Нормативний акт Об утверждении Методологических основ и объяснений к позициям Классификации видов экономической деятельности (КВЭД-2010)

Раздел 5. Изменения между NACE (rev. 1.1) и NACE (rev. 2)

Печать
Автор : Государственный комитет статистики Украины

135. Хоча деякі правила застосування NACE змінилися, а критерії формування класифікаційних позицій класифікації та методологічні основи були переглянуті, загальні характеристики NACE залишилися незмінними.

136. На найвищому рівні класифікації було введено нові концепції та додано нові деталі, що відбивають різні форми виробництва і нові галузі промисловості. Одночасно структура класифікації була збережена в усіх сферах економіки, що явно не мали потреби в змінах через нововведені концепції.

137. Деталізація класифікації значно підвищилася (від 514 до 615 класів). Що стосується видів економічної діяльності з надання послуг, їх деталізація помітна на усіх рівнях класифікації, включаючи найвищий, тоді як у випадку інших видів діяльності, таких як сільське господарство, більш детальними стали, в основному, більш низькі рівні класифікації.

 

5.1 Структурні зміни

138. NACE (rev. 1.1) складалася з 17 секцій та 62 розділів; NACE (rev. 2) має 21 секцію і 88 розділів. На найвищому рівні NACE деякі секції можна легко порівняти з попередньою версією класифікації. Однак уведення деяких нових концепцій на рівні секцій, наприклад, секції «Інформація та телекомунікації» або угруповання видів діяльності, пов’язаних з навколишнім середовищем, унеможливлює просте порівняння між NACE (rev. 2) та її попередньою версією.

139. Наступна таблиця показує загальну відповідність між секціями NACE (rev. 1.1) та NACE (rev. 2). Слід звернути увагу, що ця таблиця відображає лише приблизну відповідність між секціями: для встановлення повної відповідності необхідні додаткові деталі.

 

NACE (rev. 1.1)

NACE (rev. 2)

Секція

Назва

Секція

Назва

A

Сільське господарство, мисливство, лісове господарство

A

Сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство

B

Рибальство, рибництво

C

Добувна промисловість

B

Добувна промисловість і розроблення кар’єрів

D

Переробна промисловість

C

Переробна промисловість (Виробництво)

E

Виробництво та розподілення електроенергії, газу та води

D

Постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря

E

Водопостачання; каналізація, поводження з відходами

F

Будівництво

F

Будівництво

G

Торгівля; ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку

G

Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів

H

Діяльність готелів та ресторанів

I

Тимчасове розміщування й організація харчування

I

Діяльність транспорту та зв’язку

H

Транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність

J

Інформація та телекомунікації

J

Фінансова діяльність

K

Фінансова та страхова діяльність

K

Операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям

L

Операції з нерухомим майном

M

Професійна, наукова та технічна діяльність

N

Діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування

L

Державне управління

O

Державне управління й оборона; обов’язкове соціальне страхування

M

Освіта

P

Освіта

N

Охорона здоров’я та надання соціальної допомоги

Q

Охорона здоров’я та надання соціальної допомоги

O

Надання комунальних та індивідуальних послуг; діяльність у сфері культури та спорту

R

Мистецтво, спорт, розваги та відпочинок

S

Надання інших видів послуг

P

Діяльність домашніх господарств

T

Діяльність домашніх господарств

Q

Діяльність екстериторіальних організації

U

Діяльність екстериторіальних організацій і органів

 

140. Наступна таблиця відображає різницю між NACE (rev. 1.1) та NACE (rev. 2) у кількісному виразі:

NACE (rev. 1.1)

NACE (rev. 2)

Різниця

Секції

17

21

+4

Розділи

62

88

+26

Групи

224

272

+48

Класи

514

615

+101

Секція переробної промисловості (виробництво)

Секція

1

1

0

Розділи

23

24

+1

Групи

103

95

-8

Класи

242

230

-12

Інші секції

Секції

16

20

+4

Розділи

39

64

+25

Групи

121

177

+56

Класи

272

385

+113

 

141. Для розуміння впливу змін на офіційну статистику у зв’язку із запровадженням NACE (rev. 2) виділяють наступні типи відповідностей між NACE (rev. 1.1) та NACE (rev. 2) на нижчому рівні (рівні класів):

а) відповідність 1:1: кожен з 195 класів NACE (rev. 1.1) точно відповідають одному класові NACE (rev. 2) і навпаки;

б) відповідність n:1: 86 випадків, де два або більше класи NACE (rev. 1.1) відповідають одному класові NACE (rev. 2);

в) відповідність 1:m: 18 випадків, де один клас NACE (rev. 1.1) розділений на два або більше класи NACE (rev. 2);

г) відповідність n:m: 215 випадків, де два або більше класи NACE (rev. 1.1) відповідають двом або більше класам NACE (rev. 2).

Одиниці, що класифікуються у класах, віднесених до типу відповідності 1:1 та n:1, при запровадженні NACE (rev. 2) можуть бути автоматично перекодовані в статистичному реєстрі підприємств. Дане положення має бути адаптовано кожною країною згідно з національною версією NACE.

142. Суттєвих розбіжностей між NACE (rev. 1.1) та NACE (rev. 2) занадто багато, щоб викласти їх усі у цьому документі. Незважаючи на це, далі наведені більш важливі з них.

143. Секції A «Сільське господарство, мисливство, лісове господарство» та B «Рибальство, рибництво» NACE (rev. 1.1) були об’єднані. Однак ступінь деталізації у новій секції A «Сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство» значно ширший. Це було зроблено відповідно до більшої деталізації ISIC в основному тому, що сільське господарство є важливою частиною економічної структури багатьох країн, які розвиваються.

144. Утворено нові розділи переробної промисловості, що представляють важливі нові галузі промисловості або старі галузі промисловості, економічна або соціальна значущість яких зросла, такі як розділ 21 «Виробництво основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів» і розділ 26 «Виробництво комп’ютерів, електронної та оптичної продукції». Охоплення останнього відрізняється від охоплення розділу 30 NACE (rev. 1.1) «Виробництво офісного устатковання та електронно-обчислювальних машин», що забезпечує кращі можливості для збирання статистичних даних щодо видів економічної діяльності в сфері високих технологій. Інші нові розділи, такі як розділ 11 «Виробництво напоїв» та 31 «Виробництво меблів», з’явилися в результаті поділу існуючих розділів і, таким чином, перейшли з рівня груп на більш високий рівень розділів.

145. Більшість розділів секції C «Переробна промисловість» NACE (rev. 2) залишилися без змін, за винятком розділів 22 «Видавнича та поліграфічна діяльність, тиражування записаних носіїв інформації» та 37 «Оброблення відходів» NACE (rev. 1.1), значну частину яких було перенесено до інших секцій (див. нижче).

146. Ремонт та монтаж машин і устатковання, які раніше класифікувались разом з виробництвом відповідного устатковання, представлені окремо у розділі 33 «Ремонт і монтаж машин і устатковання». Усі спеціалізовані види ремонту в NACE (rev. 2) класифікуються окремо, незважаючи на те, що для діяльності з ремонту не було створено окремої агрегованої позиції вищого рівня.

147. Створено нову секцію E «Водопостачання; каналізація, поводження з відходами», що включає діяльність із забезпечення санітарних послуг з розділу 90, діяльність із збирання, очищення та розподілення води з розділу 41 та діяльність з відновлення відходів, що відноситься здебільшого до розділу 37 NACE (rev. 1.1). У новій секції тепер згруповані види діяльності, які представляють загальний суспільний інтерес, а її наповнення ґрунтується на фактичній організації цих видів діяльності у багатьох країнах. Деталізація видів економічної діяльності тут значно зросла.

148. У NACE (rev. 2) включена концепція «спеціалізовані види будівельної діяльності» відомі також як «спеціалізовані роботи», що замінила структуру розділів в NACE (rev. 1.1), яка ґрунтувалась на етапах будівельного процесу.

149. Ремонт побутових виробів вилучений із секції G «Торгівля; ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку» в NACE (rev. 1.1). Однак у відношенні класифікації діяльності з торгівлі автомобілями і мотоциклами та їх ремонтом було зроблене виключення з метою забезпечення порівнянності та послідовності. Ця діяльність включена у розділ 45 NACE (rev. 2), який відповідає розділу 50 NACE (rev. 1.1).

150. Підвищений рівень деталізації секції I «Тимчасове розміщування й організація харчування» з метою відображення різного характеру і спеціалізації здійснюваних видів діяльності.

151. Створено нову секцію J «Інформація та комунікації», що поєднала діяльність, яка включає виробництво та поширення інформації та матеріалів, пов’язаних з культурою, та діяльність із забезпечення засобами передачі та розповсюдження такої інформації; а також діяльність, пов’язану з інформаційними технологіями, комунікаціями, і діяльність з оброблення даних та надання інших інформаційних послуг. Основними елементами цієї секції є видавнича діяльність (розділ 58), яка включає видання програмного забезпечення, кінематографічна діяльність та діяльність, пов’язана із виданням звукозаписів (розділ 59), діяльність у сфері трансляції і створення програм телебачення і радіомовлення (розділ 60), телекомунікаційна діяльність (розділ 61) і діяльність в області інформаційних технологій (розділ 62), а також інша діяльність в області інформаційних послуг (розділ 63). Ці види діяльності раніше були включені до секції D «Переробна промисловість», I «Діяльність транспорту та зв’язку», K «Операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям» та O «Надання комунальних та індивідуальних послуг; діяльність у сфері культури та спорту» NACE (rev. 1.1) і, таким чином, значно впливають на порівнянність з попередньою версією NACE. Однак новий розподіл видів інформаційної і комунікаційної діяльності забезпечує більш послідовний підхід, ніж у попередній версії NACE, який був заснований на характері здійснюваних видів економічної діяльності.

152. Секція K «Фінансова та страхова діяльність» NACE (rev. 2) доповнена двома класами, що виходять за межі NACE, який традиційно охоплює економічне виробництво, а саме: клас 64.20 «Діяльність холдингових компаній» та клас 64.30 «Трасти, фонди та подібні фінансові суб’єкти».

153. Секцію K «Операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям» NACE (rev. 1.1) в NACE (rev. 2) поділено на три секції. Діяльність, яка пов’язана із нерухомістю, тепер класифікується у окремій секції L через її масштаб та важливість для СНР. Види діяльності, що залишились, було віднесено до секції M «Професійна, наукова та технічна діяльність», яка включає діяльність, здійснення якої потребує високий рівень освіти, спеціальних знань та навичок виконавців та до секції N «Діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування», яка поширюється на діяльність з підтримки загальної комерційної діяльності і не має відношення до передачі спеціалізованих знань. Комп’ютери і пов’язана з ними діяльність (розділ 72, NACE (rev. 1.1)) більше не є частиною цієї секції. Діяльність, пов’язана з ремонтом комп’ютерного обладнання, поєднана із ремонтом побутових виробів в секції S «Надання інших видів послуг», а видання програмного забезпечення і діяльність, пов’язану із інформаційними технологіями, віднесено до нової секції J «Інформація та телекомунікації».

154. Розширено охоплення діяльності у сфері освіти (секція P), яку доповнено спеціалізованою освітою у сфері спорту, культури й відпочинку, а також спеціалізованою допоміжною діяльністю у сфері освіти.

155. Більш деталізованою стала секція Q «Охорона здоров’я та надання соціальної допомоги», оскільки у ній утворено три розділи замість одного у попередній редакції NACE. Разом з цим наповнення цієї секції звужено: тепер вона включає тільки послуги з охорони здоров’я людей, що забезпечить більш ефективний засіб вимірювання цієї суттєвої частини економіки. В результаті ветеринарна діяльність вилучена з цієї секції й перенесена в окремий розділ секції M «Професійна, наукова та технічна діяльність».

156. Важливі елементи секції O «Надання комунальних та індивідуальних послуг; діяльність у сфері культури та спорту» NACE (rev. 1.1) перенесені до секцій E «Водопостачання; каналізація, поводження з відходами» та J «Інформація та телекомунікації» NACE (rev. 2), як описано вище. Види діяльності, що залишилися, перегруповані у дві нові секції: секцію R «Мистецтво, спорт, розваги та відпочинок» та секцію S «Надання інших видів послуг». У результаті такі види діяльності, як діяльність у сфері мистецтва, бібліотечна діяльність і діяльність з організації азартних ігор, були переміщені на рівень розділів. Діяльність, пов’язану із ремонтом комп’ютерного обладнання та побутових приладів, включено до нової секції S «Надання інших видів послуг».

 

5.2 Таблиці відповідності: охоплення та використання

157. Таблиці відповідності є важливим інструментом зіставлення статистичних даних, які зібрані і оброблені за різними класифікаціями. Вони необхідні, коли через деякий час класифікація змінюється або коли класифікації не можуть бути співставленні в силу різних структур. Таблиці відповідності між різними версіями однієї класифікації використовуються для опису детальних змін, здійснених під час перегляду.

158. Оскільки NACE використовується для збирання та представлення економічної інформації в багатьох сферах, очевидною є необхідність складання таблиць відповідності між поточною версією NACE та його попередньою версією. Повні та детальні дані щодо відповідності між NACE (rev. 2) і NACE (rev. 1.1) і навпаки є доступними в електронній формі, але не включені до цієї публікації.

159. Таблиці відповідності між КВЕД-2005 та КВЕД-2010 і навпаки розміщено на головній сторінці офіційного веб-сайту Держстату (http://ukrstat.gov.ua).

160. Під час підготовки проекту NACE (rev. 2) і одночасно CPA-2008 між двома класифікаціями був установлений міцний зв’язок. За допомогою визначення товарів CPA, де можливо термінами CN, була встановлена детальна таблиця відповідності між CN, CPC, ISIC і NACE.

161. Усі таблиці відповідності є доступними виключно в електронному вигляді на веб-сайті Статистичної Комісії ООН (http://unstats.un.org/unsd/class/default.asp) та сервері Євростату RAMON (http://ec.europa.eu/eurostat/ramon/index.cfm?TargetUrl=DSP_PUB_WELC).

Реклама
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше