Темы статей
Выбрать темы

Доплата педпрацівнику за класне керівництво

Клименко Антонина, начальник Управления социально-экономической защиты ЦК Профсоюза работников образования и науки Украины
Як правильно визначати розмір доплати за класне керівництво педагогічному працівникові, який працює на основній посаді педагога-організатора вищої кваліфікаційної категорії та ще має навчальне навантаження 6 годин з основ здоров’я з виконанням обов’язків класного керівника?

Відповідно до п. 3.23 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930), педагогічні працівники, які працюють у навчальних закладах за сумісництвом, атестуються на загальних підставах. При суміщенні працівниками педагогічних посад в одному навчальному закладі їх атестація здійснюється з кожної із займаних посад.

Згідно з п. 3.27 Типового положення № 930 за педагогічними працівниками, які переходять на інші педагогічні посади у цьому самому закладі, зберігаються присвоєні кваліфікаційні категорії та педагогічні звання до наступної атестації.

У випадку, коли відсутній факт переходу з однієї педагогічної посади на іншу, зокрема на посаду вчителя, за таким педпрацівником вища кваліфікаційна категорія, присвоєна за цією посадою, не може зберігатися за посадою вчителя. Тут мають бути застосовані норми п. 3.23 Типового положення № 930, а саме педагогічний працівник має атестуватися за кожною з посад, роботи за якими фактично виконуються, за винятком посад вчителів з відповідних предметів. Згідно з п. 3.25 Типового положення № 930 вчителі, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю.

У цьому випадку присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження. Необхідною умовою при цьому є підвищення кваліфікації з предметів інваріантної складової змісту загальної середньої освіти.

Тож оскільки педагог-організатор проходив атестацію на відповідність цій посаді з присвоєнням вищої кваліфікаційної категорії, то посадовий оклад за цією посадою встановлюється на рівні 14-го тарифного розряду.

Зважаючи, що такий педагог не проходив атестації за посадою вчителя на відповідність цій посаді з установленням відповідного рівня кваліфікації, то ставка заробітної плати за цією посадою встановлюється на рівні спеціаліста без категорії, а саме на рівні 11-го тарифного розряду.

При цьому слід зазначити, що відповідно до ст. 50 Закону України «Про освіту» педагогічний працівник проходить чергову атестацію не менше одного разу на п’ять років. Згідно з ч. 4 ст. 38 Закону України «Про повну загальну середню освіту» керівники закладів загальної середньої освіти зобов’язані сприяти проходженню атестації та сертифікації педагогічними працівниками.

Частиною 3 статті 24 Закону України «Про повну загальну середню освіту» передбачено, що педагогічна діяльність вчителя включає:

1) діяльність у межах його педагогічного навантаження, норма якого на одну тарифну ставку становить 18 навчальних годин на тиждень;

2) окремі види педагогічної діяльності, за які встановлюються доплати у співвідношенні до тарифної ставки, зокрема класне керівництво в 1 — 11 (12) класах — 20 — 25 %.

Відповідно до п. 36 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, додаткова оплата за класне керівництво провадиться вчителям:

• у I — IV класах — у розмірі 20 % ставки заробітної плати;

• у V — XI (XII) класах — у розмірі 25 % ставки заробітної плати.

У класах (класах-комплектах) шкіл усіх типів і найменувань з числом учнів менше 12 осіб за класне керівництво здійснюється доплата в розмірі 50 % відповідних розмірів доплат.

Тому виконання обов’язків із класного керівництва покладається на тих педагогічних працівників, які обіймають посаду вчителя незалежно від виконуваного ними обсягу навчального навантаження та умов роботи, а саме сумісництва чи діяльності, що не вважається сумісництвом.

Відповідно до п. 91 Інструкції № 102 працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу в цьому ж закладі, але в середньому не більше 2 годин (12 годин на тиждень, якщо вони на основній роботі отримують повний посадовий оклад (ставку)). Також передбачено, що за визначену норму годин оплата проводиться понад основний посадовий оклад у порядку, передбаченому для вчителів, тобто — за тарифікацією.

Відповідно до п. 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28.06.93 р. № 43, сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації.

Зазначеним наказом також затверджено Перелік робіт, які не є сумісництвом. Відповідно до п. 8 цього Переліку педагогічна робота працівників навчальних закладів не вважається сумісництвом, а згідно з п. 12 виконання робіт, зазначених у п. 8, здійснюється залежно від характеру роботи як в основний робочий час, так і за його межами.

Згідно з п. 11 Переліку не вважається сумісництвом інша робота, яка виконується в тому разі, коли на основній роботі працівник працює неповний робочий день і відповідно до цього отримує неповний оклад (ставку), якщо оплата його праці за основною та іншою роботою не перевищує повного окладу (ставки) за основним місцем роботи.

Увага!

У випадках, коли атестацію за посадою вчителя на відповідність цій посаді з присвоєнням відповідної кваліфікаційної категорії працівник не проходив, доплата за класне керівництво має визначатися зі ставки заробітної плати вчителя без категорії.

Такому педпрацівнику необхідно скористатися правом на проходження позачергової атестації, для того щоб визначитися з рівнем його кваліфікації та для забезпечення відповідної оплати за класне керівництво. Адже п. 1.9 Типового положення № 930 передбачено, що позачергова атестація проводиться за заявою працівника з метою підвищення кваліфікаційної категорії.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше