Темы статей
Выбрать темы

Авто для подальшої передачі: нюанси отримання та відображення

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Безоплатно отримано автомобіль для подальшої передачі іншій організації. Чи потрібно подати довідку про надходження в натуральній формі до органу Казначейства? Та за яким КЕКВ відображати такі надходження?

Бюджетний облік

Благодійні внески, гранти та дарунки належать до першої підгрупи другої групи власних надходжень бюджетних установ. Таким є припис ч. 4 ст. 13 БКУ*.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Відповідно такі надходження слід відображати за кодом класифікації доходів бюджету 25020100 «Благодійні внески, гранти та дарунки».

При цьому слід пам’ятати, що всі доходи бюджету, включаючи власні надходження бюджетних установ, мають цільове спрямування. Це передбачено п. 1 ч. 3 ст. 13 БКУ.

УВАГА!

Власні надходження першої підгрупи другої групи (благодійні внески, гранти та дарунки) бюджетні установи можуть використовувати виключно на організацію своєї основної діяльності

Це чітко визначено в абз. 20 ч. 4 ст. 13 БКУ. Натомість інших шляхів використання зазначених надходжень (передачу іншим установам, закладам тощо) бюджетним законодавством не передбачено.

У разі якщо бюджетна установа отримує безкоштовно майно, яке надалі планує передати іншим установам, закладам, підприємствам, фізичним особам тощо, таке надходження слід зарахувати до складу другої підгрупи другої групи власних надходжень бюджетних установ.

При цьому необхідно застосовувати геть інший код доходів, а саме 25020200 «Надходження, що отримують бюджетні установи від підприємств, організацій, фізичних осіб та від інших бюджетних установ для виконання цільових заходів, у тому числі заходів з відчуження для суспільних потреб земельних ділянок та розміщених на них інших об’єктів нерухомого майна, що перебувають у приватній власності фізичних або юридичних осіб».

Виходячи зі ст. 13 БКУ, такі надходження можуть спрямовуватися на виконання відповідних цільових заходів.

Тож у описаному вище випадку слід застосовувати саме код 25020200.

Подання Довідки про надходження в натуральній формі

У разі отримання майна, робіт чи послуг у натуральній формі обов’язково потрібно скласти і подати до органів Держказначейської служби Довідку про надходження у натуральній формі. Зробити це слід не пізніше останнього робочого дня звітного місяця.

Форму Довідки наведено у додатку 32 до Порядку № 938* — для місцевих бюджетів й у додатку 38 до Порядку № 1407** — для державного бюджету.

* Порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 23.08.2012 № 938.

** Порядок казначейського обслуговування державного бюджету за витратами, затверджений наказом Мінфіну від 24.12.2012 № 1407.

Відповідно до п. 12.7 Порядку № 938 таку Довідку слід подати у двох примірниках у паперовій або електронній формі.

Один примірник Довідки повертається розпоряднику бюджетних коштів, інший — зберігається в органі Казначейства.

Зразок заповнення такої Довідки знайдете у матеріалі «Благодійна допомога: оформлення та облік» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 28.

У випадку, описаному у запитанні, отримувач майна має подати обов’язково таку Довідку до відповідного органу Казначейства. Адже у разі безоплатного отримання майна виникають доходи, про які неодмінно слід повідомити орган Казначейства шляхом подання Довідки про надходження в натуральній формі.

Застосування КЕКВ

Під час обрання КЕКВ виходимо з економічної суті операції та керуємося Інструкцією № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Придбання транспортних засобів, автомобілів, приладів, машин, механізмів, верстатів, виробничого обладнання слід відображати за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування». Це передбачено п.п. 2 п.п. 3.1.1 Інструкції № 333.

Тож безоплатне надходження автомобіля відображайте саме за КЕКВ 3110.

Про відображення в бухгалтерському обліку операцій з безоплатного отримання майна для наступної передачі читайте у матеріалі «Отримали гуманітарну допомогу: оприбутковувати чи ні?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2024, № 4.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше