Темы статей
Выбрать темы

Вчитель із «непедагогічним» дипломом: чи можливо?

Клименко Антонина, начальник Управления социально-экономической защиты ЦК Профсоюза работников образования и науки Украины
Чи може особа, яка не має педагогічної освіти, обіймати посаду вчителя?

Згідно зі ст. 24 Закону України «Про загальну се- редню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV педагогічним працівником повинна бути особа з високими моральними якостями, яка має відповідну педагогічну освіту та/або професійну кваліфікацію педагогічного працівника.

Частиною 2 ст. 58 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII (далі — Закон № 2145) передбачено, що на посади педагогічних працівників приймаються особи, які мають освітню та/або професійну кваліфікацію, що відповідає встановленим законодавством, зокрема, професійним стандартом (за наявності), кваліфікаційним вимогам до відповідних посад педагогічних працівників.

Частиною 5 ст. 58 Закону № 2145 передбачено, що особи, які здобули вищу освіту за іншою спеціальністю та яким не було присвоєно професійну кваліфікацію педагогічного працівника, можуть бути призначені на посаду педагогічного працівника строком на один рік.

Такі особи можуть продовжити працювати на відповідних посадах педагогічних працівників системи дошкільної, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої та післядипломної освіти після їх успішної атестації у порядку, визначеному законодавством.

Також установлено, що особам, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти, професійна кваліфікація педагогічного працівника може бути присвоєна закладом вищої чи післядипломної освіти або відповідним кваліфікаційним центром після одного року роботи на посадах педагогічних працівників, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти, за умови успішного складення кваліфікаційного іспиту відповідно до кваліфікаційних вимог до педагогічного працівника чи відповідного професійного стандарту (за наявності).

Підпунктом 15 п. 3 Прикінцевих та перехідних по- ложень Закону № 2145 встановлено, що до затвердження професійних стандартів педагогічних працівників, передбачених ч. 2 і 5 ст. 58 цього Закону, кваліфікаційні вимоги до педагогічних працівни- ків визначаються Порядком присвоєння професійної кваліфікації педагогічного працівника, що затверджується центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки за погодженням із центральними органами виконавчої влади, у сфері управління яких перебувають відповідні заклади освіти.

На цей час наказом Мінсоцполітики від 10 серпня 2018 р. № 1143 затверджено лише професійний стандарт «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти».

Щодо атестації педагогічних працівників, то відповідно до п. 4.1 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930), атестація на відповідність займаній посаді з присвоєнням кваліфікаційних категорій стосується тих вчителів, які мають повну вищу педагогічну освіту з предметів, які викладають. Стосовно вчителів початкових класів, то цим пунктом передбачено вимогу щодо наявності в них повної вищої педагогічної освіти за спеціальністю «початкова освіта, початкове навчання» або які мають дві освіти, одна з яких — вища педагогічна за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста або вища педагогічна з цієї самої спеціальності за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра та повна вища педагогічна освіта за іншим фахом.

Водночас згідно з п. 3.26 Типового положення № 930 особи з повною вищою педагогічною освітою або іншою повною вищою освітою, прийняті на посади педагогічних працівників за спеціальностями, фахівці з яких не готувалися вищими навчальними закладами або підготовлені у недостатній кількості, за умови проходження ними підвищення кваліфікації, атестуються як такі, що мають відповідну освіту.

Зважаючи на зазначене вище, педагогічні працівники, які працюють у закладах освіти без відповідної освіти та які пройшли підвищення кваліфікації, атестуються як такі, що мають відповідну освіту. Вони підлягають черговій атестації один раз на п’ять років і мають право на присвоєння їм кваліфікаційних категорій за умови відповідності критеріям, установленим пп. 4.4 — 4.6 Типового положення про атестацію педагогічних працівників.

Згідно з п. 77 Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності, затверджених постановою КМУ від 30.12.2015 р. № 1187, передбачено, що вища педагогічна освіта за отриманою спеціальністю чи освітня та (або) професійна кваліфікація вчителів, які безпосередньо задіяні у проведенні навчальних занять, повинна відповідати навчальним предметам (дисциплінам), що ними викладаються.

Загальними положеннями Класифікатора професій ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327, передбачено, що кваліфікація — здатність виконувати завдання та обов’язки відповідної роботи. У дипломі чи іншому документі про професійну підготовку кваліфікація визначається через назву професії.

При прийнятті на посади вчителів осіб із числа випускників закладів вищої освіти їм встановлюється ставка заробітної плата відповідно до додатку 6 до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 на рівні 11 тарифного розряду фахівця без категорії відповідно до примітки до цього додатку.

Згідно з додатком 6 до наказу МОН № 557 ставка заробітної плати асистента вчителя встановлюється на рівні 10 — 12 тарифних розрядів.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше