Темы статей
Выбрать темы

Щодо практичного застосування Класифікатора професій при громадських роботах

Министерство социальной политики Украины
Лист від 19.04.2019 р. № 102/0/193-19

У Директораті розвитку ринку праці та зайнятості розглянуто звернення стосовно практичного застосування Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327 (зі змінами) (далі — Класифікатор професій), при громадських роботах і повідомляється.

Згідно зі статтею 31 Закону України «Про зайнятість населення» (далі — Закон) громадські роботи, що відповідають потребам певної територіальної громади або задовольняють суспільні потреби територіальних громад, організовуються місцевими державними адміністраціями, виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад за участю територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, на договірних засадах.

Види громадських робіт визначаються місцевими державними адміністраціями, виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад за критеріями, визначеними цим Законом.

Порядок організації громадських та інших робіт тимчасового характеру затверджує Кабінет Міністрів України.

Відповідно до Порядку організації громадських та інших робіт тимчасового характеру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2013 р. № 175, на осіб, які беруть участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, поширюються державні соціальні гарантії, передбачені законодавством про працю та зайнятість населення і загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Зокрема, з особами, які беруть участь у цих роботах, роботодавці укладають у письмовій формі строкові трудові договори на строк, що сумарно протягом року не може перевищувати 180 календарних днів.

Про участь осіб у таких роботах роботодавці вносять записи до трудових книжок відповідно до законодавства про працю.

Водночас відповідно до пункту 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України і Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58 (із змінами), записи в трудову книжку про назву роботи, професії (посади) працівника вносяться відповідно до Класифікатора професій.

Таким чином, назви професій, за якими роботодавці використовують працю осіб на громадських роботах, мають відповідати назвам у Класифікаторі професій.

Зазвичай на громадських роботах використовуються назви професій, що віднесено до класифікаційного розділу «Найпростіші професії» і не вимагають від робітника спеціальних знань та навичок.

Так, прибирання та очищення територій може здійснюватися за професіями «Двірник» або «Прибиральник територій» з кодом 9162, підсобні та допоміжні роботи на певних територіях — за професією «Підсобний робітник» з кодом 9322.

Одночасно зазначаємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційний, роз’яснювальний та рекомендаційний характер і не встановлюють правових норм.

Генеральний директор Директорату розвитку ринку праці та зайнятості О. Савенко

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше