Темы статей
Выбрать темы

Завідувач дитсадка ще й вихователь: кадрово-оплатні тонкощі

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Завідувач дитячого навчального закладу у цьому ж закладі працює вихователем (має педнавантаження 7,5 годин на тиждень). Як здійснити розрахунок зарплати в такому випадку? Чи необхідно в табелі обліку використання робочого часу відображати 9,5 годин (8,0 годин як завідувача + 1,5 години як вихователя) щоденної роботи такого працівника?

В абз. 1 п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), встановлено: керівні працівники дитячих дошкільних закладів можуть виконувати роботу вихователів у цій же установі в обсязі не більше 18 годин на тиждень. Цим пунктом також передбачено, що названим працівникам за вказану норму годин оплата проводиться понад основний посадовий оклад (ставку) в порядку, передбаченому відповідно для вчителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією).

Місячна заробітна плата педагогічних працівників установ освіти, у тому числі педучилищ (крім вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів), визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року (п. 68 Інструкції № 102).

При цьому педагогічна робота керівних працівників навчальних закладів не вважається сумісництвом (п. 8 додатку до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43).

Виконання цієї роботи здійснюється залежно від її конкретних умов як в основний робочий час, так і за його межами. Оплата педагогічної роботи завідувачу дошкільним навчальним закладом з обсягом до 18 годин на тиждень за посадою вихователя здійснюється на умовах тарифікації, яка затверджується керівником органу управління освітою.

Важливо! Оплата праці завідувача дошкільним навчальним закладом, який виконує роботу вихователя в обсязі до 18 годин на тиждень як протягом основного робочого часу, так і поза його межами, здійснюється за тарифікацією.

Облік робочого часу працівників здійснюється відповідно до вимог первинної облікової документації зі статистики праці із застосуванням табеля обліку використання робочого часу за типовою формою № П-5, затвердженою наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489 (ср. ). При заповненні табеля застосовуються позначки про явки та неявки за числами місяця (годин) умовними позначеннями за буквеними та цифровими кодами. При цьому години роботи позначаються буквеним кодом «Р» (цифровим — «01»).

Позначка про щоденну тривалість відпрацьованого робочого часу в табелі обліку використання робочого часу не передбачається. Встановлено лише його місячний обсяг, який за посадою завідувача дошкільним навчальним закладом визначається виходячи з тривалості робочого тижня 40 годин, а за посадою вихователя30 годин.

У примітці 2 до цієї типової форми йдеться про те, що вказана форма має рекомендаційний характер і складається з мінімальної кількості показників, необхідних для заповнення форм державних статистичних спостережень. Установлено, що за необхідності форма може бути доповнена іншими показниками, необхідними для обліку робочого часу.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше