Темы статей
Выбрать темы

Оплата онлайн-навчання: за яким КЕКВ?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
За яким КЕКВ можливо оплатити онлайн-навчання?

В яку чергу здійснити видатки?

Вже традиційно під час дії воєнного стану перед тим, як планувати будь-які видатки, слід з’ясувати, в яку чергу їх можливо здійснити. І тут у пригоді нам стане Порядок № 590*, адже саме ним і визначено черговість видатків.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Так, незмінно видатками першої черги залишаються видатки на національну безпеку та оборону. Тоді як більшість дозволених видатків здійснюється у другу чергу.

Зокрема, якщо йдеться про навчання, підготовку чи перепідготовку кадрів у закладах професійної (професійно-технічної) освіти, то п. 19 Порядку № 590 дозволяє здійснити такі видатки у другу чергу.

Але майте на увазі: такі видатки можна проводити лише за кошти загального фонду.

Натомість усі решту видатків на навчання та підвищення кваліфікації можна здійснити тільки у третю чергу.

До речі, це повною мірою стосується і видатків на оплату навчання та підвищення кваліфікації за рахунок коштів спеціального фонду. Такі видатки можливо провести лише у третю чергу.

Але є винятки. Так, якщо зазначене у запитанні онлайн-навчання проводиться в рамках реалізації проєктів, виконання програм за підтримки ЄС, урядів іноземних держав, іноземних фінансових та донорських установ і міжнародних фінансових організацій, в т. ч. на умовах співфінансування, то такі видатки можна спокійно провести у другу чергу. При цьому цілком можливо застосувати кошти як загального, так і спеціального фонду.

Який КЕКВ обрати?

У питаннях застосування КЕКВ виходимо з економічної суті платежу та керуємося Інструкцією № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Обрання конкретного КЕКВ у випадку читача залежатиме від виду навчання та характеристик навчального закладу, який таке навчання проводить. Пояснимо.

За КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)» здійснюють такі види навчання, як:

— навчання на курсах водіїв (п.п. 5 п.п. 2.2.4 Інструкції № 333);

— навчання користувачів програмного забезпечення, програмних продуктів, інформаційних систем та комплексів (п.п. 12 п.п. 2.2.4 Інструкції № 333);

— участь у короткотермінових семінарах, нарадах, нарадах-навчаннях (у т. ч. щодо роз’яснень нової нормативної бази, підготовки та проведення організаційних заходів тощо) (п.п. 18 п.п. 2.2.4 Інструкції № 333).

Тоді як за КЕКВ 2282 «Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку» здійснюють видатки на такі види навчання, як (п.п. 9 п.п. 2.2.8.2 Інструкції № 333):

— післядипломна підготовка (перепідготовка) кадрів, підвищення кваліфікації кадрів за договорами у закладах, які мають необхідну ліцензію на проведення таких навчань, та/або результатом яких є отримання посвідчення (сертифіката) установленого зразка щодо набуття відповідних професійних навичок;

— підвищення кваліфікації держслужбовців, посадових осіб місцевого самоврядування за договорами у закладах освіти, підприємствах, установах, організаціях будь-якої форми власності, які мають необхідну ліцензію на проведення таких професійних навчань або які провадять освітню діяльність без відповідної ліцензії, та результатом яких є отримання відповідного документа про підвищення кваліфікації (сертифікат, посвідчення, свідоцтво тощо) згідно із законодавством.

Тож передусім слід з’ясувати, який вид навчання планується, та чи є відповідна ліцензія у закладу, який проводить навчання, та чи надає такий заклад документ установленого зразка про отримання працівником необхідних професійних навичок.

Визначившись із цим, ви зможете обрати правильний КЕКВ для здійснення видатків на навчання. А от форма навчання (онлайн чи офлайн) при цьому значення не має.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше