Темы статей
Выбрать темы

Перевірки Держпраці: бути чи не бути?

Олена КОНОВАЛОВА, заступник директора Департаменту — начальник відділу з питань трудових відносин
Наша установа зазначена в плані перевірок Держпраці на 2017 рік. Тим часом ми чули, що органи Держпраці більше не проводять перевірки з праці. Чи це так?

16.05.2017 р. набула чинності постанова КМУ від 26.04.2017 р. № 295, якою затверджено Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю (далі — Порядок держконтролю). Дійсно, цим документом не передбачено проведення Держпраці планових і позапланових перевірок роботодавців з питань дотримання ними законодавства про працю.

Із зазначеної дати державний контроль за дотриманням законодавства про працю інспектори Держпраці здійснюють у формі проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань.

Водночас, як і раніше, Держпраці має право проводити перевірки роботодавців з питань дотримання ними законодавства про:

зайнятість населення в частині дотримання прав громадян при прийнятті на роботу і працівників при звільненні з роботи; використання праці іноземців та осіб без громадянства; наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця; дотримання прав та гарантій щодо працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню; провадження діяльності з надання послуг з посередництва і працевлаштування;

рекламу щодо дотримання роботодавцями вимог до реклами про вакансії (прийняття на роботу);

— зайнятість і працевлаштування інвалідів у частині реєстрації у Фонді соціального захисту інвалідів, подання звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів, виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів;

охорону праці та промислової безпеки тощо.

Перевірки із зазначених питань проводяться відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V.

Таким чином, якщо згідно з графіком, затвердженим органом Держпраці, предметом перевірки вашої установи було виключно дотримання вимог законодавства про працю, можете не хвилюватися. Перевірки не буде.

Але якщо у графіку проведення перевірок на 2017 рік було заплановано перевірку установи за іншими напрямами, контроль за якими здійснює Держпраці, то перевірка буде проведена в установлені строки.

Важливо! Не радимо вам порушувати трудове законодавство. Оскільки інспектор праці може зазирнути до вас з інспекційним відвідуванням. Підставою для його проведення може бути (п. 5 Порядку держконтролю):

1) звернення працівника про порушення щодо нього законодавства про працю;

2) звернення фізособи про порушення правил оформлення трудових відносин;

3) рішення керівника органу Держпраці про проведення інспекційного відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин, прийняте за результатами аналізу інформації, отриманої із засобів масової інформації, інших джерел, доступ до яких не обмежено законодавством, і джерел, зазначених тут у пп. 1, 2, 4 — 7 п. 5 Порядку держконтролю;

4) рішення суду, повідомлення правоохоронних органів про порушення законодавства про працю;

5) повідомлення посадових осіб органів державного нагляду (контролю), про виявлені під час виконання ними контрольних повноважень ознак порушення законодавства про працю;

6) інформація, отримана від Держстату, ДФС, Пенсійного фонду і їх територіальних органів;

7) інформація профспілкових органів про порушення прав працівників, які є членами профспілки, виявлені під час здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше