Темы статей
Выбрать темы

ПДВ у воєнний час: ситуація на сьогодні

Нестеренко Максим, налоговый эксперт, Томашпольский Сергей, налоговый эксперт
Оглянемо ситуацію на сьогоднішній день. З урахуванням роз’яснень податківців та законодавчих змін, що набули чинності.

Воєнний стан

Наразі дію воєнного стану (ВС) продовжено до 25.04.2022 (Указ Президента України від 14.03.2022 № 133/2022). Початок дії ВС — 24.02.2022.

Реєстрація ПН/РК

ПН/РК зареєструвати в початку ВС не виходить. На практиці при подачі ПН на реєстрацію платникам надходять відмови, причиною яких є складання ПН/РК за нечинною формою. У той же час податківці свого часу інформували, що нова форма ПН/РК (з урахуванням змін, внесених наказом Мінфіну від 17.01.2022 № 15) буде доступна платникам лише після закінчення ВС. Таке «замкнене коло».

Втім це на заважає платникам обмінюватися ПН/РК за допомогою бухгалтерського ПО.

Як зазначено зараз у п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (завдяки Закону № 2120*)

«протягом шести місяців після припинення або скасування дії воєнного стану платники зобов’язані забезпечити реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних всіх податкових накладних та розрахунків коригування, реєстрація яких відстрочена на період дії воєнного стану».

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 № 2120-IX. Про цей закон ми розповідали у статті «Податкова реформа в умовах війни: що дозволять?» (журнал «Бухгалтер 911», 2022, № 11).

Тобто такі ПН/РК (строк реєстрації яких прийшовся на період ВС) слід буде зареєструвати без санкцій протягом 6 місяців після припинення/скасування ВС.

Подпишитесь, чтобы открыть доступ к материалам Я уже
logo PRO PRO-доступ Неограниченный доступ ко всем закрытым материалам сайта без рекламы
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше