Темы статей
Выбрать темы

Безпілотники для військової частини: чи можна придбати за кошти місцевого бюджету?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
1. Чи може міська рада закупити безпілотники для потреб військової частини, де служать військовозобов’язані громади?
2. Виконавчий комітет селищної ради купує безпілотники для подальшої передачі у військову частину. Чи ставити їх на облік виконкому, чи одразу передати військовій частині?

Допомога військовим під час війни — справа гарна і потрібна. Але при цьому місцеві органи влади мають діяти винятково у правовому полі. Тож нумо разом розбиратися, як правильно надати таку допомогу.

Чи може рада закупити безпілотники для військових?

Одразу відповімо: ні, це неможливо.

УВАГА!

Придбавати майно за кошти місцевого бюджету для передачі військовим частинам та іншим військовим формуванням не можна

Пояснимо, чому так.

Забезпечення функціонування установ та закладів Збройних Сил України (далі ЗСУ), інших утворених відповідно до законів України військових формувань належить до видатків, які здійснюються з Державного бюджету України. Це чорним по білому прописано у п. 61 ч. 1 ст. 87 БКУ*.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Тож, як бачимо, законодавством чітко передбачено, що ЗСУ фінансуються з держбюджету.

ВАЖЛИВО!

Установа не може фінансуватися з двох бюджетів одночасно

Це чітко прописано у ч. 2 ст. 85 БКУ. Втім, в умовах воєнного стану з цього правила є виняток, передбачений п. 225 розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» БКУ.

Так, у період дії воєнного стану та з метою відсічі збройної агресії рф проти України, забезпечення нацбезпеки, заходів тероборони, підтримки місцевої інфраструктури, соціального захисту населення органи місцевого самоврядування (далі ОМС), місцеві держадміністрації (військово-цивільні адміністрації або військові) можуть ухвалювати рішення про здійснення видатків, не віднесених до відповідних місцевих бюджетів БКУ, і видатків на утримання бюджетних установ одночасно з різних бюджетів.

Здійснюють такі видатки шляхом надання міжбюджетного трансферту з відповідного місцевого бюджету.

Для цієї субвенції наказом № 793* передбачено спеціальний КПКВК 9820 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на перерахування коштів в умовах воєнного стану або для здійснення згідно із законом заходів загальної мобілізації та з метою відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності».

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

Також нагадаємо: особливості бюджетного процесу в період дії воєнного стану визначено постановою № 252**.

** Постанова КМУ «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» від 11.03.2022 № 252.

Рішення про надання субвенції до державного бюджету може прийняти:

відповідний ОМС, його виконавчий орган, місцева держадміністрація, військово-цивільна адміністрація (п.п. 1 п. 1 постанови № 252);

військова адміністрація населеного пункту у разі її створення (п.п. 2 п. 1 постанови № 252).

У разі прийняття рішення про надання субвенції головний розпорядник коштів місцевого бюджету згідно з бюджетними призначеннями має перерахувати такі кошти на окремий бюджетний рахунок з обліку доходів спецфонду державного бюджету, відкритий в установленому порядку в Казначействі.

Також із цього приводу читайте матеріали: «Придбання авто для ЗСУ: чи можливо?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 14, «Закупівля оргтехніки для військкомату: як провести?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 15 (ср. ).

А якщо безпілотники вже придбані?

Чому не можна купувати безпілотники та передавати їх військовій частині, ми досить докладно пояснили вище. Тож для допомоги військовій частині виконком може передати виключно субвенцію з місцевого бюджету. А от придбавати майно для такої передачі — не варіант. Ба більше, навіть надання такої субвенції з місцевого бюджету до державного є винятком із правил, передбаченим тільки на період дії воєнного стану.

Також зауважте: крім заборони, про яку ми вже розповіли, така передача може класифікуватися як надання ОМС благодійної допомоги. Що також є порушенням чинного законодавства.

Адже благодійником є дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права (у т. ч. благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності. Таке визначення наведено в п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 5073***.

*** Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI.

УВАГА!

Бюджетні установи, в т. ч. й ОМС, не можуть бути благодійниками

Адже бюджетні установи не є суб’єктами приватного права.

Нагадаємо: бюджетні установи — це органи державної влади, ОМС, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету. Бюджетні установи є неприбутковими.

Це чітко визначено у п. 12 ч. 1 ст. 2 БКУ.

Але, судячи із запитання нашого читача, ситуація ускладнюється тим, що безпілотники вже придбані. Що ж робити?

Рекомендуємо проаналізувати та з’ясувати, чи передбачено місцевими цільовими програмами заходи, для виконання яких можна було б використати ці безпілотники. Наприклад, це можуть бути заходи в рамках «культурної» програми, де безпілотники можна задіяти для проведення зйомки різноманітних масових заходів (концертів, ярмарок тощо).

Якщо ж застосувати безпілотники у діяльності громади неможливо та/або недоцільно, доведеться ставити питання про їх реалізацію.

Висновки

  • Придбавати майно за кошти місцевого бюджету для передачі військовим частинам та іншим військовим формуванням не можна.
  • Допомогти військовим можливо шляхом надання міжбюджетного трансферту з відповідного місцевого бюджету.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше