Темы статей
Выбрать темы

Із декрету в декрет: кадрове оформлення

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці (e-mail: t.gul@id.factor.ua)
Одна дитина добре, а дві — краще! Буває й так, що перерва між народженням дітей невелика. У вас є працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною і ось знову збирається стати матір’ю? У зв’язку з цим виникли запитання щодо кадрової документації, виплат, належних по вагітності та пологах, тощо? Тоді ця стаття для вас!

Трудовим законодавством передбачено різні гарантії для працюючих жінок. Одна з них — оформлення відпусток, пов’язаних з материнством. Які це відпустки?

Перш за все це відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами (тривалістю в загальному випадку 126 календарних днів). Підставою для неї є ЛН у зв’язку з вагітністю та пологами.

Після цього працівниця найчастіше оформляє відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Для цього будуть потрібні заява працівниці і копія свідоцтва про народження дитини. На підставі цих документів роботодавець видасть відповідний наказ.

Після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівниця вийде на роботу.

Якщо ж дитина вашої працівниці потребує домашнього догляду, то їй належить ще один вид відпустки — відпустка для догляду за дитиною до 6 років. При її оформленні, крім заяви працівниці, знадобиться також довідка лікувально-профілактичного закладу про те, що дитина потребує домашнього догляду (ф. № 080-1/о).

Зауважте: зазначені документи будуть підставою для заповнення табеля обліку робочого часу.

Ось ви і пригадали нашвидку стандартні дії при оформленні відпусток для працівниць, які готуються або вже стали мамами. А як бути, якщо працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною і готується стати мамою вдруге? Переривати чи ні поточну відпустку для догляду за дитиною? З якої дати оформляти наступну? Які документи потрібні для цього? Запитань чимало. Щоправда, і відповіді є. Почнемо!

Готуємося стати мамою ще раз: чи належить оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами?

Нагадаємо: відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами надають на підставі ЛН. Чинне законодавство не вимагає видавати наказ (розпорядження) про надання такої відпустки. Хоча багато роботодавців перестраховуються й оформляють повний «пакет» документів (заява, наказ).

Оформлення нової відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами залежить від того, в якій відпустці для догляду за дитиною перебуває жінка.

У відпустці до 3 років. Чинним законодавством не передбачено перебування у двох соціальних відпустках одночасно. Але й переривати відпустку для догляду за дитиною до 3 років не потрібно.

Важливо! Якщо жінка, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, народила другу дитину, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами не оформляють.

На це звертало увагу Мінпраці в листах від 12.07.2010 р. № 201/13/116-10 («ОП», 2010, № 15, с. 17), від 02.06.2011 р. № 175/13/116-11, від 06.03.2012 р. № 70/13/116-12.

У чому сенс такого «неоформлення»? Для відповіді на запитання потрібно повернутися в минуле…

До 1 липня 2014 року жінка мала право на отримання допомоги по догляду за дитиною до 3 років. Для цього вона подавала відповідні документи, серед них копія наказу про надання відпустки для догляду за дитиною до 3 років. Тобто без такого наказу отримання допомоги було неможливе. Далі — більше.

Цю допомогу вона втрачала, якщо переривала відпустку для догляду до 3 років і виходила на роботу. Коли ж виходила на роботу в режимі неповного робочого часу (не перериваючи відпустку для догляду) — допомогу виплачували в повному розмірі.

Отже, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, працівниця мала повне право на допомогу по вагітності та пологах. Тобто жінка одночасно отримувала 2 соцвиплати: допомогу по догляду за першою дитиною від УПСЗН і допомогу по вагітності та пологах від ФСС ТВП (на другу). І не треба було переривати відпустку для догляду до 3 років (адже так жінка могла втратити допомогу по догляду).

З 1 липня 2014 року ситуація змінилася. Допомогу при народженні дитини та допомогу по догляду до 3 років об’єднали в один вид допомоги —допомогу при народженні. При цьому одноразово виплачують основну суму (10320 грн.), а протягом 36 місяців (3 роки), включаючи місяць, у якому дитині виповниться 3 роки, щомісяця жінка отримує допомогу в розмірі 860 грн. Для призначення допомоги необхідно надати відповідні документи, і в їх переліку немає наказу роботодавця про надання жінці відпустки для догляду за дитиною до 3 років.

Що це означає? А те, що тепер навіть після відпустки у зв’язку вагітністю та пологами жінка може вийти на роботу та отримувати при цьому свої законні щомісячні виплати на дитину.

Так чи потрібно переривати відпустку до 3 років за першою дитиною та оформляти нову відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами? Судячи із ситуації, що склалася, рішення залежить від працівниці. За будь-якого варіанта помилки в цьому випадку не буде.

Якщо ж жінка вирішила не переривати відпустку для догляду за дитиною до 3 років, то, як ми сказали вище, «декретну» відпустку не оформлюють. Але! Працівниця має право на оплату ЛН у зв’язку з вагітністю і пологами. Що для цього потрібно — розглянемо трохи пізніше, у наступному розділі.

У відпустці до 6 років. На відміну від попередньої ситуації, відпустка для догляду за дитиною до 6 років належить до іншого виду — до відпусток без збереження зарплати. Однак поєднати відпустку для догляду за дитиною до 6 років з будь-яким іншим видом відпустки, що надається згідно із Законом про відпустки, не вийде. Вихід: якщо у вас виникло право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, роботодавець на підставі заяви працівниці перерве відпустку для догляду до 6 років (див. рис. 1 і 2) і надасть оплачувану відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами на підставі ЛН.

img 1

Рис. 1. Зразок заяви про дострокове переривання відпустки для догляду за дитиною
до досягнення нею шестирічного віку

img 2

Рис. 2. Зразок наказу про дострокове переривання відпустки для догляду за дитиною
до досягнення нею шестирічного віку

Увага! Перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною (як до 3, так і до 6 років), працівниця має право на оплату ЛН у зв’язку з вагітністю та пологами. Що для цього потрібно, ви дізнаєтеся з наступного розділу.

Оформляємо виплату допомоги по вагітності та пологах

Підставою для виплати допомоги по вагітності та пологах є ЛН, виданий в установленому порядку ( ст. 31 Закону № 1105). Незалежно від того, перебуває жінка у відпустці для догляду за дитиною до 3 чи 6 років, ЛН їй видадуть на загальних підставах ( п. 6.12 Інструкції № 455). Та й дії роботодавця в такій ситуації теж стандартні, у чому ви й переконаєтеся далі.

ЛН, отриманий у медзакладі, жінка приносить на роботу і віддає особі, уповноваженій приймати ЛН*.

* Детальніше про заповнення роботодавцем ЛН читайте у статті «Як заповнити листок непрацездатності за місцем роботи» (див. спецвипуск «ОП», 2014, № 20/1, с. 10).

Увага! Крім ЛН, подання інших документів, наприклад, заяви на виплату допомоги, не передбачено.

Рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування. Документи для призначення допомоги (а в нашому випадку це ЛН у зв’язку з вагітністю та пологами) комісія розглядає не пізніше 10 днів із дня їх надходження.

Своє рішення комісія (уповноважений) із соціального страхування оформляє протоколом у день його прийняття. Наведемо зразок зазначеного протоколу нижче (див. рис. 3).

img 3

Рис. 3. Зразок заповнення протоколу комісії (уповноваженого) із соціального страхування
про призначення допомоги по вагітності та пологах

Оформлений протокол разом із документами, що стали підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах, комісія передає до бухгалтерії для розрахунку, нарахування та виплати належних працівниці сум.

Заповнюємо табель обліку використання
робочого часу

Табель* ведуть на весь обліковий склад працівників. Його заповнюють і на працівниць, які перебувають у відпустках у зв’язку з вагітністю та пологами і для догляду за дитиною до 3 (6) років.

* Типову форму табеля № П-5 затверджено наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489.

Відмітки у табель про причини неявок на роботу чи про фактично відпрацьований час проставляють тільки на підставі належно оформлених документів з обліку особового складу. До таких документів відносять, зокрема, накази про надання (переривання) відпустки, ЛН тощо.

Як саме заповнити табель, якщо жінка, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 або 6 років, принесла ЛН у зв’язку з вагітністю та пологами? Розглянемо це питання у розрізі відпусток для догляду за дитиною.

Перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Якщо працівниця знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, то в табелі на неї проставляють літерне позначення «ВП» (або числове «16»).

Зауважте: для відображення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами передбачено таке ж позначення («ВП» або «16»). Тому якщо жінка принесла ЛН по вагітності та пологах, а сама перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, то проблем із заповненням табеля не виникне. За весь період відпустки до 3 років за першою дитиною в табелі проставляйте «ВП» («16»), у тому числі в разі накладання днів за ЛН у зв’язку з вагітністю та пологами на дні відпустки для догляду за дитиною (див. рис. 4).

img 4

Рис. 4. Фрагмент заповнення табеля за квітень 2015 року

img 5

Рис. 5. Фрагмент заповнення табеля за квітень 2015 року

Після того як відпустка для догляду за першою дитиною закінчиться, може змінитися і відмітка в табелі залежно від ситуації. Вашим орієнтиром буде інший оформлений документ (наказ про надання відпустки для догляду за другою дитиною до 3 років — у цьому разі позначка буде така ж — «ВП»; наказ про надання щорічної, навчальної відпустки, відпустки для догляду за дитиною до 6 років тощо).

Перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 6 років. У такій ситуації в табелі проставляють літерне позначення «ДД» (або числове «17»).

Як ви вже знаєте, якщо жінка надала ЛН у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустку для догляду за дитиною до 6 років переривають і на підставі цього ЛН надають відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Як виглядає заповнений табель у цьому випадку, ми показали на рис. 5 (див. с. 11).

Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами дійте за ситуацією — залежно від того, яку відпустку оформить працівниця, таку позначку і проставляйте в табелі.

Вдруге у відпустку для догляду за дитиною до 3 років: визначаємося з датою

Відпустка для догляду за дитиною до 3 років є соціальною відпусткою і за бажанням жінки може бути надана їй повністю або частково в межах установленого періоду. Тобто жінка може в будь-який момент її перервати, а потім знову оформити. У будь-якому разі відпустка починається з дати, зазначеної в заяві про її надання, а закінчується днем, коли дитині виповниться 3 роки (якщо відпустка не буде перервана достроково).

А що буде в ситуації, коли жінка, перебуваючи у відпустці для догляду за першою дитиною до 3 років, народила другу? Метаморфози, які відбуваються з відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами і допомогою по вагітності та пологах на другу дитину, ми вже з’ясували. Тепер визначимося з відпусткою для догляду за другою дитиною.

Як ми зазначили вище, законодавством не передбачено оформлення двох відпусток для догляду за першою і другою дитиною. У цьому випадку працівниця і так перебуває у відпустці для догляду за старшою дитиною.

Важливо! Право на відпустку для догляду за другою дитиною починається з наступного дня після дати виповнення першій дитині 3 років.

Підставою для оформлення наступної відпустки для догляду за дитиною стане заява працівниці про надання відпустки. У ній вона зазначає дату, з якої йде в таку відпустку (див. рис. 6). Припустимо, що першій дитині 3 роки виповнюється 02.11.2015 р. Тоді відпустка для догляду за другою дитиною почнеться з 03.11.2015 р., тобто наступного дня після дати виповнення першій дитині 3 років. До заяви слід додати свідоцтво про народження дитини.

На підставі отриманих документів роботодавець видасть наказ (розпорядження) про надання відпустки (див. рис. 7 на с. 13).

img 6

Рис. 6. Зразок заяви про надання відпустки
для догляду за дитиною до 3 років

img 7

Рис. 7. Зразок наказу про надання відпустки для догляду за дитиною до 3 років

ІЗ відпустки до 6 років у відпустку до 3 років: чи можливо

Як ми зазначали вище, відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною до 6 років треба перервати, щоб надати «декретну» відпустку. Тому після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у жінки є вибір: до закінчення строку дії меддовідки за формою № 080-1/о* оформити відпустку для догляду за старшою дитиною до 6 років (потім також можна оформити нову довідку і цю відпустку продовжити) чи оформити відпустку для догляду за молодшою дитиною до 3 років.

* Довідку за формою № 080-1/о затверджено наказом МОЗ від 11.06.2012 р. № 430.

Яку з відпусток вигідніше оформити? Про це дізнаєтеся нижче.

Зверніть увагу! З точки зору виплати допомоги при народженні дитини на сьогодні немає різниці, яку з відпусток оформляти працівниці.

Пояснимо чому. Як уже зазначалося, з 01.07.2014 р. змінився порядок виплати допомоги при народженні дитини і допомоги по догляду за дитиною: ці виплати об’єднали в один вид допомоги — допомогу при народженні дитини (далі — допомога) (див. «ОП», 2014, № 13, с. 17). Тобто тепер для отримання такої допомоги не потрібно перебувати у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, як було раніше. Незалежно від того, перебуває жінка у відпустці для догляду за другою дитиною до 3 років чи за першою дитиною до 6 років, допомога при народженні другої дитини їй належить. Виплату такої допомоги «розтягнули» на 36 місяців, а отже, протягом трьох років жінка отримуватиме допомогу на дитину від держави.

Не відіб’ється перебування у відпустці для догляду за старшою дитиною до 6 років у цій ситуації і на страховому стажі. Адже період отримання допомоги на другу дитину увійде як до пенсійного, так і до «лікарняного» страхового стажу. Аргумент: на таку виплату органи соціального захисту населення нараховують і сплачують ЄСВ, який, у свою чергу, розподіляється на пенсійне страхування, страхування на випадок безробіття та на страхування з тимчасової втрати працездатності. Тобто частина ЄСВ з допомоги за другу дитину надходить також і до ФСС.

Єдине — щоб підтвердити сплату страхових внесків у період одержання допомоги на другу дитину, жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 6 років, повинна взяти в органах ПФУ довідку за формою ОК-5 або ОК-7 про страховий стаж і надати її роботодавцю.

Але, на наш погляд, у цій ситуації краще оформити відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Так ви вб’єте одразу двох зайців: не проходитимете всі кола «пекла» отримання довідки за формою № 080-1/о у поліклініці і не доведеться йти до ПФУ за довідкою про страховий стаж. Очевидна економія часу і нервів .

Заповнюємо таблицю 5 ЄСВ-Звіту

Хоча заповнює ЄСВ-Звіт бухгалтер, але в контексті цієї теми не можна оминути увагою і цей момент.

Таблиця 5 Звіту за формою № Д4 передбачена, зокрема, для відображення інформації про початок та закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до 3 років, відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років. Для кожного виду відпустки передбачена своя категорія особи:

— «4» — для осіб, яким надано відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років;

— «5» — для осіб, яким надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;

— «6» — для осіб, яким надано відпустку для догляду за дитиною до 3 років.

У цілому труднощів при заповненні таблиці 5 немає. Якби не одне але…

Повторимося ще раз, що у відпустці для догляду за першою дитиною до 3 років не оформляють відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами на другу дитину. Тобто офіційно жінка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, але їй нараховують та виплачують допомогу по вагітності та пологах (інформацію про це роботодавець покаже в таблиці 6 Звіту за формою № Д4).

Якщо жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, надала ЛН для оформлення допомоги по вагітності та пологах на наступну дитину, у таблиці 5 Звіту за формою № Д4 роботодавець заповнює, зокрема:

— графу 6 «Громадянин України (1 — так, 0 — ні)»;

— графу 7 «Категорія особи» (5 — особи, яким надано відпустку по вагітності та пологах);

— графу 9 «Номер облікової картки ЗО»;

— графу 10 «Прізвище, ім’я, по батькові ЗО»;

— графу 11 «Період трудових відносин за договорами цивільно-правового характеру та відпусток» — «дата початку».

У місяці закінчення «декретної» відпустки таблицю 5 заповніть аналогічним чином. Тільки у графі 11 вкажіть дату закінчення такої відпустки.

Упевнені, тепер вас не налякають жодні труднощі при оформленні «материнських» відпусток. Ваші працівниці можуть хоч щороку, не виходячи на роботу, ставати мамами вдруге, втретє, вчетверте  — ви підковані на всі сто!

Висновки:

— Якщо працівниця перебуває у відпустці для догляду за першою дитиною до досягнення нею 3 років, то відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (за другою дитиною) можна не оформляти.

— Відпустку для догляду за першою дитиною до досягнення нею 6 років необхідно перервати, щоб оформити відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, пов’язану з народженням другої дитини.

— Допомогу по вагітності та пологах за всі дні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам, які перебувають у відпустках для догляду за дитиною (до 3 (6) років), виплачують на загальних підставах.

— Відпустку до 3 років на другу дитину оформляють з наступного дня після дати виповнення першій дитині 3 років.

— Якщо жінка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 6 років і народила другу дитину, то в неї є вибір: після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами оформити відпустку для догляду за першою дитиною до 6 років (якщо є довідка з медзакладу) або відпустку для догляду за другою дитиною до 3 років.

Використані документи І скорочення

Закон № 1105 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Закон про відпустки — Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Інструкція № 455Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

ЄСВ — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

ЛН — листок непрацездатності.

УПСЗН — Управління праці та соціального захисту населення.

ФСС — Фонд соціального страхування.

ФСС ТВП — Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Теги декрет
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше