Темы статей
Выбрать темы

Плата за харчування в школі: чи робити перерахунок за довідкою про малозабезпеченість?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Чи потрібно робити перерахунок плати за харчування в школі, якщо довідку про малозабезпеченість батьки надали в березні, а статус малозабезпеченої сім’я набула з 01.01.2024?

Хто має право на пільгове харчування дітей у школі?

Спочатку з’ясуємо, які категорії дітей узагалі мають право на пільгове харчування у закладах загальної середньої освіти (далі ЗЗСО)? Для цього звернемося до норм п. 4 Порядку № 305*.

* Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджений постановою КМУ від 24.03.2021 № 305.

Так, відповідні органи місцевого самоврядування (далі ОМС) (засновники закладів освіти) забезпечують безоплатне гаряче харчування в державних і комунальних закладах освіти за рахунок коштів відповідних бюджетів згідно з установленим у закладі освіти режимом харчування для:

— дітей-сиріт;

— дітей, позбавлених батьківського піклування;

— дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах);

дітей із малозабезпечених сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону № 1768*;

— учнів закладів освіти, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, постраждалих від Чорнобильської катастрофи;

— дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;

— дітей з числа осіб, визначених у ст. 10 Закону № 3551**.

* Закон України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 01.06.2000 № 1768-III.

** Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 № 3551-XII.

Тож, як бачимо, діти із малозабезпечених сімей, дійсно, мають право на безоплатне харчування.

Виконавчі органи місцевих рад у межах власних повноважень управляють закладами освіти, які належать територіальним громадам або передані їм, та організують харчування у цих закладах. Це передбачено ст. 32 Закону № 280*.

* Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 № 280/97-ВР.

ОМС можуть забезпечувати харчуванням учнів інших категорій та передбачати на це відповідні видатки з місцевих бюджетів. Таким є припис абз. 3 ч. 3 ст. 56 Закону № 2145* та ст. 19 Закону № 2402**.

* Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

** Закон України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 № 2402-III.

З якого періоду надати пільгу?

Забезпечення безоплатним гарячим харчуванням за рахунок бюджетних коштів здійснюється на підставі документів, що підтверджують таке право відповідно до законодавства. Це передбачено п. 4 Порядку № 305.

Відповідно доки немає довідки, яка підтверджує статус малозабезпеченої сім’ї, доти немає й підстав для забезпечення дитини безоплатним харчуванням.

ВАЖЛИВО!

ЗЗСО мають правові підстави для звільнення батьків від плати за харчування дітей з дати подання відповідних документів, які підтверджують таке право

Підставою для такого звільнення для малозабезпечених сімей є Довідка про отримання (неотримання) соціальної допомоги за формою, наведеною в додатку 10 до Інструкції № 345*. Таку довідку видає орган соціального захисту населення за письмовою заявою, поданою заявником (його законним представником), або за усною вимогою відповідної особи.

* Інструкція щодо порядку оформлення і ведення особових справ отримувачів усіх видів соціальної допомоги, затверджена наказом Мінпраці від 19.09.2006 № 345.

Отже, звільнення від плати за харчування «заднім число» чинним законодавством не передбачено. Таке звільнення може проводитися лише після фактичного надання документів батьками. До цього моменту підстав для звільнення від плати за харчування немає.

До речі, аналогічного висновку дійшов МОН у листі від 01.10.2020 № 1/11-6681 щодо звільнення від плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше