Темы статей
Выбрать темы

Документи на відшкодування комуналки орендарем

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Наша бюджетна установа — орендар. Які документи, крім акта на відшкодування видатків на комунальні послуги, я можу вимагати від орендодавця? Чи може орендодавець надати орендарю документи, в яких відображено показники лічильників та розрахунки між орендодавцем та надавачем комунальних послуг?

Оренда бюджетними установами приміщень — справа не нова. Утім, цей процес завжди викликає безліч запитань. Пропонуємо разом розглянути, які саме документи може отримати орендар для відшкодування вартості комунальних послуг орендарю.

Відшкодування орендарем комунальних послуг

Передусім пригадаємо загальний механізм відшкодування вартості комунальних послуг орендарем орендодавцю.

Що таке взагалі комунальні послуги?

Житлово-комунальні послуги це результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Саме таке визначення наведено у п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 2189*.

* Закон України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189-VIII.

Тож це ті самі, вкрай необхідні послуги, без яких не обійтися ні вдома, ні на робочому місці.

Щоб з’ясувати, як орендарю відшкодувати витрати балансоутримувача на такі послуги, слід звернутися до норм Методики № 630* та Закону № 157**.

* Методика розрахунку орендної плати за державне майно, затверджена постановою КМУ від 28.04.2021 № 630.

** Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX.

Нагадаємо: дія Методики № 630 поширюється на оренду державного майна.

Водночас органи місцевого самоврядування можуть прийняти свої місцеві методики розрахунку орендної плати комунального майна.

ВАЖЛИВО!

За відсутності затвердженої місцевої методики розрахунку орендної плати комунального майна в питаннях оренди такого майна слід керуватися нормами Методики № 630

Про це чітко зазначено в ч. 2 ст. 17 Закону № 157.

Майте на увазі: до плати за оренду іншого окремого індивідуально визначеного майна не включаються витрати на утримання такого майна та плата за послуги, які надає балансоутримувач орендарю згідно з договором. Зазначене випливає із п. 4 Методики № 630 (ср. ).

Таким чином, відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого майна і надання комунальних послуг орендар має здійснювати відповідно до окремого договору.

До сих пір продовжує діяти затверджена ФДМУ форма Примірного договору № 1774*. Також продовжуємо користуватися і Примірним договором № 820**.

* Примірний договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю, затверджений наказом ФДМУ від 23.08.2000 № 1774.

** Примірний договір оренди нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна, що належить до державної власності, затверджений постановою КМУ від 12.08.2020 № 820.

Відповідно до п. 6.5 розд. ІІ цього Примірного договору протягом п’яти робочих днів із дати укладання договору про оренду балансоутримувач зобов’язаний надати орендареві для підписання два примірники договору про відшкодування витрат на утримання майна та надання комунальних послуг.

У свою чергу, орендар протягом десяти робочих днів із моменту отримання цих примірників повинен:

— підписати і повернути балансоутримувачу примірник договору

або

— подати балансоутримувачу обґрунтовані зауваження до сум витрат, які підлягають відшкодуванню ним за договором.

Балансоутримувач забезпечує обслуговування, експлуатацію та ремонт будівлі, а також утримання прибудинкових територій.

Орендар, зі свого боку, бере участь у витратах балансоутримувача на виконання зазначених робіт пропорційно до займаної ним площі в цій будівлі, якщо інше не випливає з характеру наданих послуг. Це передбачено з п. 1.1 Примірного договору № 1774.

Крім пропорційно займаної площі, у договорі може бути передбачено й інші критерії розподілу та оплати спожитих послуг. Такий критерій обирається за взаємною згодою сторін, а саме: пропорційно кількості користувачів, за кількістю джерел електрообладнання тощо.

Обирають ці критерії у разі відсутності окремих лічильників з обліку спожитих послуг орендарем.

Документи для відшкодування комунальних послуг

Комунальні послуги мають надаватися орендодавцем орендарю за чинними розцінками і тарифами. Про це згадано у п.п. 2.1.2 Примірного договору № 1774.

Розрахунок щомісячних платежів за обслуговування та ремонт будівлі, комунальні та інші послуги балансоутримувача є додатком до договору (п. 7.3 Примірного договору № 1774).

Орендар сплачує комунальні послуги на підставі рахунка або акта, виставленого балансоутримувачем на підставі такого розрахунку.

І хоча в Примірному договорі № 1774 не прописано можливість перевірки орендарем показників лічильників, даних квитанцій на оплату, наданих постачальниками комунальних послуг, ніщо не заважає прописати такі умови в договорі. Ба більше, п.п. 3.2.5 Примірного договору № 1774 передбачає можливість прописання будь-яких «інших умов».

І навіть якщо такі умови не було завчасно прописано у договорі, вважаємо за доцільне звернутися до орендодавця з проханням надати документи, які підтверджують фактичне споживання комунальних послуг.

ЦІННА ПОРАДА!

Оформіть звернення до орендодавця письмово — листом

Так, це може бути лист, в якому написано: «З метою перевірки правильності розрахунків спожитих орендарем комунальних послуг просимо надати фактичні дані лічильників та квитанції на оплату…».

Але все ж таки доцільніше такі умови прописати у договорі заздалегідь.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше