Темы статей
Выбрать темы

Строковий договір на час відсутності вчителя

Клименко Антонина, начальник Управления социально-экономической защиты ЦК Профсоюза работников образования и науки Украины
Чи є обов’язковим укладення строкового договору на час відсутності вчительки — основної працівниці у зв’язку з її відпусткою, пов’язаною з вагітністю та пологами, а також на час надання їй додаткової відпустки для догляду за дитиною, лише на навчальний рік?

Статтею 21 КЗпП встановлено, що трудовим договором є угода між працівником і власником установи, організації або уповноваженим ним органом, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник установи, організації або уповноважений ним орган зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Відповідно до ст. 23 КЗпП трудовий договір може укладатися, зокрема, на визначений строк, встановлений за погодженням сторін, а також на час виконання певної роботи.

Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Тобто трудове законодавство не містить норм, які б зобов’язували власника чи уповноважений ним орган, зокрема в галузі освіти, укладати строковий договір на строк до закінчення навчального року. Тому за погодженням сторін працівника може бути прийнято на роботу на посаду вчителя на час тимчасово відсутнього вчителя — основного працівника у зв’язку з відпусткою, пов’язаною з вагітністю та пологами, та продовжено такий строковий договір на час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного (шестирічного) віку.

Такий строковий трудовий договір може бути припинено тоді, коли основний працівник забажає перервати таку відпустку раніше. Відповідно до ст. 3 Закону про відпустки у разі звільнення працівника у зв’язку із закінченням строку трудового договору невикористана відпустка може за його бажанням надаватися й тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. У такому разі чинність трудового договору продовжується до закінчення відпустки.

Пунктом 2 Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти <…>, затвердженого постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346, установлено, що педагогічним працівникам навчальних закладів щорічна основна відпустка повної тривалості, визначеної в додатку до цього Порядку, у перший та наступні роки надається в період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу.

Тому в разі недосягнення згоди про укладення строкового договору на весь строк відсутності іншого вчителя із зазначених вище підстав, за бажанням вчителя, прийнятого на роботу на строк до закінчення навчального року, має бути надана за його бажанням, підтвердженим відповідною заявою, щорічна основна відпустка повної тривалості 56 календарних днів. Строк такого договору має бути продовжений на кількість днів цієї відпустки. При наданні такої відпустки повинна виплачуватися також допомога на оздоровлення в розмірі ставки заробітної плати на загальних підставах.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше