Теми статей
Обрати теми

Кастинг для директорів шкіл: процедура і акценти

Людмила БЄЛЄВЦОВА, експерт з питань оплати праці (e-mail: l.belevtsova@id.factor.ua)
Конкурсний відбір — одна зі сходинок у процедурі призначення керівника навчального закладу. Такий курс задає Уряд. Ми вже розповідали про проведення конкурсу для кандидатів на пост ректора/директора вишу (див. «ОП», 2015, № 5, с. 4). Настала черга пройти кастинг потенційним головам загальноосвітніх навчальних закладів. Що врахувати під час його проведення і хто бере участь в конкурсному журі? Відповіді на ці запитання ви дізнаєтеся зі статті.

Порядок від Уряду: хто застосовує як догму

Почнемо з предмета нашої статті — Порядку № 827. Його норми застосовуються з 21.10.2015 р. Якраз у ньому й визначено процедуру прийняття на «директорську» посаду в ЗНЗ: від відбору кандидатів на посаду керівника ЗНЗ (шляхом проведення конкурсного відбору) і до призначення вже конкретної людини на цей пост.

Родзинкою такого процесу є проведення конкурсного відбору кандидатів на посаду директора ЗНЗ державної форми власності. Згадка про конкурс при призначенні керівників навчальних закладів держформи власності міститься в ч. 2 і 3 ст. 20 Закону № 1060 досить давно. Проте окремої нормативки про його проведення не було, та й ставлення до нього було зовсім інше.

Що першим впадає в очі в самій назві порядку-новачка? Його норми стосуються ЗНЗ саме державної форми власності. Тобто для таких ЗНЗ норми Порядку № 827 обов’язкові.

Але це не означає, що його норми не торкнуться ЗНЗ комунальної форми власності. Річ у тім, що ОМС рекомендовано визначити власну процедуру призначення на посаду керівника ЗНЗ комунальної форми власності (п. 3 постанови № 827). Звичайно, при розробці такого документа варто спиратися на норми Порядку № 827. На розробку-затвердження ОМС відведено один місяць. Проте не зазначено, від якої дати відлічувати місячний строк. Вважаємо, у цьому випадку орієнтуватися слід на дату набуття чинності постановою № 827 (21.10.2015 р.). Але затягувати не варто.

Окремо зазначимо: перелік усіх закладів освіти, які є ЗНЗ, наведено в ч. 1 ст. 9 Закону № 651. Серед них школи, гімназії, ліцеї.

Вимоги до кандидата на посаду директора ЗНЗ

Кваліфікаційні вимоги для директора ЗНЗ зазначено у ст. 24 Закону № 651. Основоположні з них наведено в п. 2 Порядку № 827. Так, керівником ЗНЗ може бути громадянин України, який:

— вільно володіє українською мовою (такої вимоги не містить ст. 24 Закону № 651);

— має вищу педагогічну освіту на рівні спеціаліста або магістра і стаж педагогічної роботи не менше 3 років;

— володіє високими моральними якостями і має стан здоров’я, що дозволяє виконувати професійні обов’язки.

Але це ще не все. Поки відставимо вбік вимоги Порядку № 827 і звернемося до норм Типового положення № 930. З 2013 року воно містить спеціальний припис, наведений в п. 1.6 цього Типового положення: призначенню на посаду керівника ЗНЗ повинна передувати його атестація (така вимога присутня і в ч. 2 ст. 24 Закону № 657). Увага! Така норма стосується абсолютно всіх кандидатів, і при цьому не має значення: претендує він на посаду керівника в державному чи комунальному ЗНЗ.

Ще не зрозуміло, як така «попередня» атестація уклиниться у процедуру обрання/призначення директора ЗНЗ. Вважаємо, що брати участь у конкурсному відборі на посаду директора ЗНЗ може особа й без такої атестації, якщо вона відповідає вимогам п. 2 Порядку № 827. А ось призначити її можна тільки за наявності попередньої атестації за посадою керівника ЗНЗ.

Щоб запустити процес попередньої атестації кандидата на пост директора ЗНЗ, керівник органу управління освіти надсилає подання на такого кандидата до атестаційної комісії ( п. 3.6 Типового положення № 930). Зазначене подання складають у довільній формі. Звичайно ж, воно повинне містити детальні характеристики ділових і професійних якостей кандидата (лист МОН від 13.12.2013 р. № 2/5-13-3018).

Далі проходить процедура атестації — для такої події атестаційна комісія засідає спеціально ( п. 3.8 Типового положення № 930). Рішення атестаційної комісії має рекомендаційний характер і зводиться до такого: рекомендувати на призначення на посаду керівника чи рекомендувати для зарахування до кадрового резерву ( п. 3.14 Типового положення № 930).

Обираємо та призначаємо директора ЗНЗ

Як обрати та призначити директора ЗНЗ державної форми власності? Ламати голову не варто — процес розписаний у Порядку № 827. Ми пропонуємо з ним ознайомитися на наведеній нижче схемі. Акцент, звичайно, на проведення конкурсного відбору. Це цілком піддається поясненню, оскільки його введення у принципі і привело до появи Порядку № 827.

img 1

Етапи проведення конкурсного відбору та призначення директора ЗНЗ державної форми власності

Призначення на посаду директора навчального закладу

Отже, конкурсний відбір позаду і вже є основна кандидатура на посаду директора ЗНЗ. Він пройшов попередню атестацію з позитивним результатом. Залишилося небагато — призначити його керівником ЗНЗ. Хто це здійснює? Відповідь знаходимо у п. 3 Порядку № 827, ч. 2 ст. 26 Закону № 651.

Директора ЗНЗ державної форми власності призначає МОН або інші центральні органи виконавчої влади, до сфери управління яких належать відповідні навчальні заклади. З директором ЗНЗ держвласності укладають контракт. А ось директора ЗНЗ комунальної форми власності призначає відповідний орган управління освіти.

Перехідний нюанс

Поява Порядку № 827 не означає, що всі чинні директори ЗНЗ мають пройти конкурсний відбір відповідно до його положень. Окремої норми про це в постанові № 827 немає. Більше того, у п. 4 Порядку № 827 визначено виключні підстави для проведення конкурсного відбору: утворення нового ЗНЗ, наявність вакантної посади керівника ЗНЗ або прийняття рішення про припинення (розірвання) трудового договору (контракту) з чинним керівником навчального закладу.

Отже, положення Порядку № 827 стосуються тільки тих випадків, коли процедура призначення на посаду директора ЗНЗ здійснюється після 21.10.2015 р. і за наявності підстав, викладених у п. 4 Порядку № 827.

Висновки:

— З 21.10.2015 р. процедуру призначення на посаду директора ЗНЗ регламентовано Порядком № 827.

Порядок № 827 акцентує увагу на проведенні конкурсного відбору на посаду керівника ЗНЗ.

— До складу конкурсної комісії входять не тільки чиновники, а й представники педколективу, батьківського активу ЗНЗ.

— Перед призначенням кандидат на посаду директора ЗНЗ має пройти попередню атестацію.

 

Використані документи та скорочення

Закон № 1060Закон України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII.

Закон № 651 — Закон України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV.

Постанова № 827, Порядок № 827Порядок призначення на посаду керівників загальноосвітніх навчальних закладів державної форми власності, затверджений постановою КМУ від 13.10.2015 р. № 827.

Типове положення № 930 — Типове положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930.

ЗНЗ — загальноосвітній навчальний заклад.

ОМС — орган місцевого самоврядування.

Теги директор
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі