Темы статей
Выбрать темы

Чи індексувати орендну плату?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Договір оренди укладено у квітні 2022 року. На січень — квітень 2023 року маємо розпорядження про звільнення від орендної плати. Чи потрібно індексувати орендну плату?

Звільнення від орендної плати

Умови надання в оренду державного та комунального майна прописані у Законі № 157* та Порядку № 483**.

* Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX.

** Порядок передачі в оренду державного та комунального майна, затверджений постановою КМУ від 03.06.2020 № 483.

Водночас у період дії воєнного стану порядок оренди державного та комунального майна має свої особливості. Ці особливості визначені постановою № 634*.

* Постанова КМУ «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану» від 27.05.2022 № 634.

Так, певним категоріям орендарів надано суттєві знижки з орендної плати або навіть повне звільнення від неї. Це стосується не всіх орендарів. До того ж такі послаблення діють лише за певних умов.

Зручну таблицю з переліком орендарів, які мають право на зазначені пільги, ви знайдете у матеріалі «Оренда в умовах воєнного стану: вивчаємо нові правила» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 22. Тож повторюватися не будемо.

При цьому, крім зазначених пільг, в умовах воєнного стану органи місцевого самоврядування можуть надавати додаткові пільги орендарям. Про це зазначено у п. 12 постанови № 634.

Такі пільги мають бути закріплені у рішенні відповідної місцевої ради, прийнятому відповідно до вимог Закону № 280*.

* Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 № 280/97-ВР.

Індексувати чи ні?

Звільнення від орендної плати на певний період не звільняє від обов’язку проведення індексації орендної плати в подальшому. Тобто йдеться про період, коли орендна плата вже нараховується.

Нагадаємо основні правила індексації орендної плати.

Порядок індексації орендної плати залежать від того, чи надано майно в оренду з проведенням аукціону чи без аукціону.

Перелік майна, яке може бути передано без аукціону, визначений ч. 1 та 2 ст. 15 Закону № 157. Цей перелік є вичерпним.

При цьому порядок визначення орендної плати прописано у Методиці № 630*. Утім, ця Методика поширюється на оренду державного майна. Тоді як органи місцевого самоврядування можуть прийняти свої місцеві Методики розрахунку орендної плати комунального майна.

* Методика розрахунку орендної плати за державне майно, затверджена постановою КМУ від 28.04.2021 № 630.

Але за відсутності затвердженої на місцевому рівні Методики у питаннях оренди комунального майна слід керуватися нормами саме Методики № 630 (ч. 2 ст. 17 Закону № 157).

Що ж до індексації орендної плати, то правила її проведення для вашої зручності наведемо у таблиці нижче.

Правила індексації орендної плати

Умови надання майна в оренду

Умови визначення орендної плати

Правила проведення індексації

Оренда без аукціону

Орендна плата визначена за Методикою № 630 або Законом № 157. Між датою визначення орендної плати за базовий місяць і датою підписання акта приймання-передачі об’єкта оренди минуло більше ніж календарний місяць

Розмір орендної плати за перший місяць оренди встановлюється шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції у місяцях, що минули з дати визначення орендної плати за базовий місяць

Оренда з аукціоном

Орендна плата визначена за результатом проведення аукціону

Орендна плата за січень — грудень другого року оренди визначається шляхом коригування орендної плати за перший місяць оренди на річний індекс інфляції року, на який припадає перший місяць оренди.

Оренда плата за січень — грудень третього і кожного наступного календарного року оренди визначається шляхом коригування місячної орендної плати, яка сплачувалася у попередньому році, на середньорічний індекс інфляції такого року

Зауважте: чіткого законодавчого визначення середньорічного індексу інфляції немає. ФДМУ у листі від 26.08.2021 № 10-16-19614 пояснив, що для цих цілей слід застосовувати річний індекс інфляції.

З конкретними прикладами проведення індексації орендної плати можна ознайомитися у матеріалі «Індексація орендної плати: рахуємо за новими правилами» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 38 (ср. ).

Також пам’ятайте: індексація «одногривневої» орендної плати не проводиться.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше