Темы статей
Выбрать темы

Дата виходу на роботу після відпустки для догляду до 3 років

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Дитині виповниться 3 роки 29.11.2017 р. Коли жінці слід виходити із цієї відпустки — 29 чи 30 листопада?

Після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ст. 179 КЗпП).

Формулювання «до досягнення» збиває з пантелику, і можна припустити, що працівниця повинна вийти на роботу в день народження дитини, тобто 29.11.2017 р. Проте насправді жінка повинна вийти на роботу наступного дня після дня народження дитини (у наведеному випадку — 30.11.2017 р.) (див. лист Мінпраці від 17.08.2010 р. № 246/13/116-10).

Це тому, що згідно зі ст. 2411 КЗпП строк, що обчислюється роками, закінчується у відповідні місяць і число останнього року строку. Коли строки визначаються днями, то їх обчислюють з дня, наступного після того дня, з якого починається строк. Якщо останній день строку припадає на святковий, вихідний або неробочий день, то днем закінчення строку вважається найближчий робочий день. Тому останнім днем перебування жінки у відпустці для догляду до 3 років є день народження дитини.

Зауважимо, що окремі накази про закінчення такої відпустки і про початок виконання посадових (робочих) обов’язків не видають.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше