Темы статей
Выбрать темы

Тренуємо пізнавальні процеси

Зимовин Алексей, практикующий психолог, канд. психол. наук, член Ассоциации политических психологов Украины
Усі ми, сучасні люди, готові дбати про свою зовнішність: і до спортзалу сходимо, і татуаж брів намалюємо, і постійно вдосконалюємо свої інструменти, телефони, автівки й навіть керамічні кухонні ножі. Ось тільки чомусь значно рідше ми займаємося тими інструментами, без яких узагалі б жодного уявлення про цей світ не мали, тобто пізнавальними процесами. Настав час це виправити й познайомитися з ефективними методиками їх розвитку. Поготів щойно відлунали «перші дзвоники» Дня знань, а отже, час дізнатися про щось нове. Не лише ж дітям усе найкраще.
Содержание статьи:

Увага

Суть цього пізнавального процесу — у зосередженні на тих чи інших реальних або ідеальних об’єктах. Зрозуміло, що в цьому переповненому інформацією світі, коли ні на чому неможливо нормально сфокусуватися, коли всі так і прагнуть нас відволікти, наприклад, маркетологи і рекламісти ведуть війни за кинутий нами на вітрину погляд, увага стає дуже важливим процесом.

Як про неї потурбуватися?

ВАЖЛИВО!

Передусім не забувайте давати своїм пізнавальним процесам загалом відпочивати та розслаблятися.

Постарайтеся більше спати, не вимагайте від себе уваги до речей, які не вважаєте важливими, взагалі не змушуйте себе бути довго уважним там, де вам це неприємно, обирайте інформацію, перш ніж спробувати зосередитися на ній, намагатися зрозуміти її суть. Увага відпочиває тоді, коли ви йдете за своїм інтересом, дозволяєте собі займатися тим, що і так, мимоволі, без будь-яких зусиль приваблює вас. Згадайте свої дитячі роки, коли ви грали, а мама кликала вас їсти. Можливо, їй доводилося повторювати свій заклик більше двох-трьох разів, а то й підвищувати гучність голосу, адже ви були настільки захоплені своїм зайняттям, настільки зосереджені на ньому, що все інше просто не мало значення. Загалом, найкращий спосіб зробити свою увагу якіснішою, навіть у найнеприємніших і найскладніших завданнях, — давати їй відпочивати як слід. Іноді людина досягає такого стану стомленості, що все навколо неї тільки дратує й мучить. У такій ситуації найкраще для того, щоб підвищити свою уважність надалі, — зменшити кількість подразників. Полежати в тиші й темряві, зосередившись на власному диханні та тілесних відчуттях, але не на думках або тривогах дня.

Крім того, пропонуємо вам добірку простих вправ, направлених на розвиток уваги. Це може бути, наприклад, зворотний рахунок через три про себе. Рахуйте: 200, 197, 194, 191 тощо. Якщо ви досвідчені в математиці, вводьте складніші операції перемноження чисел подумки. Так і зосередженість розвинете, і підтримаєте власне інтелектуальні операції, і в магазині вас навряд чи хтось обдурить.

Однією з найефективніших вправ, принаймні на скромний смак автора, є візуалізація складного предмета. Цей досвід був розроблений у рамках психосинтезу Р. Ассаджіолі. Постарайтеся уявити у внутрішньому плані золотий трикутник. Не дозволяйте йому зникати з-під внутрішнього погляду. Розглядайте його в усіх подробицях, обертайте в різних проекціях. Чим довше ви здатні утримувати такий візуалізований, уявний предмет перед внутрішнім поглядом, тим розвиненішою буде ваша увага. Звісно, що в міру розвитку у вас здібності до зосередження на тому чи іншому уявному предметі самі предмети можна змінювати, і роздивлятися вже срібний куб або намагатися в найдрібніших подробицях уявити і розглянути прекрасний парк, у якому ви колись бували. Тобто таким ідеальним предметом, на якому ви відпрацьовуєте свою здатність до зосередження, може бути як будь-яка фігура або образ реального предмета (книги, музичного інструменту), так і образ людини або навіть образ цілої ситуації.

Також відмінною вправою для розвитку уваги є «континуум усвідомлення». Ця вправа була сформована в рамках гештальт-терапевтичного підходу. Спробуйте не спрямовувати свою увагу, а слідувати нею за відчуттями та почуттями, які народжуються у вашій особистості. Тут і зараз я помічаю напруження в пальцях, які друкують текст, а тепер саме слово «напруження», а ось білизна екранного аркуша та незначний головний біль. Ось невеликий шматочок-приклад того, як автор цієї статті виконує вправу «континуум усвідомлення».

Пам’ять

Теж процес у сучасному світі потрібний, але страшно перевантажений. І на роботі потрібно всю інформацію в голові тримати — цифри, дедлайни, завдання, і вдома — кого звідки забрати, що входить до списку покупок, хто взагалі всі ці люди. Загалом, так, пам’ять забезпечує збереження та відтворення інформації.

Що зробити, щоб допомогти цьому процесу працювати? Оскільки важливу роль у процесах запам’ятовування відіграє лімбічна система, а вона ж відповідальна й за наші з вами емоції, один з найпростіших способів щось запам’ятати — установити зв’язок між тим, що ви намагаєтеся завчити, і тим, що викликає у вас сильні приємні або неприємні переживання. Наприклад, хочете ви запам’ятати англійське слово «lazy», яке означає українською означсає «ледачий». Коли заучуватимете це слово, уявіть собі яскравий образ Обломова, який лежить на дивані, викликає презирство і вражає своєю бездіяльністю.

УВАГА!

Узагалі, для тренування пам’яті, яка виконує важливі функції інтеграції різнорідного досвіду людини, украй важливим є встановлення асоціацій, зв’язків між найрізноманітнішими сферами цього досвіду.

Важливо допомогти нашій пам’яті ці самі зв’язки утворювати. Запам’ятати номер мобільного телефону досить складно, але буває корисно. Як це зробити? Скористайтеся вже існуючим або вигадайте свій власний значущий вірш. Складно з римами? Побудуйте невеличкий твір, в якому кожен елемент буде суб’єктивно важливим для вас, наприклад такий: «Спочатку було нічого, потім шість років мені було добре, і шість ще навчалася в школі, а до них чотири пишемо також, я сестрам трьом була вірною, з одним лише чоловіком проводила час, а у 20 років я полетіла до подруги, яка у квартирі 33 мешкала». Який номер телефону ховається за цим оповіданням? А ось такий: 066 431 20 33. Наша героїня пов’язує важливі, емоційно заряджені подробиці свого особистого досвіду зі звичайними цифрами. І ось цей номер уже дуже складно забути. Загалом, хочете натренувати пам’ять? Тренуйте зв’язки! Ну тільки не міжособистісні, а нейронні. ☺

Пам’ять також можна розглянути як досить примхливий м’яз. Якщо ви рідко ним користуєтеся, то він атрофується. Тому для тренування пам’яті важливо щось заучувати, а потім це відтворювати, заучувати і відтворювати, обов’язково! Запам’ятовуйте нові слова і розповідайте про них колегам, або просто цікаві факти, або імена, прізвища та роки народження відомих осіб, або цитати видатних мислителів дослівно — усе це стане вам у пригоді. Крім того, що ваша пам’ять функціонуватиме швидше й ефективніше в усіх повсякденних ситуаціях, таке тренування «м’яза» пам’яті зміцнить мозок і захистить його від старіння.

Ще один важливий аспект функції пам’яті пов’язаний з тим, що ця дівчина дуже практична. Вона не любить зберігати всяку абстрактну і теоретичну лабуду, але з великим задоволенням складає до своєї скрині способи поведінки і діяльності. Саме тому, якщо ви хочете щось запам’ятати, навіть теорію або цифру, або щось ще таке неконкретне, знайдіть приклад, яскравий, живий, діяльний приклад. Видатний американський фізик Р. Фейнман вважав здатність мислити прикладами своєю унікальною фішкою, яка і дозволила йому досягти таких високих результатів у пізнавальній активності. Отже, ви, наприклад, хочете запам’ятати, що в пам’яті є три основні функції: збереження, згадування і відтворення. Так-то відразу студентам складно запам’ятати ці три віддієслівних іменники, але варто перетворити їх на три сестри, які прядуть пряжу людських доль, — і все вже значно легше.

Мислення

Цьому прекрасному процесу, який дозволяє нам вирішувати найрізноманітніші завдання, забезпечуючи узагальнене відображення світу, останнім часом приділяють зовсім мало уваги. «Не сезон для думки», цитуючи П’ятигорського, говорив академік Зінченко про радянський час. Ех, це ви, Володимире Петровичу, ще не бачили людей зі смартфонами та Інтернетом усюди, куди б вони не пішли, навіть у туалеті. Ось уже «не сезон…» прогресує.

ВАЖЛИВО!

Як же потурбуватися людині про своє мислення сьогодні? Передусім розвивайте його критичність.

Почули щось десь від когось, запитайте себе, навіщо вам це розповіли, на який ефект розраховував оповідач, до якої поведінки вас підштовхує. Занадто багато інформації з метою вплинути ллють на сучасну людину і засоби масової інформації, і рекламники, і піарники, і просто оточення з їх плітками та пересудами. Тож почули щось хвилююче, зворушливе, таке, що викликає у вас інші інтенсивні та дивні переживання, запитайте себе, навіщо взагалі вам це розповіли, що хочуть отримати: чи грошей, чи підтримки, чи ще чогось.

Водночас не варто забувати і про базову функцію узагальнення. Чудовий метод тренувати нестандартні узагальнення, що лежать в основі креативного мислення, — аналогія. Візьміть два, здавалося б, узагалі ніяк не пов’язаних об’єкта: ефективне планування робочого дня і вікно. Виділіть властивості вікна: прозорість, свобода, рамки, свіже повітря. Перенесіть властивості вікна на ефективне планування робочого часу. Може вийти доволі потішний, але водночас корисний і цікавий результат. Ваш план робочого дня має бути не дуже складним, не включати забагато завдань, тільки тоді його можна буде назвати прозорим. Крім того, щоб була свобода, важливо залишати якусь частину робочого часу взагалі незайнятою. Водночас важливі рамки, події зі зрозумілою тривалістю, навколо яких і будуватиметься ваш робочий день. Свіже повітря означає, що потрібно залишати час на прогулянки. Ось так прийом аналогії дозволяє не лише тренувати власне мислення, а й знаходити незвичайні та нетривіальні вирішення складних завдань.

А ще відмінний спосіб розвивати мислення — аналізувати чужі способи мислення і давати їм смішні назви. Це можна робити, спостерігаючи за ходом думки, аргументації, логічними зв’язками реального співрозмовника (друга, колеги, керівника) або ж читаючи книги, статті, наукові роботи і навіть доповіді про результати праці. Ось хтось має занадто ґрунтовний стиль мислення — у нього і цифри, і тридцять три факти, і розжовує, і розжовує. У нього до скарбнички своїх способів мислення можна взяти ось цю ретельність добору аргументів, але точно вже не переборщувати як він, а то нудно і взагалі занадто. А ось інший скаче з теми на тему, по верхах, ні на чому не зосереджується. Цей спосіб мислення можна назвати «водоміром». Адже теж може бути корисним і в моїй розумовій практиці, коли потрібно когось просто познайомити з великою кількістю інформації, але не дуже вдаючись до подробиць, можливо, тільки структурувати її трохи краще. Загалом, спостерігаючи за розумовими стилями або способами мислення іншої людини і даючи їм смішні назви, можна не лише краще зрозуміти свої способи мислення, а й розвинути їх, створивши певну скарбничку розумових стратегій.

Уява

Як пізнавальний процес уява дозволяє нам створювати уявлення об’єктів, які ми ніколи не сприймали раніше. Зрозуміло, що залежно від специфіки це можуть бути візуальні, аудійні та інші уявлення. Найголовніше — ви не бачили, не торкалися, не нюхали й не чули того, що придумали, окремі частини, може, й сприймали, але ось цілісний новий образ народила ваша дивовижна світла голівонька. Про користь уяви і говорити нічого — штука дуже корисна, адже дозволяє нам створювати нове. Що можна зробити, щоб розвинути і підтримати свою «уявлялку»?

УВАГА

Одним з дивних, а головне — потішних, «уявляльних» прийомів є аглютинація, що в дослівному перекладі з латини означає склеювання.

Суть цього прийому значно простіша, ніж його латинська назва. Класичним прикладом результату аглютинації з підручника з психології є кентавр, тобто старогрецька людина, зайнята тренуванням уяви, узяла людину й коня та склеїла їх у своїй уяві. У результаті з’явилася вона — напівлюдина-напівкінь, читай кентавр. Ось потренуйте свою уяву за допомогою прийому аглютинації, «склеюйте» найрізноманітніші об’єкти дійсності. Завдання — якомога чіткіше, деталізованіше уявити новий об’єкт-гібрид саме у внутрішньому плані, перед внутрішнім поглядом. Це дозволить вам розвинути креативність, швидше знаходити несподівані вирішення повсякденних труднощів, а крім того, сформує особливе складне, але красиве почуття гумору.

Водночас уява як процес створення образів відмінно тренується також за допомогою того самого прийому візуалізації із психосинтезу Р. Ассаджіолі. Тільки тут, звісно, одним золотим трикутником не відбудешся. Уява тренуватиметься, тільки якщо образи, які ви уявляєте, складні, деталізовані та полімодальні.

З приводу останнього важливо уточнити: йдеться про те, що ви здатні уявляти і сполучати образи, які містять інформацію з різних органів чуття. Наприклад, ви уявляєте парк, яким гуляли, але не лише зелені дерева і сіру доріжку, і темнувату річечку, які ви бачили, а й щебетання птахів, і запах води, якою поливають газони, і відчуття теплого сонячного проміннячка на шкірі, голоси окремих перехожих, прохолоду вітерця тощо. Уява тренується тоді, коли ми здатні створити у своїй голові деталізований образ сприйнятого.

А потім можна ще й трансформувати цей образ довільно. Трансформація образу — ось теж відмінний прийом. Замість того, щоб просто за допомогою пам’яті відтворювати всі деталі ситуації, у якій ви дійсно брали участь, можна щось ще додавати до цієї ситуації. Перше, що спадає на думку. Головне — створити це в уяві також украй деталізовано. Можливо, назустріч по доріжці скакав Богдан Хмельницький, шабля побрязкувала, вуса розвівалися на вітрі, вигукував щось нецензурне. А там за поворотом ви зустріли інопланетянина, який випрошував грошей на реконструкцію своєї планети. ☺ Та хіба мало, що там ще в цьому парку могло вам зустрітися. Що могло вам зустрітися, залежить тільки від розвиненості вашої уяви, а розвинути її можна, тільки тренуючи, тож уперед — трансформуйте образи і насолоджуйтеся своїми творчими здібностями.

Отже, час завершувати! Сподіваємося, що ця стаття допоможе вам трішки подбати про власні інструменти пізнання світу, адже від них забагато чого залежить. Тримайте їх у чистоті, теплі, будьте з ними обережними!

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше