Темы статей
Выбрать темы

Медогляд працівника з інвалідністю

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
Працівникові установи встановлено інвалідність (III група). Чи є якісь особливості проходження чергових (періодичних) медоглядів для осіб з інвалідністю?

У роботодавця щодо всіх працівників, у тому числі осіб з інвалідністю, є обов’язок із забезпечення безпечних умов та охорони праці, який передбачає, зокрема, проведення за рахунок коштів роботодавця обов’язкових попередніх (при вступі на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів (ст. 169 КЗпП, ст. 17 Закону про охорону праці*). Медичні огляди проводяться з метою визначення придатності працівників для виконання дорученої роботи і попередження професійних захворювань.

* Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII.

Важливо!

Законодавство не містить вимоги обов’язкового проходження працівником з інвалідністю попередніх і періодичних медоглядів тільки з причини наявності в нього інвалідності.

Так само, як і звичайні працівники, особи з інвалідністю в загальному випадку підлягають обов’язковим медоглядам, якщо вони зайняті на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці та на роботах, де існує необхідність у професійному доборі (детальніше про те, для кого медогляди є обов’язковими, див. статтю «Обов’язкові медогляди: для кого й коли?» цього номера).

Крім того, обов’язковий попередній медогляд проходять працівники молодше 18 років, а працівникам віком до 21 року показаний щорічний періодичний огляд.

Таким чином, працівники з інвалідністю проходять обов’язкові трудові медогляди на загальних підставах відповідно до вимог трудового законодавства.

Додатково зазначимо, що роботодавець зобов’язаний, зокрема, створювати для осіб з інвалідністю умови праці з урахуванням рекомендацій МСЕК та індивідуальної програми реабілітації, здійснювати додаткові заходи безпеки, що відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників (ст. 12 Закону про охорону праці, ч. 3 ст. 18 Закону № 875**).

** Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII.

З огляду на особливий статус осіб з інвалідністю, для них існують ще «свої» огляди. Зокрема, абзацом першим п. 22 Положення № 1317*** установлено, що повторний огляд осіб з інвалідністю з нестійкими, оборотними змінами та порушеннями функцій організму з метою визначення ефективності реабілітаційних заходів, стану здоров’я і ступеня соціальної адаптації проводиться раз на один — три роки.

*** Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затверджене постановою КМУ від 03.12.2009 р. № 1317.

Строк, до якого встановлена група інвалідності, і дата чергового переогляду в МСЕК зазначаються в довідці до акта огляду МСЕК (форма № 157-1/о, затверджена наказом МОЗ від 30.07.2012 р. № 577). У цій же довідці МСЕК дає висновок про умови та характер праці для особи з інвалідністю.

Чи можна поставити знак «=» між черговим переоглядом у МСЕК та обов’язковими медичними оглядами? На наш погляд, можна.

Увага!

Якщо в установлений строк працівник не пройшов медичний повторний огляд, роботодавець не може бути впевнений у тому, що робота, яка виконується ним, не протипоказана йому за станом здоров’я.

Нагадаємо: ч. 6 ст. 24 КЗпП забороняє укладати трудовий договір з громадянином, якому за медичним висновком запропонована робота протипоказана за станом здоров’я.

А отже, у роботодавця з’являються підстави для усунення такого працівника від роботи на підставі ст. 46 КЗпП як такого, що відмовляється або ухиляється від обов’язкового медогляду.

Після того як працівник надасть нову довідку до акта огляду МСЕК, у якій буде зазначена група інвалідності і надані рекомендації щодо умов та характеру праці, роботодавець залежно від зазначених медичних рекомендацій або дозволить працівникові й далі виконувати свої колишні трудові обов’язки, або змінить умови праці, або переведе працівника на легшу роботу, яка не буде протипоказана йому за станом здоров’я, або здійснить інші заходи в межах чинного законодавства.

Зверніть увагу: повторний огляд осіб з інвалідністю, а також осіб, інвалідність яких установлена без зазначення строку проведення повторного огляду, може проводитися раніше зазначеного строку за заявою такої особи з інвалідністю, інших зацікавлених осіб у разі настання змін у стані здоров’я та працездатності або за рішенням суду (абзац другий п. 22 Положення № 1317). На наш погляд, однією із зацікавлених осіб, про яких ідеться в наведеній нормі, цілком може бути роботодавець. Якщо в нього є підстави вважати, що стан здоров’я і працездатність працівника погіршали (наприклад, працівник не належним чином виконує свої трудові обов’язки), роботодавець має право ініціювати проведення позачергового повторного огляду особи з інвалідністю. І працівник зобов’язаний цю вимогу виконати.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше