Темы статей
Выбрать темы

Призупинення & мобілізація: чи зберігати «середню»?

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Працівника установи, з яким призупинено дію трудового договору, мобілізували до лав Збройних Сил України. Чи зберігати за ним середній заробіток? Якщо так, то за чий рахунок проводити його виплату? Відповіді на ці запитання надали фахівці Мінекономіки в листі від 10.05.2022 № 4711-06/23239-07*. Розглянемо їх.

* Див. попередній матеріал цього номера.

Як впливає призупинення на гарантії?

За працівниками, призваними на військову службу (мобілізованими), під час дії особливого періоду на строк до його закінчення чи до дня фактичного звільнення роботодавець повинен зберігати місце роботи, посаду та середній заробіток. Такі гарантії встановлені в ч. 3 ст. 119 КЗпП.

Середній заробіток за працівником зберігається на весь період проходження служби до його повернення за робочі дні за графіком роботи працівника на момент його призову (вступу) на військову службу.

Разом із тим Закон № 2136** надав сторонам трудового договору можливість призупиняти його дію. Що таке призупинення? Це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором (ч. 1 ст. 13 Закону № 2136).

** Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

У період призупинення трудового договору працівник не зобов’язаний виконувати роботу, визначену трудовим договором, а роботодавець — забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи. При цьому дія трудових відносин все одно триває, працівника не звільняють.

І ось тут цілком логічно виникає таке запитання: чи зобов’язаний роботодавець зберігати за працівником, з яким призупинено дію трудового договору, середній заробіток?

На думку фахівців Мінекономіки, незважаючи на те, що до моменту призову (прийняття) працівника на військову службу трудовий договір з ним було призупинено, роботодавець зобов’язаний виконати вимоги ч. 3 ст. 119 КЗпП. Тобто він повинен зберігати за працівником місце роботи, посаду та середній заробіток.

Ну що ж, відповідь Міністерства цілком логічна і прогнозована. Норма ч. 3 ст. 119 КЗпП у зазначеному випадку в пріоритеті. Дія трудового договору триває — гарантія щодо збереження середнього заробітку виконується. Факт призупинення трудового договору тут не є перешкодою.

Ну що ж, із цим розібрались, але є ще одне запитання.

За чий рахунок здійснюється виплата?

За час призупинення трудового договору роботодавець повинен продовжувати визначати і фіксувати суми зарплати, гарантійних та компенсаційних виплат, які були б належні працівникові, якщо б він працював. Відшкодування таких виплат у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію. Про це зазначено в ч. 3 ст. 13 Закону № 2136.

Тож не зовсім зрозуміло, за чий рахунок проводиться виплата середнього заробітку: за рахунок роботодавця чи держави, що здійснює військову агресію проти України?

Але і тут фахівці Мінекономіки відповідають однозначно. Вони зазначають, що середній заробіток роботодавець не просто розраховує та фіксує як зарплату за період призупинення дії трудового договору, а й виплачує працівникові за рахунок власних коштів. Тож виплата «середньої» в зазначеному випадку — клопіт роботодавця.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше