднім числом» чинним законодавством не передбачено. Таке звільнення може проводитися лише після фактичного надання документів батьками. До цього моменту підстав для звільнення від плати за харчування немає.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше