Темы статей
Выбрать темы

Декілька джерел забруднення: скільки декларацій з екоподатку подавати?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Бюджетна установа має декілька джерел забруднення, розташованих у різних населених пунктах. Скільки декларацій з екоподатку подавати: одну чи окремо за місцем розташування кожного джерела забруднення?

Чимало бюджетних установ є платниками екоподатку за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, здійснених стаціонарними джерелами забруднення. Такі установи повинні самостійно розраховувати та сплачувати до бюджету екоподаток, а також подавати до податкового органу декларацію з екоподатку*.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI.

Загальний порядок звітування за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря джерелами забруднення визначено в ст. 250 ПКУ**.

** Податкова декларація екологічного податку, затверджена наказом Мінфіну від 17.08.2015 № 715.

Зокрема, п.п. 250.2.1 ПКУ передбачено загальне правило: декларацію з екоподатку складають за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення. Тобто платник екоподатку зобов’язаний подати декларацію за місцем розміщення такого джерела забруднення.

Але як звітувати платнику, який має декілька стаціонарних джерел забруднення?

Розв’язання цього питання залежить насамперед від розташування стаціонарних джерел забруднення стосовно населеного пункту: в межах одного чи кількох населених пунктів або за їх межами. Нагадаємо: останній показник визначаємо згідно з кодом КАТОТТГ***, за місцем обліку платника екоподатку (місцезнаходження контролюючого органу, до якого подається декларація).

*** Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затверджений наказом Мінрозвитку від 26.11.2020 № 290.

І хоча ПКУ містить посилання на КОАТУУ****, під час заповнення декларації з екоподатку платники зазначають відповідний код КАТОТТГ.

**** Класифікатор об’єктів адміністративно-територіального устрою України, затверджений наказом Держстандарту від 31.10.97 № 659.

Отже, особливості подання декларації з екоподатку передбачено в окремому п. 250.10 ПКУ. Наведемо основні правила звітування в узагальненому вигляді в таблиці нижче.

Декілька стаціонарних джерел забруднення: порядок звітування

Ситуація

Порядок подання декларації з екоподатку

Норма ПКУ

Платник має кілька стаціонарних джерел забруднення в межах кількох населених пунктів (сіл, селищ або міст) або за їх межами (коди згідно з КАТОТТГ різні)

До відповідного контролюючого органу за місцем розташування стаціонарного джерела забруднення подають декларацію щодо кожного стаціонарного джерела забруднення

250.10.1

Платник має кілька стаціонарних джерел забруднення в межах одного населеного пункту (села, селища або міста) або за його межами (код згідно з КАТОТТГ один і той самий)

Платник може подавати до відповідного контролюючого органу одну декларацію щодо таких джерел забруднення

250.10.2

Платник податку перебуває на податковому обліку в місті з районним поділом

Платник може подавати одну декларацію за викиди усіма своїми джерелами забруднення, якщо ці джерела розташовані на території такого міста (зазначається код згідно з КОАТУУ, за місцем перебування платника податку на податковому обліку (міської ради))

250.10.3

З огляду на це, якщо бюджетна установа має декілька стаціонарних джерел забруднення в межах кількох населених пунктів або за їх межами (різні коди згідно з КОАТУУ), які обслуговуються різними податковими органами, вона має подати до відповідного контролюючого органу за місцем розташування стаціонарного джерела забруднення декларацію з екоподатку щодо кожного стаціонарного джерела забруднення. Причому до кожної декларації з екоподатку платник повинен скласти відповідний додаток щодо такого стаціонарного джерела забруднення.

Інша справа, якщо бюджетна установа має декілька стаціонарних джерел забруднення в межах кількох населених пунктів або за їх межами (різні коди згідно з КОАТУУ), які обслуговуються одним податковим органом. У такому разі вона має подати одну декларацію з екоподатку, разом з якою необхідно скласти і надати:

окремо додатки 1, 2, 3 за кожним об’єктом оподаткування;

окремо додаток 1 щодо викидів двоокису вуглецю (починаючи зі звітного (податкового) періоду, в якому досягнуто граничного обсягу викидів двоокису вуглецю).

Саме на такому порядку звітування наполягають податківці у своїй консультації, розміщеній у категорії 117.05 ЗІР*.

* Див. за посиланням.

Висновки

  • Платник екоподатку має звітувати за місцем розміщення стаціонарного джерела забруднення.
  • Бюджетна установа, яка має декілька стаціонарних джерел забруднення в межах кількох населених пунктів та обслуговується різними податковими органами, повинна звітувати щодо кожного джерела забруднення.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше