Темы статей
Выбрать темы

Новий порядок надання освітньої субвенції: вивчаємо разом

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Попри те, що до кінця року залишилося обмаль часу, Уряд вирішив «потішити» освітян новим Порядком та умовами надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за спеціальним фондом державного бюджету) у 2023 році (далі — Порядок № 1023). Цей Порядок затверджений постановою № 1023*, яка набрала чинності 29.09.2023. Далі розглянемо основні правила отримання та використання освітньої субвенції, які підготували для освітян урядовці.

* Постанова КМУ «Питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за спеціальним фондом державного бюджету) у 2023 році» від 19.09.2023 № 1023.

Постанова № 6** чи постанова № 1023: чим керуватися?

** Постанова КМУ «Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» від 14.01.2015 № 6.

Одразу зазначимо: постанова № 6, якою затверджено Порядок та умови надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (далі — Порядок № 6), залишається чинною. Тож вважаємо, що нова постанова № 1023 визначає лише особливості отримання та використання такої субвенції на 2023 рік.

Задля того, щоб зрозуміти ці особливості, пропонуємо порівняти основні норми цих двох Порядків.

Розпорядники субвенції

Розпорядники освітньої субвенції залишаються незмінними.

Так, головним розпорядником субвенції є МОН.

Розпорядники субвенції за місцевими бюджетами визначаються рішеннями про такі бюджети відповідно до законодавства.

Напрями спрямування субвенції

Субвенція спрямовується на (п. 4 Порядку № 1023):

— оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників закладів освіти, зазначених у ч. 1 ст. 103² БКУ***;

— здійснення заходів із забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа».

*** Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Зауважте: другий із зазначених вище напрямів п. 3 Порядку № 6 передбачено не було. Адже згідно з цим пунктом кошти освітньої субвенції мають спрямовуватися лише на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників певних видів закладів освіти.

Особливості використання коштів субвенції

Порядок № 1023 визначає особливості спрямування коштів освітньої субвенції за зазначеними напрямами. Розглянемо їх докладніше.

За першим напрямом кошти можуть надаватися у разі потреби відповідно до розподілу обсягу освітньої субвенції для місцевих бюджетів адміністративно-територіальних одиниць, території яких деокуповано та на яких відновлено освітній процес.

За другим напрямом кошти спрямовуються на:

1) закупівлю:

— засобів навчання для навчальних кабінетів закладів загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО) комунальної власності, які здійснюють освітній процес за Державним стандартом базової середньої освіти на першому (адаптаційному) циклі базової середньої освіти за очною, поєднанням очної та дистанційної форми здобуття освіти;

— засобів навчання, мультимедійного обладнання, компʼютерного обладнання та меблів для навчальних кабінетів для пілотних класів;

— навчальної та навчально-методичної літератури, у т. ч. їх електронних версій та з аудіосупроводом, для учнів та педагогічних працівників пілотних класів.

До речі, ці напрями були передбачені п. 3 Порядку № 6 як такі, що можуть здійснюватися за рахунок залишків освітньої субвенції. Однак у 2023 році підходи до використання залишків освітньої субвенції повністю змінилися. Докладніше про це читайте у матеріалі «2022 бюджетний рік прощавай! Про що слід пам’ятати наприкінці року?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 47;

2) підвищення кваліфікації педагогічних працівників: керівників, заступників керівників та учителів закладів освіти, які забезпечуватимуть реалізацію Державного стандарту базової середньої освіти на першому (адаптаційному) циклі базової середньої освіти у 2023/24 навчальному році, та пілотних класів; підготовку тренерів-педагогів.

Також майте на увазі: закупівлі зазначених вище засобів навчання мають здійснюватися на засадах співфінансування. Тобто такі заходи повинні здійснюватися не лише за кошти освітньої субвенції, а й за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Конкретні умови такого співфінансування визначено п. 7 Порядку № 1023, і залежать вони переважно від виду бюджету та його податкоспроможності.

Для вашої зручності наведемо основні вимоги до співфінансування у таблиці нижче.

Умови співфінансування під час витрачання коштів освітньої субвенції на придбання засобів навчання

Вид бюджету

Умови співфінансування

Бюджети міських територіальних громад з індексом податкоспроможності понад 1,1

не більш 70 % — за рахунок субвенції та не менш 30 % — за рахунок коштів місцевих бюджетів

Обласні бюджети та бюджет м. Києва

Бюджети сільських та селищних територіальних громад з індексом податкоспроможності понад 1,1

не більш 80 % — за рахунок субвенції та не менш 20 % — за рахунок коштів місцевих бюджетів

Бюджети місцевого самоврядування з індексом податкоспроможності 1,1 і менше

не більш 90 % — за рахунок субвенції та не менш 10 % — за рахунок коштів місцевих бюджетів

Бюджети місцевого самоврядування, з яких здійснюється фінансування закладів, розташованих в селах (селищах), які мають статус гірських населених пунктів

не більш 95 % — за рахунок субвенції та не менш 5 % — за рахунок коштів місцевих бюджетів

Вимоги до засобів навчання та обладнання

Пункт 9 Порядку № 1023 містить вимоги до засобів навчання та обладнання, яке придбавається за рахунок коштів освітньої субвенції. Наведемо їх у таблиці.

Вимоги до засобів навчання та обладнання

Вид засобів навчання та обладнання

Чим визначені вимоги?

Засоби навчання та мультимедійного обладнання

Типовий перелік засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів і STEM-лабораторій, затверджений наказом МОН від 29.04.2020 № 574

Комп’ютерне обладнання

Типовий перелік комп’ютерного обладнання для закладів дошкільної, загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти, затверджений наказом МОН від 02.11.2017 № 1440

Меблі

санітарне законодавство та Національні стандарти України ДСТУ 22046:2004 «Меблі для навчальних закладів. Загальні технічні умови», ГОСТ 11015-93 «Столи учнівські. Типи і функціональні розміри»

Підвищення кваліфікації педпрацівників

Як ми вже зазначали вище, за рахунок коштів освітньої субвенції у 2023 році може проводитися підвищення кваліфікації педпрацівників. Порядком № 6 такий напрям використання коштів освітньої субвенції не було передбачено. Тож це особливість, прописана саме п. 6 Порядку № 1023.

Причому в межах цього напряму можуть бути здійсненні такі видатки, як (п. 10 Порядку № 1023):

1) підготовка тренерів-педагогів та підвищення кваліфікації осіб, зазначених у п.п. 2 п. 6 Порядку № 1023;

2) оплата праці тренерів-педагогів за підвищення кваліфікації;

3) оплата (у разі потреби) проживання, харчування та проїзду до місця відрядження і назад тренерів-педагогів, залучених до підвищення кваліфікації, в обсягах, передбачених Інструкцією № 59*;

4) придбання засобів навчання, обладнання, предметів, матеріалів і навчальної літератури, тиражування матеріалів для забезпечення здійснення закладами післядипломної педагогічної освіти заходів з підвищення кваліфікації.

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 № 59.

Заборона щодо витрачання коштів субвенції

У п. 14 Порядку № 1023 наведені напрями, на які заборонено витрачати кошти освітньої субвенції.

Так, не допускається спрямування субвенції на:

— закупівлю товарів, робіт і послуг, які безпосередньо не пов’язані із здійсненням видатків, зазначених у п. 4 Порядку № 1023;

— оплату посередницьких послуг;

— здійснення заходів, метою яких є отримання прибутку.

Аналогічна заборона передбачена і п. 6 Порядку № 6.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше