Темы статей
Выбрать темы

Звільнення за переведенням: компенсуємо соцвідпустку на дітей

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Працівниця бюджетної установи звільняється за переведенням. Вона не використала 10 календарних днів додаткової відпустки на дітей. Чи можна перерахувати суму компенсації за невикористані дні цієї відпустки на рахунок нового роботодавця?

Право мають обидва батьки

Нагадаємо, що з 09.05.2021 змінився перелік працівників, які можуть скористатися додатковою відпусткою на дітей. Ми писали про це у статті «Нові відпустки для татусів» // «Оплата праці», 2021, № 9.

Отже, із зазначеної дати право на додаткову відпустку на дітей за наявності двох чи більше дітей до 15 років, дитини з інвалідністю, усиновленої дитини та особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А групи І мають як мати, так і батько дитини (ст. 19 Закону про відпустки*). Проте скористатися ним може лише один із батьків. Хто саме — вони обирають самостійно.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Також варто зазначити, що з 09.05.2021 право на «дитячу» відпустку не залежить від того, чи є відпрацьовані дні в календарному році, за який надається відпустка. Тому, наприклад, якщо працівниця, яка має двох дітей, увесь 2021 рік перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, то вона все одно має право на додаткову відпустку за цей рік.

Порядок компенсації

Що стосується можливості перерахування суми компенсації за невикористані дні «дитячої» відпустки новому роботодавцеві, то тут слід враховувати таке.

Справа в тому, що ч. 3 ст. 24 Закону про відпустки дозволяє перераховувати на нове місце роботи компенсацію тільки за невикористані дні щорічних (основної та додаткових) відпусток. А додаткова відпустка на дітей є соціальною відпусткою (абз. 5 п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про відпустки) і не належить до видів щорічної. Тому перераховувати компенсацію за невикористані дні такої відпустки на рахунок іншого роботодавця НЕ можна.

Тож компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки на дітей роботодавець повинен виплатити працівниці в день звільнення.

При цьому фахівці Мінекономіки в листі від 09.12.2021 № 4712-06/57931-07 зазначають, що компенсація за невикористані дні додаткової відпустки на дітей виплачується в разі підтвердження, що інший з батьків не скористався правом на таку відпустку та не отримав за неї компенсацію.

Для підтвердження права на додаткову відпустку один із батьків повинен надати роботодавцю будь-який належним чином оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що іншому з батьків дітей не надавалася така відпустка. Детальніше про це читайте у статті «Відпустка на дітей: чи можна не компенсувати при звільненні?» // «Оплата праці», 2022, № 2.

Але навіть якщо працівниця не надасть таких документів, ми все одно радимо виплатити їй компенсацію за невикористану відпустку на дітей на підставі її заяви. Інакше вона може звернутися до суду з вимогою про її виплату, а також про стягнення середнього заробітку за затримку розрахунку при звільненні. І суд тут може стати на її бік.

Наприкінці зауважимо, що законопроєктом № 7251** планується виключити із ст. 24 Закону про відпустки норму ч. 3. Відтак, якщо відповідний Закон буде прийнято, працівники втратять право при переведенні до іншої установи переводити грошову компенсацію за невикористані ними дні щорічної відпустки.

** Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» від 05.04.2022 № 7251.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше