Темы статей
Выбрать темы

Облік робочого часу педагогів коледжу: що ставимо в табелі

Клименко Антонина, начальник Управления социально-экономической защиты ЦК Профсоюза работников образования и науки Украины
Як застосовувати статтю 60 Закону України «Про фахову передвищу освіту» у частині обліку робочого часу педагогічних та науково-педагогічних працівників коледжів?

Статтею 60 Закону України «Про фахову передвищу освіту» від 06.06.2019 р. № 2745-VIII передбачено, що робочий час педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів фахової передвищої освіти визначається обсягом їхньої навчальної, методичної, інноваційної, організаційної роботи та іншої педагогічної діяльності, передбаченої трудовим договором. Робочий час педагогічних та науково-педагогічних працівників становить не більше 36 годин на тиждень (скорочена тривалість робочого часу).

Норми часу навчальної роботи в закладах фахової передвищої освіти державної та комунальної форми власності, які мають статус бюджетної установи або виконують державне (регіональне) замовлення, визначаються центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки. Норми часу навчальної роботи в інших закладах фахової передвищої освіти визначаються відповідно до установчих документів таких закладів.

Навчальне навантаження на одну ставку викладацького складу закладу фахової передвищої освіти становить 720 годин на навчальний рік.

Обсяги часу методичної, інноваційної, організаційної роботи та іншої педагогічної діяльності педагогічних та науково-педагогічних працівників визначаються закладом фахової передвищої освіти. Види навчальної роботи педагогічних та науково-педагогічних працівників відповідно до посад встановлюються закладом фахової передвищої освіти за погодженням з виборними органами первинних профспілкових організацій (за наявності).

Облік робочого часу працівників закладів освіти, незалежно від того, яку посаду вони обіймають, здійснюється відповідно до вимог первинної облікової документації зі статистики праці, а саме Табеля обліку використання робочого часу, типова форма якого затверджена наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489 (форма П-5).

При заповненні розділу «Відмітки про явки та неявки за числами місяця (годин)» табеля застосовуються умовні позначення за буквеними та цифровими кодами. Години роботи позначаються буквою «Р» або цифрами «01». При цьому, як правило, зазначають загальну тривалість робочого часу (кількість відпрацьованих годин).

Відмітка про щоденну тривалість навчального навантаження в табелі обліку робочого часу не передбачена. Тому його місячний обсяг вказують лише у розділі «Відпрацьовано за місяць» табеля.

Слід зазначити, що в примітці 2 йдеться про рекомендаційний характер форми Табеля, яка складається із мінімальної кількості показників, необхідних для заповнення форм державних статистичних спостережень. Установлено, що за необхідності форма може бути доповнена іншими показниками, необхідними для обліку робочого часу.

ЦК Профспілки свого часу звертався до Міністерства освіти і науки з ініціативою внести пропозиції Державному комітету статистики України щодо врахування специфіки витрат робочого часу для здійснення навчально-виховного процесу вчителями та викладачами навчальних закладів в типових форм первинного обліку використання робочого часу. Однак у затвердженій наказом № 489 формі П-5 цього не відображено.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше