Темы статей
Выбрать темы

Виготовлення матриці для нагрудних знаків: за яким КЕКВ?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
За яким КЕКВ здійснити виготовлення матриці (макет, лекала) для нагрудних знаків вартістю 35000 грн? У подальшому ця матриця буде обліковуватися у нас на балансі та використовуватися за потреби для виготовлення нагрудних знаків.

В яку чергу здійснити видатки?

У період дії воєнного стану в першу чергу слід з’ясувати, чи можливо провести бажані видатки та в яку чергу. Адже війна, на жаль, диктує нам свої обмеження щодо здійснення певних видів видатків, які не є нагальними.

Для цього звернемось до вимог Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Так, у другу чергу за кошти загального фонду можливо провести видатки на оплату послуг із психологічної допомоги, соціальної та професійної адаптації ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членів сімей таких осіб, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, постраждалих учасників Революції Гідності, придбання та виготовлення для них бланків посвідчень та нагрудних знаків.

Окрім того, у другу чергу за кошти загального фонду можна провести видатки на закупівлю, реставрацію предметів, матеріалів та продукції, призначених для відзначення, нагородження, а також забезпечення проведення протокольних заходів.

Вважаємо, що в рамках проведення таких видатків можливо виготовити і матрицю для нагрудних знаків.

Який КЕКВ застосувати?

У питаннях застосування КЕКВ, традиційно, виходимо із економічної суті платежу та керуємося Інструкцією № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Спочатку розберемося із суттю платежу та поміркуємо, чи може належати матриця до об’єкту основних засобів (далі — ОЗ).

Нагадаємо: об’єкт ОЗ це закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього або конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій.

Також ОЗ визнається відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, які мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно.

Таке визначення наведено у п. 1 розд. ІІ НП(С)БО 121*.

* Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 12.10.2010 № 1202.

Що ж до матриці для виготовлення нагрудних знаків, то за своєю суттю це деталь, яка використовується для виробництва нагрудних знаків. Тож, на нашу думку, вона не відповідає вимогам визнання основного засобу, навіть попри значну вартість.

З огляду на зазначене, планувати та проводити видатки на виготовлення матриці для нагрудних знаків доцільно за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

До речі, за цим же КЕКВ слід здійснювати і видатки на придбання та виготовлення медалей та нагрудних знаків.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше