Темы статей
Выбрать темы

Будівництво модульного укриття: який КПКВК застосувати?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Маємо намір на території школи побудувати модульне укриття. За яким КПКВК ліпше це зробити?

В яку чергу провести видатки?

Під час планування будь-яких видатків у період дії воєнного стану передусім слід з’ясувати, в яку чергу їх можна провести. Для цього необхідно звернутися до норм Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Але спочатку зауважимо, що модульне укриття належить до захисної споруди цивільного захисту.

Так, захисні споруди цивільного захисту це інженерні споруди, призначені для захисту населення від впливу небезпечних факторів, які виникають внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів.

Таке визначення наведено у п. 14 ч. 1 ст. 2 Кодексу цивільного захисту*.

* Кодекс цивільного захисту України від 02.10.2012 № 5403-VI.

Минулого року ДСНС розробила Рекомендації щодо організації укриття в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту персоналу та дітей (учнів, студентів) закладів освіти. Ці рекомендації було викладено у листі ДСНС від 04.06.2022 № 03-1870/162-2.

Докладніше про облаштування укриттів у закладах освіти читайте у матеріалі «Укриття в закладі освіти: як облаштувати?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 26.

Що ж до черговості здійснення видатків на облаштування укриттів, то відповідно до п. 19 Порядку № 590 у другу чергу можливо провести видатки на проєктування, будівництво, ремонт захисних споруд цивільного захисту (сховищ, протирадіаційних укриттів). Це саме стосується і проєктування, будівництва та ремонту споруд подвійного призначення та облаштування приміщень, які плануються до використання для укриття населення з урахуванням вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затверджених МВС.

Причому такі видатки дозволено проводити як за кошти загального, так і спеціального фонду.

Тож, як бачимо, проблем зі здійсненням видатків на будівництво модульного укриття на території школи бути не повинно.

Який КПКВК застосувати?

Для відповіді на це запитання звернемося до норм наказу № 793*.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

І одразу зазначимо, що все залежить від того, в рамках якої програми заплановано такі видатки.

Якщо на території вашої громади прийнята і діє, наприклад, місцева програма захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, яка передбачає будівництво укриттів у закладах освіти, в такому разі доцільно застосовувати КПКВК 8110 «Заходи із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха».

Якщо ж будівництво такого укриття є ініціативою безпосередньо школи, застосовуйте КПКВК 7321 «Будівництво освітніх установ та закладів».

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше