Темы статей
Выбрать темы

Послуги закладів фізкультури: чи оподатковувати ПДВ?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Заклад фізичної культури і спорту надає послуги з організації фізкультурно-спортивних та спортивно-видовищних заходів або надання спортивної споруди для проведення спортивно-видовищних заходів. Чи оподатковувати такі послуги ПДВ?

Авжеж, такі платні послуги підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах. Пояснимо чому.

Фізкультурно-спортивні заходи — послуги у сфері фізкультури та спорту

Заклад фізкультури і спорту забезпечує розвиток фізичної культури і спорту шляхом, зокрема, надання послуг у сфері фізичної культури і спорту.

До закладів фізкультури і спорту належать? зокрема: спортивні клуби, дитячо-юнацькі спортивні школи, заклади спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання, школи вищої спортивної майстерності, центри олімпійської підготовки, центри студентського спорту закладів вищої освіти тощо.

Наразі основним документом, який визначає загальні правові, організаційні та економічні основи діяльності у сфері фізкультури і спорту, є Закон України «Про фізичну культуру і спорт» від 24.12.93 № 3808-XII.

Основна діяльність суб’єктів сфери фізичної культури і спорту пов’язана з організацією та проведенням фізкультурно-оздоровчих заходів. Якраз саме до такої діяльності належить і надання послуг у сфері фізичної культури та спорту.

Фізкультурно-спортивні заходи — платні послуги

Надання послуг з організації фізкультурно-спортивних та спортивно-видовищних заходів або надання спортивної споруди для проведення спортивно-видовищних заходів є різновидом платних послуг закладу фізичної культури і спорту. Вичерпний перелік послуг, які можуть надавати такі заклади, наведено в Переліку № 356*.

* Перелік платних послуг, які можуть надаватися закладами фізичної культури і спорту, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, затверджений постановою КМУ від 14.04.2009 № 356.

Тож заклад фізкультури та спорту має право як здійснювати організацію фізкультурно-спортивних та спортивно-видовищних заходів, так і надавати у користування певне приміщення (спортивну споруду) для організації та проведення таких заходів. Звісно, у цьому разі йдеться про використання відповідного приміщення (споруди) лише на час проведення короткострокового заходу.

До речі, такі послуги заклад фізкультури та спорту може надавати як роздільно, так і одночасно. Інакше кажучи, користування спортивною спорудою може йти «в комплекті» з організацією фізкультурно-спортивного та спортивно-видовищного заходу.

Під час надання зазначених платних послуг заклад фізкультури та спорту має керуватись відповідним положенням про надання таких послуг. Детально про те, як організувати надання платних послуг у закладі та розрахувати їх вартість, ви можете прочитати в матеріалі «Надання платних послуг бюджетними установами» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 36).

Послуги у сфері фізкультури та спорту НЕ звільнені від ПДВ

Основним податковим дороговказом незмінно лишається ПКУ*. Так, ст. 197 ПКУ визначено операції, звільнені від оподаткування ПДВ.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI (ср. ).

При цьому особливу увагу звернемо на п.п. 197.1.2 ПКУ, де законодавці навели низку платних послуг бюджетних установ, звільнених від оподаткування ПДВ.

Зокрема, до них належать: послуги з виховання та навчання дітей у будинках культури, дитячих музичних, художніх, спортивних школах і клубах, школах мистецтв та послуги з проживання учнів або студентів у гуртожитках. Серед інших до числа звільнених від ПДВ також потрапили послуги з виховання та навчання дітей, які постачаються дитячими музичними та художніми школами, школами мистецтв, будинками культури (гра на музичних інструментах, хореографія, образотворче мистецтво, гуртки (факультативи) іноземних мов, комп’ютерного навчання).

До речі, в зазначеній вище нормі ПКУ (п.п. «а» п.п. 197.1.2) звільнення стосується платних послуг спортивних шкіл та клубів, безпосередньо пов’язаних з вихованням та навчанням дітей. Та, вочевидь, у ситуації читача послуги з організації фізкультурно-спортивних та спортивно-видовищних заходів або надання спортивної споруди для проведення спортивно-видовищних заходів не мають прямого стосунку до виховання та навчання дітей.

З огляду на це, зазначені платні послуги закладів фізкультури та спорту підлягають оподаткування ПДВ за ставкою 20 %.

Зрозуміло, що зобов’язання з нарахування ПДВ стосуються виключно платників ПДВ. Якщо ж заклад фізкультури та спорту не має такого статусу, то й перейматися цим питанням немає потреби.

Втім, уже зараз бухгалтер закладу має пильно стежити за обсягом оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців. І тільки-но цей показник перевищить 1 млн грн, заклад має зареєструватися як платник ПДВ у загальному порядку.

Висновки

  • Послуги з організації фізкультурно-спортивних та спортивно-видовищних заходів, а також надання спортивної споруди для проведення спортивно-видовищних заходів — різновид платних послуг закладу фізичної культури і спорту.
  • Зазначені платні послуги підлягають оподаткування ПДВ за ставкою 20 %.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше