Темы статей
Выбрать темы

Кого не можна направити у відрядження

Коли обов’язок кличе працівника у відрядження, потрібно пам’ятати, що не кожного співробітника КЗпП дозволяє відряджати. Про категорії працівників, для яких відрядження «протипоказане» законодавством, розповість наступна таблиця.

№ з/п

Категорії працівників

Коментар

1

Вагітні жінки та жінки, які мають дітей віком до 3 років ( ст. 176 КЗпП)

Для зазначених категорій працівників установлено повну заборону на відрядження

2

Батьки, які мають дітей віком до 3 років і виховують їх без матері (у тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі) ( ст. 1861 КЗпП)

3

Опікуни, піклувальники, прийомні батьки дітей віком до 3 років ( ст. 1861 КЗпП)

4

Жінки, які мають дітей віком від 3 до 14 років або дітей-інвалідів ( ст. 177 КЗпП)

Ці категорії працівників можуть бути направлені у відрядження в разі дотримання таких умов:

— від них одержано письмову згоду на відрядження;

— вони ознайомлені з правом відмови від відрядження*

5

Батьки, які мають дітей віком від 3 до 14 років або дітей-інвалідів і виховують їх без матері (у тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі) ( ст. 1861 КЗпП)

6

Опікуни, піклувальники, прийомні батьки дітей віком від 3 до 14 років або дітей-інвалідів ( ст. 1861 КЗпП)

7

Працівник у період його тимчасової непрацездатності

На період тимчасової непрацездатності працівнику видається листок непрацездатності, який є підставою для звільнення від роботи. Тому для залучення працівника до виконання службового доручення в період тимчасової непрацездатності немає законних підстав (лист Мінфіну від 20.01.2007 р. № 31-18030-07-10/854)

8

Працівник, який перебуває у відпустці

Якщо існує крайня потреба в направленні у відрядження працівника, який перебуває у відпустці, перш за все з його згоди слід видати наказ про відкликання такого працівника з відпустки**, а вже потім направити його у відрядження

* Зазначене ознайомлення можна здійснити таким чином:

— надіслати працівнику повідомлення;

— уключити формулювання, що підтверджує факт ознайомлення працівника з його правом на відмову від направлення у відрядження, до заяви з вираженням згоди;

— увести у форму наказу про направлення у відрядження додатковий реквізит «Відмітка про ознайомлення з правом на відмову від направлення в службове відрядження відповідно до КЗпП».

** Пам’ятайте: працівник може бути відкликаний з відпустки тільки у випадках, передбачених ч. 8 ст. 79 КЗпП та ч. 3 ст. 12 Закону про відпустки (див. с. 11 цього номера).

Зверніть увагу! За порушення норм трудового законодавства, у тому числі за направлення у відрядження працівників, яких законом заборонено відряджати, установі загрожує штраф у розмірі 1 мінзарплати ( ст. 265 КЗпП), а її посадовим особам — адмінштраф у розмірі від 510 до 1700 грн.; за повторне протягом року порушення або за ті самі діяння, вчинені щодо неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері або особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, — адмінштраф у розмірі від 1700 до 5100 грн. ( ч. 1 і 2 ст. 41 КУпАП).

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х.

Закон про відпустки — Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше