Темы статей
Выбрать темы

Неробота в обліковому періоді: підраховуємо надурочні години

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Підрахунок надурочних годин наприкінці облікового періоду додає чимало клопоту бухгалтеру. Особливо у ситуації, коли у працівника протягом такого періоду є невідпрацьований час. У цьому матеріалі розглянемо, як правильно провести відповідні розрахунки.

Періоди, які виключаємо

При підсумованому обліку час, відпрацьований понад норму тривалості робочого часу за обліковий період, називають надурочним (п. 10 Методрекомендацій № 138*).

* Методичні рекомендації щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджені наказом Мінпраці від 19.04.2006 № 138.

Підрахунок надурочних годин здійснюють наприкінці кожного облікового періоду (місяця, кварталу, півріччя, року) або при звільненні працівника (див. попередню статтю «Працівник звільняється: оплачуємо надурочні години» цього випуску).

Загальна кількість надурочних годин за обліковий період дорівнює різниці між фактично відпрацьованим часом згідно з табелем обліку робочого часу і розрахунковою нормою тривалості робочого часу за обліковий період.

ВАЖЛИВО!

При підрахунку надурочних годин використовують саме розрахункову норму робочого часу. Вона не завжди дорівнює календарній.

Календарна норма робочого часу — це планова кількість годин, яку повинен відпрацювати працівник за обліковий період. Вона передбачає повне використання робочого часу.

Розрахункова норма робочого часу за обліковий період дорівнює календарній нормі робочого часу, зменшеній на час, протягом якого працівник відповідно до законодавства був звільнений від виконання своїх трудових обов’язків. Про це чітко зазначено у абз. 3 п. 12 Методрекомендацій № 138.

Тому розрахункову норму робочого часу знаходимо так: з календарної норми тривалості робочого часу, розрахованої за відповідним календарем 5- чи 6-денного робочого тижня, виключаємо дні, коли працівник хворів, виконував державні або громадські обов’язки, перебував у відпустці тощо (див. лист Мінсоцполітики від 02.07.2018 № 1139/0/101-18/28).

Нюанси для воєнного стану

При підрахунку надурочних годин слід ураховувати норми ч. 6 ст. 6 Закону № 2136*, який набрав чинності з 24.03.2022. З цієї дати і до завершення воєнного стану:

1) немає святкових та неробочих днів. Для цілей організації трудового процесу такі дні є звичайними календарними днями. Жодного скорочення робочого дня напередодні цих днів не відбувається, робота в такі дні проводиться на загальних підставах, переносів у разі «накладення» з вихідним (неробочим) днем немає;

2) скасована дія ч. 1 ст. 65 КЗпП, що встановлює граничні норми надурочних робіт. У мирний час вони не повинні були перевищувати для кожного працівника 4 години протягом двох днів поспіль і 120 годин на рік. У період дії воєнного стану зазначене обмеження не діє;

3) для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо), нормальна тривалість робочого часу у період дії воєнного стану може бути збільшена до 60 годин на тиждень.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Обчислюємо на прикладах

Звісно, теорія — це основа будь-якої справи. Проте важливо вміти правильно застосувати теорію на практиці. Тож далі розглянемо приклади підрахунку надурочних годин у ситуації, коли у працівника протягом облікового періоду є час, невідпрацьований згідно із законодавством.

Приклад 1. Для працівника встановлений підсумований облік робочого часу. Обліковий період — квартал. Підприємство визначає календарну норму робочого часу за графіком 5-денного робочого тижня. За 4 квартал 2022 року вона становить 520 год (з урахуванням воєнних змін). Фактично ж працівник у 4 кварталі відпрацював 410 год:

— у жовтні — 80 год (відпустка без збереження зарплати з 17 по 31 жовтня);

— у листопаді — 144 год (хворів з 21 по 25 листопада);

— у грудні — 186 год.

В обліковому періоді є час, не відпрацьований згідно із законодавством.

З календарної норми робочого часу на 4 квартал 2022 року (520 год) виключаємо години, в які працівник був відсутній на роботі у зв’язку з неоплачуваною відпусткою і хворобою за графіком 5-денного робочого тижня.

На період відпустки за свій рахунок з 17 по 31 жовтня за таким графіком припадає 11 робочих днів, а на період хвороби з 21 по 25 листопада — 5 робочих днів. У годинах це становить:

(11 роб. дн. + 5 роб. дн.) х 8 год = 128 год.

Визначимо розрахункову норму робочого часу:

520 - 128 = 392 (год).

Кількість надурочних годин дорівнює:

410 - 392 = 18 (год).

Приклад 2. Для працівника встановлений підсумований облік робочого часу, обліковий період — рік. Календарна норма робочого часу за графіком 5-денного робочого тижня за 2022 рік становить 2054 год (з урахуванням воєнних змін). Фактично ж працівник у 2022 році відпрацював 1756 год, при цьому:

— з 1 червня по 5 липня він перебував у відпустці за свій рахунок;

— з 6 по 29 липня — у щорічній відпустці.

З календарної норми робочого часу на 2022 рік (2054 год) потрібно виключити години, не відпрацьовані працівником у зв’язку з перебуванням у щорічній та неоплачуваній відпустках за графіком 5-денного робочого тижня.

На період відпустки без збереження зарплати з 1 червня по 5 липня за таким графіком припадає 25 робочих днів, а на період щорічної відпустки з 6 по 29 липня 18 робочих днів. У годинах це становить:

(25 роб. дн. + 18 роб. дн.) х 8 год = 344 год.

Визначимо розрахункову норму робочого часу:

2054 - 344 = 1710 (год).

Кількість надурочних годин дорівнює:

1756 - 1710 = 46 (год).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше