Темы статей
Выбрать темы

Незамінні є! Як правильно відкликати працівника з відпустки

Олександра ОЛЬХОВСЬКА, Оксана ХМЕЛЕВСЬКА, експерти з питань оплати праці (e-mail: ot@id.factor.ua)
Щорічна відпустка — це час відпочинку, відновлення сил, відволікання від «виробничої» метушні. Поки працівник відпочиває, у його роботодавця робочий процес не зупиняється. І подекуди для його нормального ходу не вистачає саме працівника-відпочивальника. Рука начальника мимоволі тягнеться до телефону, щоб покликати на роботу незамінного кадра. Для держслужби — без проблем, а ось працівників інших сфер викликати із щорічної відпустки можна тільки у ситуаціях, прописаних у трудовому законодавстві. Яких саме і як документально супроводити відкликання працівника? Якщо вас хвилюють ці питання — для вас стаття із відповідями на них.

Коли можна «потурбувати» працівника

Форс-мажор + згода працівника = відкликання. Зазіхати на вільний час працівника в період його щорічної відпустки трудове законодавство не дозволяє. Однак це правило не поширюється на особливі випадки, коли без працівника «і ні туди, і ні сюди». Причому йдеться саме про вирішення виробничих завдань, коли він є незамінним. У трудовому законодавстві ( ч. 8 ст. 79 КЗпП, ч. 3 ст. 12 Закону № 504) наведений вичерпний перелік ситуацій, коли керівник може відкликати працівника із щорічної відпустки (див. схему нижче).

Увага! Навіть у дозволених випадках не можна просто зв’язатися з працівником і вимагати перервати відпустку. Працівник має дати свою згоду на відкликання з відпустки письмово.

Що маємо у підсумку? Для відкликання працівника із щорічної відпустки мають бути виконані одночасно дві умови: виникли обставини, передбачені ч. 8 ст. 79 КЗпП і ч. 3 ст. 12 Закону № 504 (див. схему) & працівник надав згоду на таке відкликання.

Обережно! Якщо одна із умов не дотримана, то роботодавець не має права відкликати працівника із щорічної відпустки.

img 1

Ситуація 1. Керівник установи не може відкликати із щорічної відпустки бухгалтера для складання квартального звіту. Причина: така ситуація не вважається форс-мажорною з точки зору ч. 8 ст. 79 КЗпП і ч. 3 ст. 12 Закону № 504. Звісно, дата подання звіту може «горіти», але це не підстава для екстреного повернення працівника із законного відпочинку.

Ситуація 2. Унаслідок падіння дерева пошкоджено силовий електрокабель. Для усунення аварії та запобігання простою керівник установи прийняв рішення відкликати електрика із щорічної відпустки, але працівник відмовився стати до роботи достроково. Дійсно, є обставини, які дозволяють керівнику установи відкликати працівника із щорічної відпустки. Проте працівник не надав згоди. Виходить, що його не можна залучити для ліквідації аварії.

Який вихід? Виважено складати графік відпусток в установі. З таким підходом не виникли б негативні моменти, описані у ситуації 1, коли дата подання квартального звіту на порозі, а відповідальний за це бухгалтер перебуває у щорічній відпустці. А ось за обставин, викладених у ситуації 2, для ліквідації наслідків аварії можна задіяти інших працівників установи, що знаходяться на робочих місцях, або залучити сторонніх спеціалістів. Інший варіант — поговорити із незамінним працівником і довести до нього важливість його перебування на роботі. У такому разі, можливо, він надасть свою згоду на відкликання із щорічної відпустки.

Відкликаємо держслужбовця… у будь-який час. А тепер поговоримо про відкликання із щорічної відпустки держслужбовців. Їм у такому питанні дещо не пощастило. Для початку процитуємо норму ч. 3 ст. 20 Закону № 3723: «За рішенням керівника органу державні службовці можуть бути відкликані із щорічної або додаткової відпустки».

Зверніть увагу! Відкликати держслужбовця можна без його згоди і без наявності форс-мажорних обставин (лиха, аварій тощо). Для відкликання держслужбовця вистачить рішення керівника державного органу.

Це означає, що керівник держоргану може відкликати держслужбовця із щорічної відпустки у ситуації, коли просто виникла необхідність у його присутності на робочому місті. Наприклад, керівник держоргану має право відкликати держслужбовця із щорічної відпустки для участі у засіданні.

Інші правила відкликання з відпустки (єдині для усіх сфер). Роботодавець (у тому числі й держорган), прийнявши рішення про відкликання із щорічної відпустки, також повинен дотримуватися інших правил (див. схему на с. 13).

Документальне оформлення відкликання з відпустки

Керівник прийняв рішення відкликати працівника із щорічної відпустки. Як це провести у кадровій документації? Ми проаналізували усі законодавчі норми і накопичений практичний досвід. Результат читайте у покроковому алгоритмі.

Крок 1. Складаємо доповідну (службову) записку. Комар носа не підточить, якщо ви обґрунтуєте на папері, навіщо змусили працівника проміняти відпочинок на роботу. Тому насамперед керівник підрозділу, в якому працює працівник, повинен скласти керівнику установи доповідну або службову записку. У ній він зазначить обставини, у зв’язку з якими «прийти на допомогу» повинен саме працівник, що відпочиває. Доповідна записка може виглядати так:

img 2

img 3

Крок 2. Отримуємо згоду працівника про відкликання з відпустки. Після схвалення директора (проставлення відповідної резолюції) потрібно повідомити відпускника. В якій формі це робити, у КЗпП не вказано, тобто з ним можна зв’язатися по телефону. Водночас навіть якщо працівник дав згоду в усній бесіді, то від нього все одно потрібно отримати письмову згоду.

Бажано, щоб згода фігурувала в окремо складеному документі. Наприклад, працівник може вказати: «На відкликання із щорічної відпустки згоден».

Нагадуємо: керівник держоргану має право відкликати держслужбовця без його згоди на це. Тобто цей крок не актуальний для сфери держслужби.

Крок 3. Складаємо наказ про відкликання із щорічної відпустки. Відкликання працівника з відпустки оформляють відповідним наказом (розпорядженням) керівника установи. Уніфікована форма такого наказу не затверджена, тому наказ видається у довільній текстовій формі, далі наведемо його зразок.

img 4

Нюанси оплати праці у разі перерваної відпустки

Цей розділ більше знадобиться бухгалтерам. Оплатити працю працівника, відкликаного з відпустки, потрібно з урахуванням суми відпускних за невикористану частину відпустки ( ч. 8 ст. 79 КЗпП, ч. 3 ст. 12 Закону № 504). Простіше кажучи, бухгалтер повинен:

— нарахувати працівнику заробітну плату за час фактичної роботи

та

— провести перерахунок відпускних.

Чи потрібно перераховувати середню зарплату при наданні в подальшому невикористаних днів щорічної відпустки? Так, але не завжди. Так, середню заробітну плату за ці дні необхідно розрахувати заново в разі, якщо:

— така відпустка переноситься на інший період;

— початок відпустки, наданої після закінчення дії причин, з яких працівника відкликано із щорічної відпустки, припадає на місяць, наступний за місяцем відкликання працівника з відпустки.

Приклад. Щорічна основна відпустка працівника бюджетної установи становить 24 календарних дні. За поточний робочий рік її надано працівнику повної тривалості з 13.07.2015 р. по 05.08.2015 р. На підставі наказу керівника та письмової згоди працівника з 23.07.2015 р. його відкликано із щорічної відпустки для ліквідації наслідків аварії. Відповідні роботи будуть завершені 03.08.2015 р.

У цій ситуації у працівника залишилися невикористаними14 календарних днів щорічної основної відпустки. Ця частина відпустки надалі не може бути поділена на частини, оскільки попередня частина відпустки (до відкликання з відпустки) становила 10 календарних днів. А основна безперервна частина наданої відпустки, як уже зазначалося, не може бути менше14 календарних днів.

Залишок невикористаної щорічної відпустки за угодою між працівником і роботодавцем може бути перенесений на інший період або ж наданий відразу після усунення наслідків виробничої аварії, тобто з 04.08.2015 р. При цьому в обох випадках суму відпускних за ці дні доведеться розраховувати заново.

Зауважте, при донарахуванні зарплати за липень 2015 року бухгалтер повинен врахувати, що частину коштів працівник уже отримав на руки у вигляді відпускних. Про це не слід забувати при виплаті липневого доходу.

Працівника відкликали усупереч правилам? Готуйтесь до відповідальності

Неправомірне відкликання працівника зі щорічної відпустки та/або відкликання без його згоди є порушенням трудового законодавства та може стати причиною притягнення роботодавця до відповідальності на підставі ст. 265 КЗпПштрафу у розмірі мінімальної заробітної плати (зараз — 1218 грн.). Крім того, посадових осіб можуть покарати адмінштрафом у розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн.). За повторне протягом року порушення, за яке особу вже було притягнуто до адмінстягнення, адмінштраф становить від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 5100 грн.). Про це йдеться у ч. 1 і 2 ст. 41 КУпАП.<(ср. ) /i>

Висновки:

— Роботодавець може відкликати з відпустки працівника, але лише у законодавчо обумовлених випадках. Для виконання поточних виробничих завдань відкликати працівника заборонено. Виняток: у керівника держоргану більше повноважень для відкликання держслужбовця із щорічної відпустки.

— У працівника потрібно отримати письмову згоду на вихід на роботу в період його щорічної відпустки (згода держслужбовця на відкликання не потрібна). Працівник має право використовувати не відгуляні у зв’язку з відкликанням дні відпустки в інший час.

Використані документи

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

КУпАПКодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 504 — Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Закон № 3723 — Закон України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII.

* Про це не вказують у розпорядженні держоргану про відкликання із щорічної відпустки держслужбовця.

Теги Отпуска
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше