Темы статей
Выбрать темы

На щорічну відпустку припали Великдень і травневі свята: визначаємо тривалість відпочинку

Бєлєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці (e-mail: l.belevtsova@id.factor.ua)
Працівник перебуває у щорічній відпустці тривалістю 24 календарні дні з 29 квітня 2016 року. На період відпустки припадають святкові дні — Великдень та травневі свята. На скільки днів подовжувати щорічну відпустку у такому випадку? Як це відобразити у наказі про надання цієї відпустки? Які оплатні тонкощі треба знати?

При визначенні тривалості щорічної відпустки святкові та неробочі дні не враховують ( ч. 2 ст. 5 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР). Інакше кажучи, якщо на період щорічної відпустки припадають святкові або неробочі дні, то до відпустки додаються такі дні і працівник відпочиває більше.

Перелік святкових і неробочих днів установлено ст. 73 КЗпП. До них належать, зокрема, Великдень (у 2016 році це свято припадає на 1 травня), День міжнародної солідарності трудящих (1 і 2 травня), День перемоги (9 травня). Усі ці святкові дні припадають на період щорічної відпустки працівника, про якого йдеться у запитанні.

Отже, однозначно період його відпочинку збільшується. На яку кількість календарних днів? Перш ніж їх підрахувати, зверніть увагу на наступну особливість. Річ у тім, що у 2016 році на 1 травня (неділю) припадає одразу два святкових дні — Великдень та День міжнародної солідарності трудящих. У зв’язку з цим у наведеній ситуації 1 травня слід враховувати як один святковий день. Тому тривалість відпочинку працівника, про якого йдеться у запитанні, збільшується на 3 календарні дні (1, 2 і 9 травня).

У підсумку маємо: фактично 01.05.2016 р., 02.05.2016 р. і 09.05.2016 р. є святковими днями, а 23.05.2016 р. (понеділок), 24.05.2016 р. (вівторок) і 25.05.2016 р. (середа) є для працівника днями щорічної відпустки, на які власне і подовжується тривалість цієї відпустки. Отже, до роботи працівник має стати 26.05.2016 р. (четвер).

Увага! Оплачувати святкові та неробочі дні, що припадають на щорічну відпустку, не потрібно. Тому в нашій ситуації працівник отримає відпускні за належні йому 24 календарні дні щорічної відпустки (а не за 27 календарних днів, які він фактично відпочиватиме).

Тепер оговоримо щодо наказу (розпорядження) про надання щорічної відпустки. Нагадаємо: у такому документі обов’язково необхідно вказати період відпустки і її тривалість. Так ось, при визначенні періоду відпустки враховуйте святкові дні, а кількість днів самої відпустки не зміниться. Для ситуації, що розглядається, у типовій формі наказу (розпорядження) про надання відпустки (затверджена наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489) період і тривалість відпустки треба позначити так:

img 1

Також відзначимо: «озвучувати» святкові та неробочі дні у заяві про надання щорічної відпустки працівникові не потрібно. Якщо на період відпустки припадуть святкові та неробочі дні, дату закінчення відпустки правильно визначить роботодавець. Більш того, точний період відпустки роботодавець зазначає в повідомленні працівника про початок щорічної відпустки (з урахуванням продовжень), якщо відпустку надають згідно із затвердженим графіком*.

* Про графік відпусток ми розповідали у спецвипуску «ОП», 2016, № 2/1, с. 18.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше