Темы статей
Выбрать темы

Відпустки педагогів: що змінив новий трудовий Закон?

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Законотворці врегулювали порядок надання щорічних відпусток працівникам, для яких їх тривалість становить більше ніж 24 календарні дні. Відповідні зміни запрацювали завдяки Закону № 2352*. Як це позначиться на відпустках педагогів? Про це розповімо в статті.

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX.

Передісторія питання

В одному з попередніх номерів нашого журналу ми розглянули найпоширеніші питання щодо надання щорічних основних відпусток педагогічним і науково-педагогічним працівникам (див. статтю «Щорічна відпустка педагогів: ваші запитання — наші відповіді» // «Оплата праці», 2022, № 12).

Одним із ключових питань, яке розглядалося, була вимога, встановлена на той момент чинною нормою ч. 1 ст. 12 Закону № 2136**. Вона забороняла надавати педагогам (та іншим працівникам) щорічну основну відпустку повної тривалості протягом періоду дії воєнного стану. У такий період вони могли використати відпустку лише тривалістю 24 календарних дні (далі к. дн.). Незважаючи на той факт, що педагогічні та науково-педагогічні працівники мають право на подовжену відпустку тривалістю 28, 42 чи 56 к. дн.

Проте вже тоді ми говорили про те, що народні обранці розглядають законодавчі зміни, які можуть підкоригувати зазначене обмеження. І ось, нарешті, відповідне нормативне рішення було прийнято.

** Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Ідеться про Закон № 2352. Ним внесено зміни до ст. 12 Закону № 2136, якими право обмежувати кількість днів фактичного використання щорічної основної відпустки надано роботодавцю.

ВАЖЛИВО!

Надавати працівникові відпустку 24 к. дн. чи більшої тривалості, вирішує саме роботодавець

Якщо в нього немає заперечень, то працівник може використати відпустку повної тривалості, навіть якщо вона становить понад 24 к. дн. І тут слід підкреслити, що зазначене стосується всіх категорій працівників, а не лише педагогів.

Але все ж таки варто пам’ятати, що педагогічним і науково-педагогічним працівникам щорічна основна відпустка надається в період літніх канікул. Така умова встановлена в абз. 3 п. 2 Порядку № 346***. Тому керівники закладів освіти навряд чи перешкоджатимуть педагогам у реалізації їх права на відпустку повної тривалості влітку. Адже забезпечити їх роботою в цей період досить проблематично.

*** Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затверджений постановою КМУ від 14.04.97 № 346.

Майте на увазі: потенційне обмеження (24 к. дн.) може застосовуватися лише до щорічної основної відпустки за поточний робочий рік. Цікаво, що попередня редакція ч. 1 ст. 12 Закону № 2136 не містила такого уточнення. А тому існувала певна неясність щодо можливості надання працівникам під час воєнного стану невикористаної щорічної відпустки за попередні роки. Наразі ж це упущення виправлено. І маємо більше конкретики.

Закон № 2352 набрав чинності 19 липня 2022 року. Тож усі зміни діють саме з цієї дати. Але при їх застосовуванні слід ураховувати низку нюансів.

Педагог уже у відпустці

Найбільше запитань викликає ситуація, коли станом на 19.07.2022 педагог уже перебуває у відпустці. Тобто використовує перші 24 к. дн. щорічної основної відпустки.

Серед бухгалтерів і кадровиків освітніх закладів поширена думка про те, що надання другої частини відпустки слід оформляти наказом про продовження відпустки (збільшення тривалості першої її частини). Про це, зокрема, свідчить наш чат на сайті buhgalter.com.ua.

Але чинне законодавство не визначає порядок (процедуру) збільшення тривалості відпустки. Продовження/перенесення відпустки можливе лише у випадках, визначених у ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки**** (якщо під час відпустки працівник захворів, виконував державні обов’язки тощо).

**** Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Тож у зазначеній ситуації, на наш погляд, може йтися лише про надання невикористаної частини щорічної відпустки. Для цього потрібно отримати відповідну заяву від працівника та оформити наказ про надання частини невикористаної щорічної основної відпустки.

І ось тут для бухгалтера все залежить від того, коли саме працівник використовує залишок відпустки. Адже розрахунковий період для обчислення відпускних може відрізнятися порівняно з початковою відпусткою у 24 к. дн.

Усі відпустки в одному місяці

Якщо початок першої частини щорічної основної відпустки тривалістю 24 к. дн. та початок використання її залишку припадають на один місяць, то для оплати другої частини відпустки використовується той самий розрахунковий період.

Відповідно, для розрахунку відпускних середньоденна зарплата буде однакова. Тобто в цьому випадку, визначивши «середню» для обчислення відпускних щодо початкової відпустки, використовуємо цей же показник і для обчислення відпускних для залишку відпустки.

Покажемо зазначене на прикладі.

Приклад 1. Викладачу закладу вищої освіти з 4 липня 2022 року надано щорічну основну відпустку тривалістю 24 к. дн. Відпускні були обчислені виходячи з середньоденної зарплати в розмірі 418,36 грн. Із 28 липня 2022 року педагогу надається решта днів невикористаної відпустки тривалістю 32 к. дн.

У зазначеній ситуації початок обох відпусток (7 та 28 липня) припадає на один і той самий місяць — липень 2022 року. Тому розрахунковий період для обчислення відпускних не змінюється (липень 2021 року — червень 2022 року).

Сума відпускних для оплати залишку відпустки тривалістю 32 к. дн. обчислюється виходячи із «середньої», визначеної при обчисленні першої частини відпустки, і становить:

32 к. дн. х 418,36 грн = 13387,52 грн.

Відпустки в різних місяцях

Якщо початок другої частини невикористаної відпустки припадає на інший місяць, ніж початок першої частини, то для оплати такої відпустки визначається новий розрахунковий період. Відповідно, доведеться обчислити нову середньоденну зарплату.

Розглянемо приклад.

Приклад 2. Вчителю закладу загальної середньої освіти з 27 червня 2022 року надано щорічну основну відпустку тривалістю 24 к. дн. Відпускні були обчислені виходячи з середньоденної зарплати в розмірі 285,48 грн. Із 21 липня 2022 року педагогу надається решта днів невикористаної відпустки тривалістю 32 к. дн.

У зазначеній ситуації початок першої та другої частини відпустки припадає на різні місяці. Перша частина відпустки тривалістю 24 к. дн. надана з 27 червня 2022 року, відповідно розрахунковий період для обчислення відпускних: червень 2021 року — травень 2022 року.

Друга частина відпустки тривалістю 32 к. дн. надана з 21 липня 2022 року, тому розрахунковий період для обчислення відпускних: липень 2021 року — червень 2022 року.

Сума відпускних для оплати залишку відпустки тривалістю 32 к. дн. обчислюється виходячи з нової середньоденної зарплати. Визначену при обчисленні першої частини відпустки «середню» (285,48 грн) у цьому випадку використовувати не можна.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше