Темы статей
Выбрать темы

Неправомірна виплата компенсації за щорічну відпустку без звільнення: яка відповідальність

Коновалова Олена, заступник директора Департаменту — начальник відділу з питань трудових відносин Державної служби України з питань праці
В установі працівнику (за його бажанням) виплачували грошову компенсацію за 10 календарних днів щорічної відпустки після надання йому 14 календарних днів цієї щорічної відпустки і 10 календарних днів соціальної додаткової відпустки на дітей. Яка відповідальність передбачена за таке порушення?

Мова йде про порушення при заміні грошовою компенсацією частини щорічної відпустки упродовж трудових відносин між працівником і роботодавцем (тобто без звільнення працівника). Так, у ч. 4 ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96 (далі — Закон № 504/96) вказано: «За бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні».

У ситуації, наведеній у запитанні, дії роботодавця неправомірні. Справа у тому, що недопустимо* виплачувати працівнику грошову компенсацію за частину щорічної відпустки (за 10 календарних днів) у випадку, коли він використовує 14 календарних днів цієї щорічної відпустки і 10 календарних днів соціальної додаткової відпустки на дітей ( ст. 19 Закону № 504/96).

* Мінсоцполітики також дотримується позиції про відсутність правових підстав для виплати грошової компенсації за частину щорічної відпустки у такій ситуації (див. статтю «Щодо грошової компенсації щорічної відпустки без звільнення»). — Прим. ред.

Неправомірна виплата грошової компенсації за частину щорічної відпустки працівникам, які не звільняються, розглядається як порушення інших вимог трудового законодавства. За нього роботодавець несе відповідальність у вигляді штрафу у розмірі мінімальної заробітної плати, установленої на момент виявлення порушення ( абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП). Зараз розмір такого штрафу становить 3200 грн. При цьому вказаний штраф накладається не по кожному працівнику, якому неправомірно виплатили грошову компенсацію за частину щорічної відпустки (без звільнення), а в цілому за таке порушення.

Також відзначимо: штрафи, накладення яких передбачено ч. 2 ст. 265 КЗпП (у тому числі за порушення інших вимог трудового законодавства), є фінансовими санкціями і не належать до адміністративно-господарських санкцій, визначених гл. 27 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV ( ч. 3 ст. 265 КЗпП).

При цьому у ст. 265 КЗпП не визначені строки давності при застосуванні фінансових санкцій. Тому при визначенні строків давності для застосування фінансових санкцій за порушення інших вимог трудового законодавства застосовуються загальні строки давності.

Так, ст. 114 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI визначено строки давності для застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів), відповідно до якої граничні строки застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) до платників податків відповідають строкам давності для нарахування податкових зобов’язань (1095 днів або три роки)**.

** Про такий підхід йдеться і в консультації фахівця Мінсоцполітики в «ОП», 2017, № 8, с. 23. — Прим. ред.

Зауважимо: необґрунтована виплата грошової компенсації за частину щорічної відпустки працівнику, який не звільняється, кваліфікується як разове порушення. Тому за вказане порушення, допущене після 31.12.2014 р.***, штраф буде накладено на роботодавця не пізніше ніж через три роки з дня його вчинення. Причому цей строк відлічується з дати скоєння останнього порушення у вигляді неправомірної виплати грошової компенсації за частину щорічної відпустки працівнику (без звільнення).

*** Річ у тім, що редакція ст. 265 КЗпП, яка передбачає новий підхід до розміру штрафів за порушення трудового законодавства, діє з 01.01.2015 р.

Також відзначимо: штрафи, передбачені ч. 2 ст. 265 КЗпП (у тому числі за необґрунтовану виплату грошової компенсації за частину щорічної відпустки без звільнення), можуть бути накладені на роботодавців, зокрема, посадовими особами Держпраці на підставі акта про виявлення під час перевірки роботодавця ознак порушення законодавства про працю та/або зайнятість населення, складеного посадовою особою Держпраці чи її територіального органу ( п. 2 Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2013 р. № 509****).

**** До речі, постановою КМУ від 26.04.2017 р. № 295 (набрала чинності 16.05.2017 р.) передбачено зміни до п. 2 цього Порядку. Згідно з цими змінами штрафи, передбачені ч. 2 ст. 265 КЗпП, також можуть бути накладені на роботодавця на підставі акта про виявлення під час перевірки роботодавця ознак порушення законодавства про працю та/або зайнятість населення, складеного посадовою особою виконавчого органу міської ради міста обласного значення та сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади, та акта документальної виїзної перевірки ДФС, її територіального органу, в ході якої виявлені порушення законодавства про працю. — Прим. ред.

Крім того, інші порушення вимог законодавства про працю (у тому числі за необґрунтовану виплату грошової компенсації за частину щорічної відпустки без звільнення) тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб установ від 510 до 1700 грн. ( ч. 1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X, далі — КпАП).

Повторне протягом року вчинення цього або іншого порушення, передбаченого ч. 1 ст. 41 цього Кодексу, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, або ті самі діяння, вчинені щодо неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері або особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб установ від 1700 до 5100 грн.

При цьому справи про притягнення до адміністративної відповідальності за інші порушення вимог законодавства про працю (у тому числі за необґрунтовану виплату грошової компенсації за частину щорічної відпустки без звільнення) розглядає суд ( ст. 221 КпАП).

Висновки:

— Неправомірна виплата грошової компенсації за частину щорічної відпустки працівнику, який не звільняється, розглядається як порушення інших вимог трудового законодавства. За таке порушення для роботодавця передбачені фінансові санкції у вигляді штрафу у розмірі мінімальної заробітної плати, установленої на момент виявлення порушення. Цей штраф може бути накладено на роботодавця не пізніше ніж через три роки з дня вчинення вказаного порушення.

— Посадові особи установи, винні в необґрунтованій виплаті грошової компенсації за частину щорічної відпустки працівнику (без звільнення), можуть понести адміністративну відповідальність. У загальному випадку штраф становить від 510 до 1700 грн.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше