Темы статей
Выбрать темы

Соцвідпустка на дітей «новачкам»: особливості надання

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
У 2016 році в працівниці помер чоловік, батько її дитини 2012 року народження. При звільненні з попереднього місця роботи їй виплатили компенсацію за невикористані дні соцвідпустки на дітей як працюючій одинокій матері (вдові) за 2016 і 2017 роки. У жовтні 2017 року ця працівниця працевлаштувалася на нове місце роботи. Коли в неї виникає право на соцвідпустку на дітей за підставою «працююча одинока мати» у нового роботодавця?

Спершу визначимо право працівниці на соцвідпустку на дітей. Згідно зі ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) право на соцвідпустку на дітей має, зокрема, працююча одинока мати. За роз’ясненнями Мінсоцполітики (листи від 05.08.2016 р. № 438/13/116-16 та від 25.02.2015 р. № 76/13/116-15), для цілей надання соцвідпустки на дітей одинокою матір’ю вважається жінка, яка виховує дитину без батька. До одиноких жінок, зокрема, належить вдова. Отже, працююча вдова має право на соцвідпустку на дітей.

Зазначимо, що в ст. 19 Закону про відпустки для надання соцвідпустки на дітей за підставою «працююча одинока мати» не зазначений граничний вік дитини, до досягнення якого вона враховується для цілей надання такої соцвідпустки. Тому згідно із загальним підходом право на соцвідпустку на дітей за підставою «працююча одинока мати» востаннє виникає в працівниці за рік, у якому її дитина досягає 18 років, якщо вона не отримала права повноліття раніше.

У випадку, наведеному в запитанні, у працівниці є дитина 2012 року народження. Отже, у 2018 році їй виповнюється 6 років. Оскільки дитиною не досягнутий граничний вік для надання соцвідпустки на дітей за підставою «працююча одинока мати», працівниця має право на соцвідпустку на дітей.

Причому в цьому випадку йдеться про надання соцвідпустки на дітей за однією підставою. Тому працівниці належить соцвідпустка на дітей тривалістю 10 календарних днів.

Далі визначимо право працівниці на соцвідпустку на дітей за 2016, 2017 і 2018 роки.

За 2016 рік у працівниці вперше виникає право на соцвідпустку на дітей за підставою «одинока мати», оскільки саме в цьому році помер її чоловік, батько дитини. Якщо працівниця відпрацювала хоча б один день у 2016 році, то в неї є право на соцвідпустку на дітей за зазначеною підставою.

У 2017 році працівниця звільнилася з колишнього місця роботи і працевлаштувалася в нового роботодавця. Тому з її правом на соцвідпустку на дітей за підставою «одинока мати» за 2017 рік можливі варіанти:

— якщо працівниця з 01.01.2017 р. і по дату звільнення перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 6 років (а з урахуванням віку дитини це цілком можливо), то за колишнім місцем роботи вона не отримує права на соцвідпустку на дітей. Отже, вона має право на таку соцвідпустку за 2017 рік за новим місцем роботи. Щоб реалізувати це право в нового роботодавця, працівниці бажано надати за новим місцем роботи довідку від її колишнього роботодавця про те, що в неї не виникло права на соцвідпустку на дітей за 2017 рік за старим місцем роботи;

— якщо працівниця до звільнення відпрацювала в колишнього роботодавця хоча б один робочий день, то право на соцвідпустку на дітей за 2017 рік виникає в неї саме за старим місцем роботи. Тому належними днями такої відпустки за 2017 рік вона повинна була скористатися за колишнім місцем роботи або ж при звільненні їй повинні були виплатити грошову компенсацію за невикористані дні соцвідпустки на дітей (ч. 1 ст. 24 Закону про відпустки). При цьому за новим місцем роботи в неї не виникає права на соцвідпустку на дітей.

У нашому випадку працівниці при звільненні з колишнього місця роботи було виплачено грошову компенсацію за невикористані дні соцвідпустки на дітей за 2016 і 2017 роки. Це свідчить про те, що право на соцвідпустку на дітей за 2017 рік вона реалізувала в колишнього роботодавця. Тому за новим місцем роботи їй соцвідпустка на дітей за 2017 рік не надається.

Уперше право на соцвідпустку на дітей за новим місцем роботи в працівниці виникає за 2018 рік (якщо в цьому році вона відпрацювала хоча б один день) незалежно від відпрацьованого часу в нового роботодавця.

Щоб скористатися правом на отримання соцвідпустки на дітей за підставою «одинока мати», працівниця повинна надати новому роботодавцеві: копію свідоцтва про народження дитини, копію свідоцтва про укладення шлюбу і копію свідоцтва про смерть чоловіка.

Висновки:

— Жінка, у якої помер чоловік — батько її дитини віком до 18 років, має право на соцвідпустку на дітей за підставою «працююча одинока мати (вдова)».

— Якщо працівниця в певному календарному році працювала в іншого роботодавця і мала право на соцвідпустку на дітей, то новий роботодавець соцвідпустку на дітей такій працівниці за цей календарний рік не надає. Причина: обов’язок з надання соцвідпустки на дітей або з нарахування і виплати грошової компенсації за невикористану соцвідпустку на дітей покладається на попереднього роботодавця.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше