Темы статей
Выбрать темы

Помічник вихователя ЗДО: чи є право на «вислужну» надбавку?

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Вихователь закладу дошкільної освіти (далі — ЗДО) прийнята на роботу 01.09.2019. Також працівниця має стаж роботи більше 3 років на посаді помічника вихователя. Чи зараховується робота на цій посаді до педстажу для встановлення надбавки за вислугу років? Коли педагогу взагалі можна встановити таку надбавку?

Хто має право?

Виплата надбавки за вислугу років педагогічним працівникам передбачена ч. 4 ст. 61 Закону про освіту* та Порядком № 78**. При цьому дія останнього поширюється на працівників, які займають посади згідно з Переліком № 963*** і на яких поширюються оплатні умови, встановлені для працівників закладів освіти.

* Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

** Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затверджений постановою КМУ від 31.01.2001 № 78.

*** Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 № 963.

Посада вихователя ЗДО зазначена у цьому Переліку. А ось такої посади, як «помічник вихователя» у ньому, на жаль, немає. Відповідно така посада не належить до педагогічних. Тому до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років (педагогічного стажу) не зараховується робота на посаді помічника вихователя.

Коли можна?

Для того щоб вихователь ЗДО у ситуації, що розглядається, отримав право на «вислужну» надбавку, він повинен мати стаж педагогічної роботи понад 3 роки.

Відповідно до п. 1 Порядку № 78 надбавка за вислугу років встановлюється залежно від наявного педстажу у відсотках до окладу (ставки зарплати) без урахування інших надбавок і доплат. Розміри «вислужної» надбавки зазначені у таблиці нижче.

Розмір надбавки за вислугу років

Стаж роботи

Розмір надбавки, %

Понад 3 роки

10 %

Понад 10 років

20 %

Понад 20 років

30 %

Педагогічний стаж, який дає право на одержання надбавки, визначається на підставі трудової книжки (у разі наявності) або відомостей про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соцстрахування та інших документів, які відповідно до законодавства підтверджують стаж роботи. Такі вимоги встановлені у п. 6. Порядку № 78.

Ще один важливий нюанс: якщо педагогу належить підвищення окладу, то надбавку за вислугу років обчислюють виходячи з новоутвореного посадового окладу (тобто з урахуванням підвищення).

З якої дати?

Зміна розміру надбавки за вислугу років провадиться з місяця, що настає за місяцем, коли виникло таке право, якщо документи, необхідні для своєчасного і правильного обчислення стажу, знаходяться в закладі освіти, або з дня подання таких документів працівником (п. 7 Порядку № 78).

Хоча у нашій ситуації у педпрацівника виникає право не на зміну розміру надбавки, а право на її перше встановлення, вважаємо, що норму п. 7 Порядку № 78 можна застосовувати і для цього випадку. Погоджуються із цим і фахівці Міносвіти у листі від 08.04.2020 № 1/11-2677 (ср. ).

Тож якщо вихователя ЗДО прийнято на роботу 01.09.2019 і на момент прийняття він не мав педагогічного стажу, то право на надбавку за вислугу років у розмірі 10 % посадового окладу у нього з’явиться у вересні 2022 року. Водночас ця надбавка має бути встановлена йому з наступного місяця, тобто з 01.10.2022.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше