Темы статей
Выбрать темы

Плануємо придбати комп: чи повідомляти Мінцифри?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Бюджетна установа має намір придбати комп’ютер. Очікувана вартість такої техніки становить 23 — 25 тис. грн. Чи обов’язково інформувати Мінцифри про таке придбання?

Авжеж, у разі придбання комп’ютерної техніки, зокрема комп’ютера, установа має повідомити про це Мінцифри.

Так, навіть у період воєнного часу розпорядники, які здійснюють придбання товарів та послуг, пов’язаних з інформатизацією, мають продовжувати спілкуватись з Мінцифри. Ще минулого року це підтвердив Мінцифри у своєму листі «Щодо порядку повідомлення про укладений договір, який належить до сфери інформатизації» від 09.06.2022 № 1/10-10-440-2022.

Чим передбачено таку вимогу?

По-перше, порядок взяття бюджетних зобов’язань, визначений ч. 1 ст. 48 БКУ*, зобов’язує розпорядників здійснювати платежі, які стосуються завдань (проєктів) Національної програми інформатизації, після їх погодження з Мінцифри. Саме цей орган є Генеральним державним замовником Національної програми інформатизації.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

По-друге, є низка спеціальних документів, в яких прописано механізм взаємодії розпорядників бюджетних коштів та Мінцифри. Насамперед це Положення про формування та виконання Національної програми інформатизації, затверджене постановою КМУ від 31.08.98 № 1352, та Методика № 34*.

* Методика визначення належності бюджетних програм, завдань, проектів, робіт до сфери інформатизації Національної програми інформатизації, затверджена наказом Мінцифри від 29.03.2023 № 34.

Будьте уважні: дію зазначених нормативно-правових актів на період воєнного стану не призупинено. Тобто жодних послаблень для розпорядників бюджетних коштів щодо цього питання наразі немає.

(ср. )Крім того, нещодавно було прийнято нову Методику № 34, котра набрала чинності 12.05.2023. Власне, прийняття цього документа додатково підтверджує той факт, що зазначені вимоги для розпорядників лишаються без змін та обов’язкові до виконання.

З огляду на це, якщо установа планує закупити товари або послуги, які належать до сфери інформатизації, спілкування з Мінцифри не уникнути.

Коли та як повідомляти Мінцифри?

В яких же саме випадках потрібно звертатися до Мінцифри та як це правильно зробити? Передусім це залежить від вартості укладеного договору. Пояснення наведемо в таблиці нижче.

Коли та що повідомляти Мінцифри

Вимога

Пояснення

Вартість договору

Закупівля товарів, робіт та послуг на суму менше 500 тис. грн

Закупівля послуг з підключення закладів соціальної інфраструктури до широкосмугового доступу до Інтернету за кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості на суму менше 1 тис. грн

Предмет договору

Товари, роботи та послуги, які належать до сфери інформатизації.

Слід орієнтуватися на коди ДК 021:2015*, за якими здійснюється придбання товарів, робіт та послуг. Перелік кодів таких товарів, робіт та послуг наведено у додатку до Методики № 34

Документи

Розпорядник заповнює google-форму «Повідомлення про укладений договір» (далі — Повідомлення).

Форму Повідомлення наведено за посиланням: forms.gle/ssUaV7eHUDmRSgNNA

Увага! Мінцифри не надає відповіді на Повідомлення

Розпорядник лише отримує на електронну адресу, зазначену під час заповнення форми, підтвердження про заповнення Повідомлення.

Перевірити внесену інформацію можна в таблиці «Повідомлення про укладений договір 2023»

* Національний класифікатор України «Єдиний закупівельний словник ДК 021:2015», затверджений наказом Мінекономіки від 23.12.2015 № 1749.

Які існують ризики?

Договори на закупівлю товарів, робіт та послуг, які належать до сфери інформатизації, знаходяться під особливим контролем органів Казначейства. Про це свідчить ч. 1 ст. 48 БКУ.

А тому органи Казначейства під час реєстрації бюджетних зобов’язань за видатками взятих на виконання завдань (проєктів) Національної програми інформатизації перевіряють наявність погодження або повідомлення до Мінцифри про укладені договори.

Тож, як не крути, а розпорядникам доводиться виконувати вимоги Казначейства. Інакше Казначейство відмовить у реєстрації бюджетних зобов’язань за укладеними договорами.

Для реєстрації зобов’язань та оплати за договором до органу Держказначейської служби подаємо доказ відправлення відповідного Повідомлення (наприклад, скріншот частини таблиці із зазначенням порядкового номера свого Повідомлення в таблиці).

Також не забудьте подати договір та документи на оплату з урахуванням строків, установлених п. 2.2 гл. 2 Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Мінфіну від 02.03.2012 № 309.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше