Темы статей
Выбрать темы

Редактор і звукооператор у позашкільному закладі: чи можуть їх обов’язки виконувати керівники

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У загальному випадку керівні працівники закладів не можуть здійснювати роботу за сумісництвом. Але це правило не стосується виконання роботи, пов’язаної, зокрема, із творчою діяльністю. Чи вважаються посади редактора і звукооператора такими, що пов’язані із творчою діяльністю? Адже у разі наявності такого зв’язку обіймати названі посади на умовах сумісництва мають право керівні працівники (у тому числі директор закладу і директор філії) позашкільного навчального закладу. Яким ще способом можна залучити керівних працівників нашого закладу до виконання обов’язків редактора і звукооператора?

У п. 1 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245) та п. 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43) встановлено: працівники державних установ та організацій мають право працювати за сумісництвом, тобто виконувати, крім своєї основної, іншу роботу на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час.

Як зазначено у п. 4 постанови № 245 і п. 4 Положення № 43, керівникам державних установ і організацій, а також заступникам керівників, керівникам структурних підрозділів та їхнім заступникам заборонено працювати за сумісництвом, за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності.

Згідно з Класифікатором професій ДК 003:2010, затвердженим наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327, посаду редактора (код 2451.2) віднесено до професіоналів в галузі художньої творчості (код 245). Тоді як відповідно до Переліку посад професійних творчих працівників театрів та посад (спеціальностей) працівників інших специфічних театральних професій, затвердженого постановою КМУ від 23.02.2006 р. № 208, посаду звукооператора віднесено до посад професійних творчих працівників.

Директор позашкільного навчального закладу та директор філії можуть виконувати за сумісництвом, тобто поза межами основного робочого часу, роботу на посадах редактора чи звукооператора.

Водночас за наявності цих вакантних посад, а отже, економії фонду оплати праці, директорові позашкільного навчального закладу, як і директорові філії, може бути (як альтернативний сумісництву варіант оплати за виконання таких «творчих обов’язків») встановлено надбавки за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи чи за складність, напруженість у роботі у розмірі до 50 % посадового окладу ( п.п. «а» п.п. 2 п. 4 наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557).

Наказ про встановлення цих надбавок погоджується з виборним органом первинної профспілкової організації позашкільного навчального закладу. Таке право надано виборним профспілковим органам ст. 247 КЗпП та ст. 38 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-XIV.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше