Темы статей
Выбрать темы

Назва посади в трудовій книжці: приводимо у відповідність до Класифікатора

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
При підготовці скан-копій трудових книжок для передачі до ПФУ виявлено, що найменування деяких посад не відповідають Класифікатору професій*. Яким чином привести найменування посад у відповідність до Класифікатора? Чи завжди це вважається зміною істотних умов праці? Відповідаємо.

* Національний класифікатор України «Класифікатор професій ДК 003:2010», затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327.

Загальні положення

Прийняття на роботу (переведення на іншу роботу) працівників здійснюється на посади, зазначені роботодавцем у штатному розписі підприємства, установи, організації, шляхом видання наказу (розпорядження) про прийняття на роботу (переведення на іншу роботу).

Далі на підставі такого наказу (розпорядження) вноситься запис до трудової книжки працівника. У свою чергу, запис у трудовій книжці про найменування роботи, професію або посаду працівника повинен відповідати:

• оригіналу наказу (розпорядження) керівника про прийняття на роботу (переведення на іншу роботу);

• найменуванням робіт, професій або посад, зазначеним у Класифікаторі професій (п. 2.14 Інструкції № 58).

Таким чином, найменування роботи, професії або посади працівника в штатному розписі, в наказі (розпорядженні) керівника про прийняття на роботу (переведення на іншу роботу) і в трудовій книжці працівника мають бути однаковими і відповідати Класифікатору професій. Інакше до трудової книжки працівника буде внесено запис із порушенням вимог Інструкції № 58.

Правильне зазначення посади особливо важливе для тих працівників, які мають право на пільгове пенсійне забезпечення.

В інших ситуаціях (не пов’язаних із пільговими пенсіями) невідповідність найменування посади, на якій працює працівник, Класифікатору професій для призначення пенсії великої ролі не відіграє. У цьому разі передусім орієнтуються на страховий стаж працівника, сформований за рахунок сплачених страхових внесків / ЄСВ, незалежно від посади, яку обіймає працівник.

Проте найменування посади має значення не лише для цілей пільгового пенсійного забезпечення. Від того, наскільки правильно названа посада, може залежати право працівника на скорочений робочий день, додаткову оплачувану відпустку, отримання доплат і надбавок до посадового окладу (тарифної ставки). Тому ігнорування назв професій (посад), що містяться в Класифікаторі, може істотним чином позначитися на правах та обов’язках сторін трудового договору.

Зверніть увагу: найменування посади працівника, який має право на «пільгову» пенсію, повинне відповідати Спискам виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах (постанова КМУ від 24.06.2016 р. № 461).

Ну а як бути, якщо все-таки «схибили» і назва посади не відповідає Класифікатору? Звичайно, виправлятися. Порядок виправлення залежатиме від того, змінюються при цьому трудові обов’язки працівника чи ні.

Уточнюємо назву посади

Розглядаємо ситуацію, коли відбувається уточнення назви посади, при цьому посадові обов’язки працівника не змінюються.

Ідеться, наприклад, про виправлення технічних помилок або зміну назви професії без зміни її коду. Наприклад, змінюємо «Менеджер (управитель) зі збуту» на «Менеджер (управитель) із збуту» (код КП 1475.4), або «Прибиральник» на «Прибиральник службових приміщень» (код КП 9132), або «Виконавчий директор» на «Директор виконавчий» (код КП 1210.1).

Подібні коригування не пов’язані зі зміною завдань та обов’язків за посадами (професіями), кваліфікаційних вимог до працівників, оплати праці тощо, тобто не зачіпають істотних умов праці. Тому норми ч. 3 ст. 32 КЗпП у частині завчасного (за 2 місяці) попередження працівників застосовувати не потрібно. Проте ознайомити працівника з «коригувальним» записом, зробленим у трудовій книжці, під підпис в особовій картці необхідно. Цього вимагає п. 2.5 Інструкції № 58.

Мінсоцполітики в листі від 2 жовтня 2018 р. № 18921/0/2-18/28 у цьому випадку пропонує діяти таким чином.

img 1Проаналізувати назви посад (професій) на відповідність Класифікатору професій.

img 2Проаналізувати завдання й обов’язки, які фактично виконуються працівниками, на відповідність назвам посад (професій) з урахуванням кваліфікаційних характеристик і кваліфікаційних вимог, установлених для відповідних професій.

img 3Оформити результати аналізу штатного розпису й подати керівнику установи доповідну записку про необхідність внесення змін до штатного розпису.

img 4Видати наказ з основної діяльності про внесення змін до штатного розпису (або затвердити новий штатний розпис — якщо змін багато).

Текст наказу може бути таким.

img 5

Рис. 1. Зразок наказу про внесення змін до штатного розпису

img 6Видати наказ з особового складу про внесення змін до трудових книжок працівників та інших кадрових документів (особової картки, посадової інструкції тощо) (див. рис. 2).

img 7

Рис. 2. Зразок наказу про внесення змін до кадрової документації

img 8Внести зміни до кадрових документів: трудової книжки, особової картки, посадової інструкції.

Нагадаємо, що в разі виявлення в трудовій книжці неправильного або неточного запису відомостей про роботу, переведення, а також про нагородження та заохочення виправлення здійснюється власником або уповноваженим ним органом, де був зроблений відповідний запис (п. 2.6 Інструкції № 58).

Згідно з п. 2.10 Інструкції № 58 виправлення запису відомостей про роботу здійснюється таким чином:

• у графі 1 зазначається наступний порядковий номер;

• у графі 2 зазначається дата внесення запису;

• у графі 3 пишемо «Запис за №___ недійсний. Прийнятий на посаду (правильна назва посади)»;

• у графі 4 відображаються дата і номер наказу (розпорядження). У цьому випадку ми посилаємося на первісний наказ (розпорядження) про прийняття на роботу, до якого вносили зміни.

В аналогічному порядку визнається недійсним запис про переведення на іншу роботу.

Зверніть увагу: закреслення раніше внесених неправильних або неточних записів у розділі «Відомості про роботу» не допускається.

Наведемо приклад заповнення трудової книжки працівника в разі внесення змін до назви посади (професії) (див. рис. 3).

ВІДОМОСТІ ПРО РОБОТУ

№ запису

Дата

Відомості про прийом на роботу, переведення на іншу роботу і звільнення (із зазначенням причин і посиланням на статтю, пункт закону)

На підставі чого внесено запис (документ, його дата і номер)

число

місяць

рік

1

2

3

4

<…>

12

26

03

2020

Прийнята на посаду прибиральниці

Наказ від 25.03.2020

№ 23-ос

13

08

06

2021

Запис за № 12 недійсний. Прийнята з 26.03.2020

Наказ від 25.03.2020

на посаду прибиральника службових приміщень

№ 23-ос

Рис. 3. Зразок внесення «коригувального» запису до трудової книжки

Із кожним записом, який заноситься до трудової книжки на підставі наказу (розпорядження) про призначення на роботу, переведення та звільнення, роботодавець зобов’язаний ознайомити працівника під підпис в особовій картці (типова форма № П-2), у якій повинен повторюватися відповідний запис з трудової книжки (див. рис. 4). Цього вимагає п. 2.5 Інструкції № 58.

IV. ПРИЗНАЧЕННЯ І ПЕРЕВЕДЕННЯ

Дата

Назва структурного підрозділу (код)

Професія, посада

Розряд (оклад)

Підстава, наказ №

Підпис працівника

назва

код за КП*

26.03.2020

Техслужба ОТГ

Прибиральниця

2351,00

№ 23-ос від 25.03.2020

Приходько

08.06.2021

Техслужба ОТГ

Прибиральник службових приміщень

9132

2351,00

№ 23-ос від 25.03.2020

Приходько

Рис. 4. Зразок внесення записів до особової картки працівника

У разі потреби вносимо зміни також до інших кадрових та бухгалтерських документів (особових справ, посадових інструкцій тощо).

У наступних статтях ми розглянемо, як оформити зміну найменування посади у зв’язку з корективами, що відбулися в Класифікаторі професій, а також за ситуації, коли змінюються трудові обов’язки працівника.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше