Теми статей
Обрати теми

Графік відпусток — 2016: розв’язуємо робочі ситуації

Бєлєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці (e-mail: l.belevtsova@id.factor.ua)
Графік відпусток допомагає узгодити періоди відпусток працівників. На цей час установи вже мають працювати за графіком відпусток, розробленим спеціально для 2016 року. Але місія кадровика на етапі його складання не закінчується. Річ у тім, що трудове законодавство висуває особливі приписи по втіленню такого графіка у життя. Що треба знати про них кадровому спецу та як діяти у ситуації, коли план і факт у графіку відпусток не співпадають? Ми розібрали хітові ситуації із цього приводу і супроводили їх практичними рекомендаціями.

Графік відпусток — це внутрішній документ установи, мета складання якого полягає у визначенні періодів, коли працівники перебуватимуть у відпустках. Роботодавець має розробити цей графік незалежно від кількості працівників в установі.

Трудове законодавство не містить єдиного уніфікованого зразка (бланка) такого графіка, тому в кожній установі його розробляють самостійно.

Коли установа має розробити графік відпусток? Графік відпусток складається на кожний календарний рік не пізніше 5 січня поточного року. Така дата наведена лише у Типових правилах внутрішнього трудового розпорядку для робітників і службовців підприємств, установ, організацій, затверджених постановою Державного комітету СРСР з праці та соціальних питань від 20.07.84 р. № 213 (застосовується на підставі постанови ВРУ від 12.09.91 р. № 1545-XII). На практиці графік відпусток на майбутній рік розробляють у жовтні — грудні поточного року. Тож бюджетні установи зустріли новий рік із графіком відпусток для 2016 року.

Про складання графіка відпусток сказано у ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504). Відомо, що період щорічної відпустки має бути узгоджений між працівником і роботодавцем. Складений графік відпусток погоджує профспілка, затверджує керівник установи + його доводять до відома кожного працівника.

Ми розповідали про усі деталі зі складання графіка відпусток для 2016 року у спецвипуску «ОП», 2015, № 20/1, с. 3. Але розробити такий документ і покласти його на полицю не вдасться — до нього кадровик неодноразово звертатиметься протягом усього року. Які ситуації підстерігають кадрового спеца при роботі із графіком відпусток? Розповідаємо далі.

Повідомляємо про початок відпустки: два способи

За графіком відпусток працівник установи перебуватиме у щорічній відпустці з 15.02.2016 р. Трудове законодавство вимагає, щоб роботодавець повідомив працівника про початок цієї відпустки. Як такий припис виконати кадровику?

Дійсно, у ч. 11 ст. 10 Закону № 504 ідеться про обов’язок роботодавця письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до установленого графіком терміну. При визначенні конкретної дати повідомлення враховуйте правила визначення строку, що обчислюється тижнями, наведені у ст. 2411 КЗпП.

У випадку, що розглядається, початок щорічної відпустки припадає на 15.02.2016 р. (понеділок). Тоді граничною датою повідомлення про початок щорічної відпустки є 01.02.2016 р. (понеділок).

При цьому ч. 11 ст. 10 Закону № 504 не містить жодного натяку на те, як саме роботодавець має реалізувати припис щодо повідомлення працівника про дату початку його відпустки. На практиці вже напрацьовано два способи:

— вручаємо працівнику повідомлення про дату початку відпустки, складене у довільній формі (таку форму ми наводили у спецвипуску «ОП», 2015, № 10/1, с. 30). Обов’язково простежте, щоб працівник поставив підпис на такому повідомленні. При цьому працівник не пише заяву про надання йому відпустки, але роботодавець все одно видає відповідний наказ;

ознайомлюємо працівника з наказом (розпорядженням) про надання відпустки з дотриманням двотижневого строку повідомлення про початок його відпустки. Цей спосіб запропонувало Мінпраці у листі від 03.03.2008 р. № 42/13/133-08. Заява працівника або інші допоміжні документи тут не потрібні.

Відпустка поза графіком: як оформити

За графіком відпусток для 2016 року щорічна відпустка має бути надана працівнику у серпні 2016 року. Його про це повідомили (є підпис у відповідній колонці графіка відпусток), але він виявив бажання скористатися такою відпусткою з 25.01.2016 р. Керівництво установи не заперечує проти цього. Як оформити надання щорічної відпустки у зазначеній ситуації? Чи потрібно коригувати графік відпусток?

У цій ситуації йдеться про надання щорічної відпустки поза графіком відпусток. Саме тому при оформленні надання щорічної відпустки тут потрібно відійти від «шаблону», вказаного у відповіді на попереднє запитання.

Навіть якщо працівник і роботодавець дійшли усної згоди про перенесення періоду щорічної відпустки, таке рішення має бути засвідчено й на папері. Далі наведемо алгоритм дій з оформлення щорічної відпустки, коли фактичний період її надання не збігається із запланованим.

1. Працівник пише заяву про надання йому щорічної відпустки. У заяві він вказує: «Прошу надати мені щорічну основну відпустку тривалістю 14 календарних днів з 25.01.2016».

2. Керівник відділу (служби) візує заяву і тим самим повідомляє про своє рішення. На заяві він зазначає «Не заперечую».

3. Керівник установи ставить резолюцію, якою і повідомляє про своє рішення. Після цього він надає розпорядження спеціалісту кадрової служби підготувати наказ про надання відпустки: «Підготувати наказ про надання відпустки».

4. Спеціаліст кадрової служби складає наказ про надання щорічної відпустки за типовою формою № П-3, затвердженою наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489, або у довільній формі. Також кадровик заносить відомості про надання щорічної відпустки до особової картки працівника.

Окремо зупинимось на коригуванні графіка відпусток.

Якщо працівник реалізує право на відпустку за датою, відмінною від запланованої за графіком відпусток, спеціаліст кадрової служби вносить уточнення до цього графіка.

Як це зробити? Виправляйтесь за допомогою граф «Відмітка про використання відпустки», «Примітка» або інших подібних граф. У цих графах кадровик позначає фактичний період перебування працівника у відпустці. Якщо графіком відпусток передбачено графу «Примітки», у ній доречно вказати конкретну причину, чому працівник скористався відпусткою в інший період, ніж запланований за графіком відпусток.

Трапляється, що бланк графіка відпусток, розроблений в установі, не містить вищенаведених або подібних граф. Як бути? Видайте наказ про внесення змін до графіка відпусток або ж підкладіть копію наказу про надання відпустки до самого графіка.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі