Темы статей
Выбрать темы

Запис про звільнення в трудовій книжці

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
Правильне оформлення та видача трудової книжки при звільненні є одним із головних обов’язків роботодавця. Про те, як правильно внести до трудової книжки запис про звільнення працівника, розповімо в цій статті.

Основні правила

Якщо трудові відносини з працівником припиняються, то це також зазначають у його трудовій книжці. Надійними помічниками в цій справі стануть пп. 2.26 — 2.29 Інструкції № 58.

Запам’ятайте! При здійсненні запису про звільнення зазначають причину звільнення з точним її формулюванням згідно з КЗпП, а також із посиланням на відповідну його статтю та пункт.

Наприклад, запис про звільнення може виглядати так: «Звільнений у зв’язку зі скороченням штату працівників, п. 1 ст. 40 КЗпП України».

Розірвання трудового договору за ініціативою працівника без відпрацювання двотижневого строку з поважних причин впливає на провадження запису про звільнення. У такому разі обов’язково зазначають причину звільнення. Наприклад: «Звільнений за власним бажанням у зв’язку із зарахуванням до вищого навчального закладу, ст. 38 КЗпП України».

Тепер наведемо загальний алгоритм внесення запису про звільнення до трудової книжки працівника:

• у графі 1 зазначають порядковий номер запису;

• у графі 2 — дату звільнення. Нагадуємо: день звільнення є останнім днем роботи працівника.

Важливо! Дата запису в трудовій книжці повинна збігатися з датою звільнення;

• у графі 3 — причину звільнення з посиланням на відповідний пункт і статтю КЗпП;

• у графі 4 — документ, на підставі якого внесено запис (наказ (розпорядження) керівника, його дата і номер).

Якщо звільнення відбувається у зв’язку зі смертю працівника, у розділі «Відомості про роботу» трудової книжки (п. 4.3 Інструкції № 58):

• у графі 3 роблять запис «Роботу припинено у зв’язку зі смертю»;

• у графі 4 зазначають дату і номер наказу (розпорядження).

Зверніть увагу: зазвичай дата наказу про припинення трудового договору не збігається з датою смерті. Водночас, на думку Мінпраці (див. лист від 31.12.2010 р. № 284/06/186-10), датою припинення трудового договору, яку слід зазначити в графі 2 трудової книжки, має бути дата смерті працівника незалежно від того, працював померлий цього дня чи ні. Усі записи про роботу, нагородження, внесені до трудової книжки за час роботи в цій установі, засвідчуються підписом керівника або спеціально уповноваженої ним особи і печаткою установи або кадрової служби (п. 4.1 Інструкції № 58). При цьому зазначають посаду особи, уповноваженої засвідчувати записи в трудових книжках (зазвичай це спеціаліст кадрової служби або служби управління персоналом), підпис, а також ініціали та прізвище цієї особи.

Зверніть увагу: для звільнених осіб працездатного віку необхідно зазначити час, тривалість і місце проходження підвищення кваліфікації, яку пройшов працівник за останні 2 роки перед звільненням.

Наведемо приклад внесення до трудової книжки запису про звільнення.

img 1

Роботодавець зобов’язаний видати працівникові трудову книжку в день звільнення із внесеним до неї відповідним записом.

При затримці видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові виплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу.

У такому разі днем звільнення вважатиметься день видачі трудової книжки (п. 4.1 Інструкції № 58). Причому про новий день звільнення слід видати новий наказ (розпорядження) і на його підставі зробити новий запис про звільнення в особовій картці працівника та його трудовій книжці. Попередній запис визнається недійсним.

Особливості звільнення держслужбовців і посадових осіб ОМС

Підстави для припинення держслужби визначено ст. 83 — 88 Закону про держслужбу.

У свою чергу, в ч. 3 ст. 5 Закону про держслужбу зазначено, що дія законодавства про працю поширюється на держслужбовців у частині відносин, не врегульованих цим Законом. Інакше кажучи, держслужбовець може бути звільнений із займаної посади на підставі положень КЗпП тільки в тому разі, якщо відповідні підстави не врегульовані Законом про держслужбу.

Наприклад, якщо держслужбовець отримав дві поспіль негативні оцінки за результатами оцінювання службової діяльності, він звільняється із займаної посади на підставі п. 3 ч. 1 ст. 87 Закону про держслужбу. Ну а оскільки звільнення держслужбовця відбувається за підставами, передбаченими Законом про держслужбу, до трудової книжки запис про звільнення роблять тільки з посиланням на п. 3 ч. 1 ст. 87 Закону про держслужбу, без будь-яких посилань на КЗпП (див. лист Національного агентства з питань держслужби від 21.02.2018 р. № 1403/13-18 і роз’яснення від 14.02.2018 р. № 48-р/з).

Для посадових осіб органів місцевого самоврядування спеціальні підстави для звільнення встановлено, зокрема, ст. 20 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III і Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (наприклад, у разі дострокового припинення повноважень).

Внести в таких випадках записи до трудової книжки допоможуть Методрекомендації щодо особливостей звільнення посадових осіб із органів місцевого самоврядуваннядодаток 2 до листа Головного управління Державної служби України від 06.02.2002 р. № 42/621. Наприклад, у разі закінчення строку повноважень у трудовій книжці секретаря сільської, селищної, міської ради роблять запис: «Звільнений у зв’язку із закінченням строку повноважень ради, п. 1 ст. 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» із зазначенням дати звільнення та порядкового номера запису.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше