Темы статей
Выбрать темы

Соціальний паспорт ЗЗСО: хто повинен вести?

Гаращук Ольга, заведующая отделом высшей школы и науки ЦК Профсоюза работников образования и науки Украины
Хто з працівників психологічної служби закладу загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО) має вести соціальний паспорт цього закладу: практичний психолог чи соціальний педагог?

Психологічна служба

У системі освіти діє психологічна служба, положення про яку затверджує центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки. Психологічне забезпечення освітнього процесу в ЗЗСО здійснюють практичні психологи (ч. 1 ст. 76 Закону про освіту*).

* Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

Водночас соціально-педагогічний патронаж у ЗЗСО здійснюється соціальними педагогами (ч. 2 ст. 76 Закону про освіти). Соціально-педагогічний патронаж має на меті:

— сприяти взаємодії закладів освіти, сім’ї і суспільства у вихованні здобувачів освіти, їх адаптації до умов соціального середовища;

— забезпечувати профілактику та запобігання булінгу, надання консультативної допомоги батькам, психологічного супроводу здобувачів освіти, які постраждали від булінгу.

Працівники психологічної служби закладу освіти відповідної території підпорядковуються керівнику (директору) закладу освіти і установи з усіх питань діяльності.

Завдання, зміст та порядок діяльності практичних психологів та соціальних педагогів передбачені Положенням № 509*. Так, у п. 12 цього Положення встановлено, що посади працівників психологічної служби вводяться до штатних розписів закладів освіти:

1) відповідно до нормативів чисельності працівників психологічної служби, затверджених у встановленому порядку;

2) у межах коштів, передбачених єдиним кошторисом витрат.

* Положення про психологічну службу у системі освіти України, затверджене наказом МОН від 22.05.2018 № 509.

Штатна чисельність працівників психологічної служби ЗЗСО визначається відповідно до Типових штатних нормативів № 1205*. Керівник ЗЗСО зобов’язаний привести штатний розпис закладу у відповідність до цього нормативного документа.

* Типові штатні нормативи закладів загальної середньої освіти, затверджені наказом МОН від 06.12.2010 № 1205.

У штати ЗЗСО, незалежно від кількості учнів, обов’язково вводяться посади практичного психолога та соціального педагога, при цьому за однаковими нормативами. Навіть у школах сіл та селищ з контингентом учнів до 99 передбачено по 0,25 штатної посади практичного психолога та соціального педагога. А у школах міст з контингентом до 499 учнів вводиться по 0,5 посади практичного психолога та соціального педагога.

Кваліфікаційні характеристики для посад «соціальний педагог» та «практичний психолог» затверджені наказом № 864*.

* Наказ МОН «Про планування діяльності та ведення документації соціальних педагогів, соціальних педагогів по роботі з дітьми-інвалідами системи Міністерства освіти і науки України» від 28.12.2006 № 864.

Соціальний паспорт

Соціальний паспорт — це статистичний документ закладу освіти, в якому міститься інформація щодо соцкатегорій дітей з метою їх подальшого соціально-правового захисту.

Форму соціального паспорта класу затверджено додатком 10 до наказу № 864. У свою чергу, форму соціального паспорта ЗЗСО містить додаток 14 до листа МОН від 24.07.2019 № 1/9-477. Він являє собою таблицю, де при заповненні має вказуватися кількісний показник за категоріями здобувачів освіти відповідно до ст. 1 Закону про охорону дитинства* (які опинилися у складних життєвих умовах).

* Закон України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 № 2402-III.

Керівник ЗЗСО зобов’язаний забезпечити ведення соціальних паспортів класів соціальними педагогами (п. 3.2 наказу № 864). Разом з тим в примітці додатка 10 наказу № 864 зазначено, що соціальний паспорт закладу освіти заповнює соціальний педагог на підставі соціальних паспортів класів.

Тож соціальний паспорт ЗЗСО має вести соціальний педагог цього закладу.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше