Темы статей
Выбрать темы

Договір з неплатником ПДВ: на яку суму укладати?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
На замовлення установи виготовлена проєктно-кошторисна документація (далі — ПКД) на капітальний ремонт. У зведеному кошторисному розрахунку зазначена вартість робіт з урахуванням суми ПДВ. Але виконавець робіт з капремонту — неплатник ПДВ. На яку суму слід укладати договір підряду: з урахуванням ПДВ чи без ПДВ?

У разі виконання робіт з капітального ремонту установі не обійтися без ПКД. Вимоги до розроблення такої документації передбачено насамперед Порядком № 45*. Водночас для визначення вартості робіт з капремонту слід застосовувати Кошторисні норми**.

* Порядок розроблення проектної документації на будівництво об’єктів, затверджений наказом Мінрегіону від 16.05.2011 № 45.

** Кошторисні норми України у будівництві, затверджені наказом Мінрегіону від 01.11.2021 № 281.

Далі ще цікавіше. При укладанні договору на виконання робіт з капремонту установі необхідно врахувати вимоги закупівельного законодавства. А якщо виконавець робіт є неплатником ПДВ, то бухгалтер установи-замовника опиняється у доволі не простій ситуації. Адже йому необхідно не лише правильно сформувати вартість договору підряду, але й оприлюднити його в електронній системі закупівель.

Тож далі наведемо основні правила формування вартості робіт з капремонту та укладання договору на виконання таких робіт з неплатниками ПДВ.

Правило 1. Очікувана вартість з ПДВ

Будь-яку закупівлю товарів, робіт і послуг замовник планує на підставі наявної потреби у закупівлі. Усі заплановані закупівлі він включає до річного плану закупівель. У подальшому замовник здійснює закупівлю відповідно до річного плану.

Зокрема, в річному плані замовник має зазначити розмір бюджетного призначення за кошторисом або очікувану вартість предмета закупівлі на момент, що передує процедурі закупівлі. Фактично для замовника це буде сума коштів, передбачена кошторисом на придбання тих чи інших товарів, робіт чи послуг.

Таким чином, до очікуваної вартості слід включати всі можливі витрати, у т. ч. на сплату податків та зборів, пов’язаних із закупівлею. Відповідно в річному плані зазначають суму витрат на закупівлю з урахуванням ПДВ.

Правило 2. ПКД з ПДВ

Виготовлення ПКД — справа не з легких. Утім, замовники не мають безпосереднього стосунку до її розроблення. Зокрема, в такій документації визначають потребу в кадрах, будівельних матеріалах, машинах і обладнанні тощо. На підставі цієї інформації у подальшому формують вартість запланованих робіт.

Підсумкову інформацію про вартість робіт зазначають у зведеному кошторисному розрахунку вартості об’єкта будівництва. Що являє собою цей документ?

Це кошторисний документ, який визначає повну кошторисну вартість об’єкта будівництва або його черги. Складають такий документ на основі об’єктних кошторисів та/або об’єктних кошторисних розрахунків і кошторисних розрахунків на окремі види витрат.

Правила визначення вартості будівельних робіт наведено в розд. IV Кошторисних норм. Зокрема, до такої вартості включають податки, збори, обов’язкові платежі, встановлені законодавством і не враховані складовими вартості будівництва, а також ПДВ. При цьому суму ПДВ у зведеному розрахунку наводять окремим рядком та включають до загальної вартості робіт капремонту.

Відповідно самостійно вносити будь-які зміни або коригування до загальної вартості робіт на суму ПДВ замовник не має права. За потреби це можуть зробити тільки фахівці, які займаються виготовленням ПКД, з урахуванням вимог Порядку № 45. Наприклад, необхідність унесення змін до ПКД може виникнути у разі виконання додаткових робіт тощо.

Втім, подекуди органи контролю звинувачують замовників у бездіяльності та фіксують факт порушення фінансової дисципліни учасників правовідносин. При цьому їм «інкримінують» безпідставне включення до зведеного розрахунку суми ПДВ та завищення вартості таких витрат. Але суди здебільшого стають на бік замовників (див. постанову Верховного Суду від 19.06.2018 у справі № 918/769/17).

Отже, замовник не має підстав змінювати ПКД та виключати суму ПДВ залежно від податкового статусу виконавця робіт.

Правило 3. Договір із неплатником — вартість БЕЗ ПДВ

При формуванні договірної ціни замовники мають керуватися вимогами податкового законодавства, а саме Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI.

Так, базу оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг визначають, виходячи з договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

Отже, якщо підрядник є платником ПДВ, базу оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг визначають, виходячи з договірної вартості з урахуванням податків та зборів. Тобто ПДВ додають до договірної ціни у разі, коли підрядник є платником ПДВ. Це підтвердили і податківці в ІПК від 09.08.2019 № 3712/5/99-99-15-01-01-15/ІПК.

Якщо ж виконавець робіт з капремонту є неплатником ПДВ, то включати до вартості договору суму ПДВ він не має права.

Зверніть увагу: не слід плутати вартість договору підряду з вартістю, зазначеною в ПКД. У цьому кошторисному документі суму ПДВ зазначають в окремому рядку.

При оприлюдненні інформації про укладений договір підряду замовник зазначає в ЕСЗ: є в договорі сума ПДВ чи ні.

Висновки

  • У зведеному кошторисному розрахунку суму ПДВ наводять окремим рядком та включають до загальної вартості робіт з капремонту.
  • Договір із неплатником ПДВ укладають без ПДВ.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше