Темы статей
Выбрать темы

Психологічні аспекти віддаленої роботи

Уклеина Светлана, психолог
Ми живемо в цікавих умовах змін. Пандемія COVID-19 накладає відбиток на різні сфери нашого життя: ми почали більше проводити часу із сім’єю, організовувати своє дозвілля ближче до природи, працювати віддалено. Ще рік тому віддалена робота для багатьох із нас була чимось, що хочеться спробувати, але для чого немає можливості. Зараз же ми вже спробували працювати вдома, і цей досвід виявився позитивним далеко не для всіх. Чому? Давайте розберемося з труднощами, з якими стикаються більшість із нас. Отже, початок усього нового — адаптація.

Як адаптуватися до віддаленої роботи

Раніше наш ранок включав у себе душ, каву, перевірку новин у соцмережах, поїздку до офісу, ранкову розмову з колегами і початок робочого дня.

Здається, що, навіть якщо ми залишимося працювати вдома, майже нічого не змінитися в цьому рутинному переліку. Нічого нового, а отже, й адаптуватися ні до чого. Але не зовсім.

Новим буде зменшена кількість реальних соціальних контактів. І збільшена кількість цифрових замінників для них.

І додайте до цього ще те, що людина весь робочий день також проводить за комп’ютером.

Три поради, як не «загубитися» в онлайн-просторі.

img 1Розділяйте. Для роботи у вас — один браузер із відкритими вкладками по роботі, для розваг — інший. Для читання особистої пошти і новин уранці — один гаджет, наприклад телефон, для робочого листування — персональний комп’ютер. Час і місце для роботи — одне, час і місце для обіду й спілкування з близькими — інше тощо.

img 2Фільтруйте. Не вся інформація, яку ми читаємо, дійсно корисна для нас і правдива. Тому важливо аналізувати її.

img 3Перемикайтеся. Завершення робочого дня — гарний привід вимкнути Facebook й увімкнути офлайн-життя. Приділіть декілька годин вашій родині, домашнім справам, особистим роздумам.

Спочатку вам може бути складно подолати установку про те, що офіс — для роботи, дім — для відпочинку. Тому, працюючи з дому, ми більше відволікаємося, займаємося сторонніми справами тощо.

Що ж робити?

По-перше, установіть собі проміжки часу (можна навіть умикати нагадування на телефоні або на комп’ютері), в які ви працюєте без відволікань. Це може бути година-дві, після чого ви встаєте, робите зарядку, п’єте каву. Саме так ви зможете зберегти продуктивність протягом усього дня.

По-друге, зверніть увагу на ті завдання, перед виконанням яких ви частіше ходите пити чай, на перекур, перекусити тощо.

Можливо, проблема глибше, й ви відкладаєте виконання саме цих завдань, тому що вони не є цікавими для вас, або ви не бачите сенсу в їх виконанні, або ви робите цей шматок роботи так, як від вас вимагає керівництво, а не так, як вам здається правильним.

Подумайте, що в такому випадку може бути рішенням — прийняти це й знайти для себе додатковий мотиватор чи запропонувати свої ідеї керівництву.

Як упоратися із занепокоєнням і тривогою

Здається, ви вже змінили свій графік і звикли до нових умов праці. І у вас навіть виходить майстерно жонглювати робочими завданнями й домашніми справами. І все ж, періодично або ніби «на тлі» з’являється занепокоєння й хвилювання.

Тривога — це емоційний стан, що виникає в ситуаціях невизначеної небезпеки. Тривога — це еволюційне придбання людини, засноване на фізіології.

Тому уникнути тривоги і відчуття тривожності повністю навряд чи вийде, але зменшити їх, знизити до нормального рівня — так.

Як?

До вашої уваги пропонуємо 4 способи, за допомогою яких можна поліпшити своє самопочуття в умовах невизначеності.

img 4

Чому тривога стає нашим супутником зараз? Передусім через відчуття невизначеності у зв’язку з пандемією й мінливими умовами життя. Ми не знаємо, скільки буде тривати карантин і до яких нововведень нам доведеться звикати. Нам залишається тільки приймати це й справлятися.

Передвісники емоційного вигорання

І третя складність, з якою ми можемо зіткнутися, це передвісники емоційного вигорання.

А саме: апатія, постійне відкладання справ, бажання відсторонитися від спілкування з друзями, часте зниження настрою й песимізм.

Притому, що зазвичай це на вас не схоже.

Емоційне вигорання може виникнути тоді, коли ми весь час перебуваємо в стані напруги, тривоги, занадто багато працюємо, не відпочиваємо, коли негативних емоцій значно більше, ніж позитивних.

Ми постійно витрачаємо наш внутрішній ресурс, не поновлюючи його. Якщо стали помічати за собою тенденцію до описаного вище, не варто змушувати себе бути в тонусі весь час. Навпаки, постарайтеся проявити трохи турботи й уваги до себе.

Адже всім зараз нелегко.

Отже, ми бачимо, що успішний перехід на дистанційну роботу вимагає від нас звикання (адаптації) і тренування нових стратегій поведінки.

Поставтеся до цього не тільки як до проблеми, а й як до можливості.

У будь-якій кризі є зони зростання, те, що ми здобуваємо завдяки цій кризі.

Корисні трансформації

Наостанок: чому ж можуть навчити нас віддалена робота і карантин узагалі?

img 5

Отже, наразі у вас є можливість по-новому розпоряджатися багатьма своїми ресурсами. Нехай перехід на віддалену роботу і карантин загалом стануть для вас часом приємних трансформацій!

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше