Теми статей
Обрати теми

Призупинення трудового договору: нова опція на час війни

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Законодавці запровадили особливі правила ведення трудових відносин у період війни. Про них ми говорили в статті «Нові реалії трудових відносин під час воєнного стану» // «ОП», 2022, № 6. Сьогодні ж детальніше розглянемо одну з головних новацій — призупинення дії трудового договору.

Законом № 2136* введено зовсім новий інститут для трудового права — призупинення трудового договору. На практиці вже багато хто всерйоз замислився над цією новацією, а дехто навіть скористався нею.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Але як і з будь-якою новинкою, з призупиненням трудового договору слід бути обережним. Наразі маємо лише законодавчі норми. Вони описані у ст. 13 Закону № 2136.

Невдовзі її приписи мають уточнити. Відповідний законопроєкт від 05.04.2022 № 7251 (далі — законопроєкт № 7251) уже в активній роботі.

На допомогу роботодавцям та працівникам приходять компетентні органи. Так, наприклад, фахівці Мінекономіки надали детальний коментар до норм Закону № 2136. Тож сьогодні розберемося, що то за звір такий і з чим його їдять.

Строки застосування

Закон № 2136 набрав чинності 24.03.2022. Водночас передбачено, що він діє протягом воєнного стану. А після припинення воєнного стану залишаються чинними лише норми, якими встановлено механізм відшкодування зарплати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового договору.

Нагадаємо: воєнний стан в Україні введено з 05:30 24.02.2022 на 30 діб (Указ № 64**). І надалі його продовжено ще на 30 діб, тобто до 05:30 25.04.2022 (Указ № 133***). Крім того, Президент уніс до Верховної Ради проєкт закону про продовження дії воєнного стану до 25 травня 2022 року (законопроєкт від 19.04.2022 № 7300).

** Указ Президента «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022.

*** Указ Президента «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 14.03.2022 № 133/2022.

Виникає запитання: чи можна застосовувати норми Закону № 2136 «заднім числом»? Адже воєнний стан, протягом якого діє Закон, запроваджено на місяць раніше появи самого документа.

Вважаємо, що ні. Бо ж закони не мають зворотної дії в часі. Такої позиції дотримуються і фахівці Мінекономіки. Вони зауважують: положення Закону № 2136 застосовують виключно з дня, наступного за днем його опублікування. Тобто з 24.03.2022.

Отже, призупинити дію трудового договору можна було лише з 24.03.2022, але не раніше. І на строк не довший, ніж період дії воєнного стану. Тож наразі крайній строк призупинення — до 24.04.2022 включно (а точніше до 05:30 25.04.2022). Але, очевидно, воєнний стан буде продовжено до 25.05.2022. Тому можна буде продовжити і призупинення дії трудового договору до цієї дати. За правильного документального оформлення не доведеться навіть робити зайвих рухів (про це погоримо трохи згодом).

Воєнний стан можуть скасувати до закінчення строку, на який його було введено, за умови усунення загрози небезпеки державній незалежності, територіальній цілісності України. Тоді буде видано відповідний Указ Президента України про скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях (ч. 2 ст. 7 Закону про воєнний стан****).

**** Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII.

Правила призупинення

Із законодавчої бази та наявних роз’яснень Мінекономіки можна сформулювати п’ять головних правил призупинення дії трудового договору.

Правило 1. Призупинення дії трудового договору можливо лише у зв’язку з військовою агресією проти України, якщо через це не можна надавати та виконувати роботу.

ВАЖЛИВО!

Головна умова — абсолютна неможливість надання роботодавцем та виконання працівником відповідної роботи.

Тобто обидві сторони трудових відносин не мають можливості виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором.

Якщо ж, наприклад, роботодавець може забезпечити працівника роботою, а той, у свою чергу, не може її виконувати, то призупинення трудового договору не підходить. Слід підібрати інший спосіб нероботи працівника (зокрема, оплачувана або неоплачувана відпустка).

Правило 2. У період призупинення трудового договору працівник не зобов’язаний виконувати роботу, визначену трудовим договором, а роботодавець — забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи.

Правило 3. Призупинення трудового договору ≠ звільнення працівника. Тобто «на папері» трудовий договір триває, звільняти працівника не можна. Ані до трудової книжки, ані до звітності жодних записів про звільнення не заносять.

Правило 4. Можна призупинити трудовий договір будь-якого працівника. У тому числі і одинокої матері, і батьків дитини з інвалідністю, і особи з інвалідністю тощо. Категорія працівника значення не має. Адже приписами Закону № 2136 жодних обмежень не встановлено.

Також законопроєктом № 7251 планується зняти питання щодо застосування призупинення в бюджетній сфері. Призупинення дозволено застосовувати для державних службовців, посадових осіб ОМС, працівників бюджетних установ, закладів та організацій.

Правило 5. Законопроєктом № 7251 планується передбачити, що наказ (розпорядження) про призупинення набирає чинності лише після погодження з військово-цивільною адміністрацією (далі — ВЦА).

Документальне оформлення

Призупинення трудового договору має бути оформлено наказом або розпорядженням роботодавця. Мінекономіки роз’яснює: ініціатором призупинення може бути як працівник, так і роботодавець.

Ініціатива роботодавця. Якщо ініціатива йде від роботодавця, потрібно видати наказ (розпорядження). Примірну форму має затвердити Мінекономіки. Але відомо, що такий документ має містити інформацію про:

— причини та строк призупинення;

— кількість і категорії працівників, яких це може стосуватись;

— умови відновлення дії трудового договору.

Отже, наказ (розпорядження) може мати приблизно таке формулювання:

«Відповідно до ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ, Указу Президента від 24.02.2022 № 64/2022 через військову агресію проти України, що унеможливлює надання та виконання роботи,

ПРИЗУПИНИТИ ДІЮ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ:

ГАЛЬКЕВИЧ Марії Іванівни, кухаря відділу забезпечення харчування, у зв’язку із неможливістю надання та виконання роботи, зумовленою військовою агресією проти України, з 01.04.2022 до відновлення можливості роботи, але не пізніше дня припинення або скасування воєнного стану».

Найбільш доречний варіант видання наказу — із «відкритою» датою призупинення трудового договору. Адже ситуація в нашій країні непередбачувана. Можливість надати та виконувати роботу може з’явитись уже з дня на день. А може, й навпаки, її не буде до закінчення війни, а період воєнного стану буде продовжено. Тому прив’язка до конкретної дати призведе до зайвої паперової роботи (видання додаткових наказів).

Чи можна видати наказ на призупинення трудового договору одразу кількох працівників? Вважаємо, що так. Доказ цьому маємо у змісті наказу, наведеному вище відповідно до законопроєкту № 7251. У цьому разі в тексті наказової частини документа не наводьте конкретного працівника, а зазначте «… згідно з Додатком до наказу». Водночас у додатку до наказу наведіть перелік працівників, для яких призупиняється дія трудового договору наприклад, у форматі таблиці з номером з/п, власним іменем та прізвищем, посадою.

Також у цьому ж або окремому наказі слід зафіксувати такі важливі моменти:

— умови оплати: наказ головному бухгалтеру (або бухгалтеру по зарплаті) фіксувати розмір зарплати, компенсаційних та гарантійних виплат, ЄСВ;

— умови відшкодування зарплати, гарантійних та компенсаційних виплат працівника (за рахунок країни-агресора);

— умови ведення обліку невідпрацьованого часу.

Ініціатива працівника. У цьому разі виданню наказу передує заява працівника. У ній він має зазначити, наприклад, таке:

«Прошу призупинити дію мого трудового договору з 01.04.2022 до відновлення можливості надання та виконання роботи або завершення воєнного стану у зв’язку із неможливістю надання та виконання роботи, зумовленою військовою агресією проти України».

Надалі вже роботодавець видає наказ про призупинення трудового договору. Головна відмінність від варіанта, коли ініціатором є роботодавець, — наказ є одноосібним (виданий на одного працівника) та містить приписку про підставу:

«Підстава: заява Галькевич М. І. від 31.03.2022, зареєстрована за № 32».

Працівника потрібно ознайомити з наказом про призупинення дії трудового договору.

Окремо зупинимось на електронному варіанті узгодження призупинення трудового договору. Почнемо із заяви.

В ідеалі, електронні письмові заяви мають подаватися з накладенням кваліфікованих електронних підписів. У цьому разі заява має таку ж юридичну силу, як і паперова із власноруч нанесеним підписом.

Проте далеко не завжди є можливість оформити заяву з використанням ЕЦП. У цьому разі НАДС рекомендує написану на папері та підписану заявником заяву сфотографувати і переслати уповноваженій особі органу будь-якими засобами телекомунікаційного зв’язку (електронна пошта, WhatsApp, Telegram тощо) без накладання згаданих підписів (див. роз’яснення «Кадрові документи в електронному вигляді: позиція НАДС» // «ОП», 2022, № 6). Ба більше, якщо і такої можливості немає, то, на їх думку, достатньо буде надіслати лише текстове повідомлення одним із наявних месенджерів. Головне — щоб було зрозуміло чітке й однозначне волевиявлення заявника.

З одного боку, це максимально спрощує електронний документообіг із урахуванням усіх складнощів під час війни. З іншого — провокує ризик того, що згодом працівник зможе відхреститися від такої заяви і сказати «То не моє — мені підкинули».

Усі аргументи «за» та «проти» ви знайдете в матеріалі «Електронна заява від працівника: приймати чи не приймати?» // «ОП», 2022, № 6.

Що стосується ознайомлення працівника з наказом про призупинення, то тут також можуть виникнути складнощі. Якщо працівник не може поставити підпис особисто, то, як варіант, можна направити скановану або фотокопію наказу з підписами керівництва на e-mail працівника або за допомогою месенджерів. При цьому попросіть працівника підтвердити, що він ознайомився з наказом, наприклад так само розгорнутим та зрозумілим повідомленням або ж листом на електронну пошту або месенджер.

Погодження з ВЦА

Третій не зайвий, третій — погоджує. У процесі призупинення з’явиться третя сторона — ВЦА, яка здійснює повноваження на відповідних територіях.

Законопроєктом № 7251 передбачено обов’язок для роботодавця погоджувати накази (розпорядження) про призупинення з ВЦА. У триденний строк із дня отримання наказу ВЦА інформуватиме роботодавця про своє рішення. Жодної паперової тяганини. Усе має відбуватися узгодженими сторонами засобами електронного зв’язку.

І лише з дня погодження наказ (розпорядження) набире «законної» сили.

А як же бути з трудовими договорами, які вже призупинили до появи обов’язку погоджувати накази (розпорядження)? Рішення про їх призупинення потрібно буде надати на погодження до ВЦА протягом 10 календарних днів із дня набрання чинності Законом, який буде прийнято на базі законопроєкту № 7251 (ср. ). Надалі у триденний строк із дня отримання відповідного запиту ВЦА надішле роботодавцю рішення про погодження призупинення дії трудового договору.

Якщо ВЦА відповість «проти» призупинення, слід в одноденний строк із дня отримання такого рішення скасувати рішення про призупинення дії трудового договору.

Отже, на все про все буде 14 календарних днів із дня набрання чинності відповідним Законом (на основі законопроєкту № 7251). Непогоджені у цей строк рішення роботодавців про призупинення дії трудового договору втратять чинність.

Стосовно призупинення трудових договорів до набрання чинності цим Законом, яке після цього отримало «так» від ВЦА: вважаємо, воно чинне з дня, зазначеного у відповідному наказі (розпорядженні), а не з дня погодження.

STOP-призупинення

Скасувати призупинення трудового договору до закінчення воєнного стану можна. Якщо воєнний стан ще діє, але роботодавець може надати працівникові роботу, а той, у свою чергу, може її виконувати, то трудовий договір поновлюють.

Для цього слід видати відповідний наказ. Формулювання в ньому може бути, наприклад, таким:

«Поновити дію трудового договору з ГАЛЬКЕВИЧ Марією Іванівною з 25.04.2022 у зв’язку з відновленням можливості надання та виконання роботи».

А якщо ініціатором закінчення призупинення і поновлення трудового договору є працівник, такий наказ складають на підставі його заяви. Відповідно у наказі буде приписка про наявність підстави — заяви працівника.

Оплата

Найцікавіша частина призупинення дії трудового договору — це правила її оплати. Законом № 2136 передбачено особливий механізм, а саме: відшкодування зарплати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам у повному обсязі буде покладено на державу, що здійснює військову агресію проти України.

Безумовно, справедливо. Порядок визначення та відшкодування таких сум чекаємо від Кабміну. Такий обов’язок на нього покладено відповідно до законопроєкту № 7251.

Наразі відомо одне: слід якнайдокладніше фіксувати всі зарплатні, гарантійні та компенсаційні виплати, які працівники могли отримати, але не отримали за час призупинення.

Фахівці Мінекономіки наголошують на тому, що за час призупинення трудового договору слід продовжувати обліковувати, визначати та фіксувати суми зарплати та компенсаційних виплат, які були б належні працівникові за умови роботи. Це необхідно для майбутнього їх відшкодування.

Як саме це робити? Наразі жодної конкретики немає. Це можна роботи, наприклад, за допомогою бухгалтерських довідок, в окремій книзі/зошиті чи в електронному вигляді в окремій програмі, файлі.

Також зверніть увагу на ще один оплатний момент, пов’язаний із призупиненням трудового договору. Перед початком призупинення не потрібно виплачувати компенсацію за невикористану відпустку. Адже призупинення не є звільненням, тому трудові відносини продовжуються і «відпускну» компенсацію не виплачують.

ЄСВ

Якщо через призупинення місяць буде не відпрацьовано повністю, то ЄСВ за працівника не сплачують. Адже просто немає бази його нарахування. Водночас якщо не відпрацьовано лише частину місяця, а за решту днів є нарахування, ЄСВ слід сплатити. Ба більше, потрібно контролювати сплату мінімального ЄСВ і у разі потреби сплатити його з розміру МЗП.

Також роботодавець має фіксувати розмір ЄСВ, який підлягав би виплаті з сум зарплати та компенсаційних виплат, які б виплачувалися працівникові, якщо призупинення трудового договору не було б.

Відшкодування ЄСВ також буде покладено на країну-агресора.

В Об’єднаному звіті наразі жодних спеціальних позначок для виокремлення часу призупинення трудового договору не передбачено. У графі 14 додатка Д1 слід зазначити всі дні перебування у трудових відносинах — без вирахування часу призупинення трудового договору. При цьому у графі 13 дні призупинення не відображаємо як відпустку без збереження зарплати.

Оскільки трудовий договір триває, то в додатку Д5 призупинення жодним чином «не засвітиться».

У податковому додатку 4ДФ ПДФО та ВЗ відображають лише в разі наявності нарахувань у місяці призупинення.

Облік

Для того щоб зафіксувати суми виплат, слід продовжити заповнювати табель обліку використання робочого часу. Для фіксування часу призупинення трудового договору можна використати умовні позначення, передбачені для іншого невідпрацьованого часу чи інших неявок на роботу (див. таблицю).

Табелювання часу призупинення трудового договору

Код

Умовне позначення

буквений

числовий

ІН

22

інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул тощо)

ІВ

29

інші види неявок, передбачених колективними договорами, угодами

І

30

інші види неявок

ХХ*

YY

самостійно введене позначення

* Форма табеля має рекомендаційний характер. Тож можна ввести і власні умовні позначення. Наприклад, у випадку із призупиненням дії трудового договору можна ввести умовне позначення «ПД».

На наш погляд, доцільно виокремити період призупинення спеціальним позначенням. Усе через особливості його оплати. Коли прийде час відшкодування, то не доведеться з’ясовувати, що то за інші причини неявок були у працівника («ІН», «ІВ», «І»).

А чи потрібно відображати в бухобліку належні працівникам виплати? Ні, не потрібно! Адже відшкодування отримає не роботодавець, а безпосередньо працівник. Тож формувати заборгованість перед працівником та бюджетом не потрібно.

Пам’ятайте: період призупинення до трудової книжки не заносять.

Висновки

  • Призупинити дію трудового договору можна лише у зв’язку з військовою агресією проти України, якщо через це не можна надавати та виконувати роботу.
  • Призупиняти трудовий договір «заднім числом» до 24.03.2022 (дня набрання чинності Законом № 2136) не можна.
  • Ініціатором призупинення може бути як працівник, так і роботодавець. Так само за ініціативи однієї зі сторін можна поновити дію трудового договору в разі відновлення можливості надати та виконувати роботу.
  • Законопроєктом № 7151 передбачається, що наказ (розпорядження) про призупинення трудового договору набиратиме чинності лише після погодження з ВЦА.
  • Відшкодування зарплати, компенсаційних та гарантійних виплат, а також ЄСВ покладено на державу-агресора. Для цього слід фіксувати такі можливі виплати. Чекаємо порядок від Кабміну.
  • App
    Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

    © Factor.Media, 1995 -
    Всі права захищені

    Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

    Ознайомитись з договором-офертою

    Приєднуйтесь
    Адреса
    м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
    Ми приймаємо
    ic-privat ic-visa ic-visa

    Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

    Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі