Теми статей
Обрати теми

Звіт про кількісний склад держслужбовців: вивчаємо новий варіант форми

Ольховська Олександра, експерт з питань оплати праці (e-mail: ot@id.factor.ua)
Зазначений Звіт за формою КСДС (квартальна) запроваджено у 2015 році. Між тим з 1 травня 2016 року у сфері держслужби запроваджено нову нормативно-правову базу. У зв’язку з цим Нацдержслужби перезатвердило форму КСДС, що діє з 09.12.2016 р. Стисло про головне: відкориговані терміни подання Звіту, а сама форма стала більш компактною. Деталі — у статті.

Привід для розмови — наказ Нацдержслужби від 21.10.2016 р. № 223, яким у новому вигляді затверджено форму звітності КСДС (квартальна) «Звіт про кількісний склад державних службовців» та Інструкцію щодо її заповнення (далі — Інструкція № 223). Цей наказ набрав чинності 09.12.2016 р. До вказаної дати застосовувалась форма КСДС та Інструкція про її заповнення у редакції наказу Нацдержслужби від 24.07.2015 р. № 161 (далі — Інструкція № 161), який відповідно з 09.12.2016 р. втратив чинність. Чи відрізняються між собою новий і старий формат вказаного Звіту? Про це і піде мова далі.

Терміни подання форми КСДС

Як і раніше, звітувати за формою КСДС слід щокварталу станом на 1-ше число місяця, наступного за звітним періодом. Однак тепер у новій формі відображають інформацію за кожний квартал окремо (п. 1 розд. I Інструкції № 223). Тоді як стара форма заповнювалась наростаючим підсумком (п. 1.1 Інструкції № 161).

Змінилися і терміни подання форми КСДС (див. таблицю нижче).

Орган, який подає

Орган, до якого подають

Терміни подання

До 09.12.2016 р.

Після 09.12.2016 р.

Районні, районні у мм. Києві та Севастополі держадміністрації

Рада міністрів АР Крим, обласні держадміністрації, Київська та Севастопольська міські держадміністрації

Не пізніше 10-го числа місяця, наступного за звітним періодом

Не пізніше 7-го числа місяця, наступного за звітним періодом

Територіальні органи

Держорган вищого рівня

Рада міністрів АР Крим, обласні держадміністрації, Київська та Севастопольська міські держадміністрації

Нацдержслужба

Не пізніше 25-го числа місяця, наступного за звітним періодом

Не пізніше 14-го числа місяця, наступного за звітним періодом

Держоргани


Важливо! За IV квартал 2016 року слід звітувати за новою формою КСДС.

Підкреслимо: у п. 1 розд. I Інструкції № 223 уточнено, що форму КСДС складають і органи судової влади.

Бланк форми КСДС

Одразу впадає в очі те, що нова форма стала більш стислою. За рахунок чого? Вкажемо на зміни у розрізі розділів форми КСДС.

Так, у розд. I «Кількісний склад державного органу» нової форми КСДС у порівнянні з аналогічним розд. I «Кількість державних службовців» старої форми КСДС:

відсутня графа «Посади», де раніше згруповувалися посади держслужбовців (у розрізі керівників та заступників різних елементів держоргану і спеціалістів) за тією чи іншою позицією;

немає рядків, які у старій формі вказувалися довідково (наприклад, кількість структурних підрозділів у держоргані);

посади держслужби вказуються у розрізі категорій «А», «Б» і «В», як це передбачено ст. 6 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII. У старій формі КСДС посади держслужби розподілялися від першої до сьомої категорії посад, оскільки така градація передбачалась ст. 25 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII;

розкриваються відомості про посади недержавної служби (у тому числі вакантні);

призначена графа для відображення фактичної чисельності працюючих держслужбовців. У п. 3 розд. II Інструкції № 223 вказано: цей показник визначається як кількість держслужбовців, які станом на 1-ше число місяця, наступного за звітним періодом, перебували на службі в держоргані та отримували зарплату, у тому числі ті, що перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та/або на лікарняному (незалежно від тривалості). Але при визначенні наведеного показника не враховуються держслужбовці, що перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, та мобілізовані.

Зауважимо, що нова форма КСДС містить лише два розділи. Річ у тім, що розд. II тепер має назву «Кількість призначених та звільнених державних службовців». Фактично зараз у розд. II поєднана інформація, яка у старій формі КСДС розкривалася у розд. II «Кількість призначених державних службовців» і розд. III «Кількість звільнених державних службовців».

У розд. II нової форми КСДС порівняно з аналогічними розділами старої форми:

— відсутня графа «Посади»;

— посади держслужби вказуються у розрізі категорій «А», «Б» і «В»;

— вказується кількість держслужбовців, призначених/звільнених за звітний період. Тоді як раніше наводили кількість держслужбовців, призначених/звільнених з початку року;

— передбачені графи для відображення кількості держслужбовців, призначених за результатами конкурсу і за переведенням. Старою формою КСДС передбачалися окремі графи для уточнення кількості призначених держслужбовців, які вже перебували на держслужбі, а також держслужбовців, призначених на конкурсній основі.

Наостанок відзначимо: Звіт за формою КСДС подають до Нацдержслужби виключно в електронному вигляді. Так, Звіт за формою КСДС подається до Нацдержслужби з використанням встановленого ідентифікатора (логін та пароль) через веб-портал Нацдержслужби за адресою https://ksds.nads.gov.ua (п. 1 розд. III Інструкції № 223). При цьому раніше передбачалося подання цієї форми у паперовому і електронному вигляді із супровідним листом (п. 3.2 Інструкції № 161).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі