Темы статей
Выбрать темы

Неповний робочий день: як обчислити зарплату?

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Працівникові підприємства з 1 липня 2022 року встановлено режим неповного робочого дня (4 години на день при 8-годинному робочому дні та 5-денному робочому тижні). Розмір його окладу становить 7500 грн. Із 11 по 15 липня він перебував у відпустці без збереження зарплати. Як обчислити зарплату працівника за липень?

Які є варіанти?

Неповний робочий час установлюють шляхом:

— зменшення тривалості щоденної роботи (неповний робочий день);

— зменшення кількості робочих днів протягом тижня при нормальній тривалості робочого дня (неповний робочий тиждень);

— поєднання неповного робочого дня і неповного робочого тижня.

Майте на увазі: неповний робочий час можна встановити як на певний період, так і на необмежений строк. Як при прийнятті на роботу працівника, так і під час роботи.

Детальніше про всі особливості встановлення неповного робочого часу ми розповідали в попередньому номері нашого журналу (див. статтю «Неповний робочий час: установлюємо під час воєнного стану» // «Оплата праці», 2022, № 13). Сьогодні ж зосередимо вашу увагу на «оплатних» нюансах.

Як оплачувати?

У разі встановлення неповного робочого часу оплата праці здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку (абз. 2 ст. 56 КЗпП).

Причому якщо працівникові встановлено годинну тарифну ставку, то тут усе чітко та зрозуміло. Для того щоб визначити розмір його основної зарплати за місяць, ми таку тарифну ставку множимо на кількість фактично відпрацьованих ним годин у відповідному місяці.

Більшість же запитань виникає у ситуації, коли працівникові встановлено оклад (місячну тарифну ставку). У цьому випадку без офіційних роз’яснень компетентних органів не обійтися.

Так, фахівці Мінекономіки в листі від 18.02.2020 № 3511-06/10282-07 зазначили таке. Якщо працівник-окладник прийнятий на неповний робочий час та обіймає частину штатної одиниці (0,25, 0,5 чи 0,75), то у випадку відпрацювання ним усіх робочих днів і годин, передбачених індивідуальним графіком роботи, його основна зарплата повинна обчислюватися шляхом множення окладу на частину штатної одиниці, яку він обіймає.

Тобто якщо працівникові встановлений оклад і він повністю відпрацював усі дні за графіком роботи в місяці, то суму його основної місячної зарплати (Зм) знаходимо за формулою:

Зм = Ом х Ш,

де Ом — місячний оклад (тарифна ставка);

Ш — частина штатної одиниці, яку обіймає працівник.

А якщо місяць неповний?

Звичайно, може виникнути така ситуація, коли працівник через хворобу, відпустку тощо відпрацює не всі дні за графіком роботи. Як тоді бути?

У такому випадку основну зарплату за місяць, який був відпрацьований не повністю, розраховуємо пропорційно фактично відпрацьованим дням протягом місяця (див. лист Мінсоцполітики від 15.04.2019 № 553/0/206-19). При цьому не забуваємо враховувати зайнятість працівника (частину штатної одиниці, яку він обіймає).

Для цього використовуємо таку формулу:

Зм = (Ом х Ш : Др) х Дф,

де Др — кількість робочих днів за графіком роботи працівника в конкретному місяці;

Дф — кількість днів, фактично відпрацьованих працівником у цьому місяці.

Розглянемо приклад за умовами запитання.

Приклад. Працівникові з 01.07.2022 встановлено режим неповного робочого дня (4 години на день при 8-годинному робочому дні та 5-денному робочому тижні). Розмір його окладу становить 7500 грн. Із 11.07.2022 по 15.07.2022 він перебував у відпустці без збереження зарплати. У зв’язку з цим із 21 робочого дня в липні він відпрацював 16.

Фактично працівник працює 20 год на тиждень (4 год х 5 роб. дн.) при нормальній тривалості 40 год на тиждень.

Отже, частина штатної одиниці, яку обіймає працівник (Ш), дорівнюватиме:

20 год : 40 год = 0,5.

Розмір зарплати працівника за липень 2022 року становитиме:

(7500 х 0,5 : 21) х 16 = 2857,14 (грн).

Також зауважимо, що фахівці Держпраці в листі від 03.02.2020 № 765/3.1/3.1-20 рекомендують визначити процедуру оплати праці при неповному робочому часі в колективному договорі (іншому документі, яким встановлено умови оплати праці). Ми, у свою чергу, радимо дослухатися до зазначених рекомендацій.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше